Odepsaný Babiš? „Bohužel ne.“ Zkažená radost z výhry Pavla

02.02.2023 10:24 | Komentář

PL.cz se ptaly koaličních poslanců a senátorů na situaci po prezidentských volbách. Různé názory zazněly okolo budoucnosti Andreje Babiše. „Myslím, že Andrej Babiš a následně i ANO odchází do věčných politických lovišť,“ soudil senátor Michael Canov. „Vrchol své politické kariéry už má Andrej Babiš za sebou. Teď už bude jen pomalu sestupovat,“ přizvukoval jeho senátorský kolega Jaroslav Zeman. „Určitě politicky odepsaný není, a zdaleka ještě neřekl poslední slovo,“ konstatoval senátor Patrik Kunčar.

Odepsaný Babiš? „Bohužel ne.“ Zkažená radost z výhry Pavla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední duel kandidátů na prezidenta Andreje Babiše a Petra Pavla na radiových vlnách

Máme za sebou prezidentské volby, v nichž Andrej Babiš, lídr největší opoziční strany, ve finále prohrál s Petrem Pavlem, kterého označoval za vládního kandidáta. Bude mít nyní vláda usnadněnou pozici? Mění se pro ni něco? „Jak se to vezme. Určitě bude komunikace na vyšší a podstatně klidnější úrovni. Také lze očekávat, že bude mnohem větší soulad mezi názory prezidenta a premiéra. Na druhou stranu, pokud dojde k názorovému nesouladu, bude muset pan premiér mnohem víc zvažovat, zda prosadí svůj názor na sílu, nebo zda dá na doporučení pana prezidenta,“ okomentoval Michael Canov, místopředseda Starostů pro Liberecký kraj, senátor za Liberec.

„Konečně skončilo duo Zeman – Babiš, které ovlivňovalo Českou republiku od roku 2013! Takže pro současnou vládu je to hned dvojí výhra,“ upozornil Jaroslav Zeman (senátorský klub ODS, SLK), senátor za Jablonec. „Vše nasvědčuje tomu, že vláda bude mít po prezidentských volbách lepší pozici,“ sdělil Aleš Dufek, poslanec KDU-ČSL. „Ne. Zeman v podstatě nijak neškodil. Hladíka bych taky nejmenoval,“ prozradil Tomáš Jirsa (ODS), senátor za Český Krumlov.

„Těžko říci, zda bude mít vláda po těchto prezidentských volbách lepší pozici. Důležitá je podpora Parlamentu. Myslím, že bude ku prospěchu, když se některá témata více nastíní a možná zintenzivní,“  uvedla Jitka Chalánková (nez., senátorský klub ODS), senátorka za Prostějov. „Předpokládám, že vláda bude mít s novým prezidentem Pavlem lepší vztahy, než s prezidentem Zemanem. To je asi zřejmé. Že by se ale nějakým způsobem měnila vládní politika si nemyslím, ta je a bude předpokládám konzistentní,“ je přesvědčen Jiří Horák, poslanec KDU-ČSL.

Pan generál bude o sto procent lepší a férovější prezident, než byl Miloš Zeman

Po dvou pětiletých prezidentských volebních obdobích, kdy na Pražském hradě úřadoval Miloš Zeman, do něj nyní přijde nový nájemník Petr Pavel. Dá se očekávat změna výkonu prezidentské funkce? „Změnu ve výkonu prezidentské funkce očekávám opravdu velikou a těším se na ni,“ konstatoval Canov. „Pan generál bude o sto procent lepší a férovější prezident než byl Miloš Zeman,“ přidal se Jaroslav Zeman. „Od nového prezidenta očekávám snad větší respektování ústavních zvyklostí,“ očekával Dufek. „Bude-li se Petr Pavel chovat tak, jak slibuje, mohla by se prezidentská funkce vrátit k té ústavní, spíše ceremoniální,“ předpokládal Jirsa.

„Od nového prezidenta očekávám mnohem intenzivnější obousměrnou komunikaci s vládou a po mnoha letech konečně synchronizaci a zjednokolejnění zahraniční politiky České republiky. Věřím, že prezident bude znovu více aktivní v regionech i spoluprací s Parlamentem ČR,“ věřil Patrik Kunčar (KDU-ČSL), senátor za Zlín. „Co se týče výkonu prezidentské funkce si myslím, že Petr Pavel bude aktivnější, než prezident Zeman. Také se vyjadřoval ve smyslu, že nebude takříkajíc ohýbat zákony a překračovat prezidentské pravomoci. Na druhou stranu má však velmi silný politický mandát daný silnou volební podporou a jeho slovo jistě bude slyšet,“ vysvětlil Jiří Horák.

Je Babiš odepsaný? Bohužel ne."

Andrej Babiš po sněmovních volbách neuspěl ani v prezidentských, i když v obou případech na druhou stranu udělalo jeho hnutí ANO i on osobně slušný výsledek s poměrně výrazným počtem hlasů voličů. Jak je nyní oslabený? Nebo je dokonce už politicky odepsaný a nemá šanci na návrat do politických výšin? „Ano, osobně si myslím, že Andrej Babiš a následně i ANO odchází do věčných politických lovišť, přestože ANO jako takové se bude snažit politickou smrt své strany co nejvíce oddálit,“ myslel si Michael Canov, místopředseda Ústavně právního výboru Senátu ČR a starosta Chrastavy.

„Babiš nebo jeho ANO z politiky určitě nezmizí. Ale vrchol své politické kariéry už má Andrej Babiš za sebou. Teď už bude jen pomalu sestupovat. Jeho éra, kdy nám vládnul s pomocí ČSSD, KSČM a SPD skončila. Je to i tím, že ,vyluxoval' voliče ČSSD a KSČM a těžko nyní bude hledat po parlamentních volbách v roce 2025 další koaliční partnery,“ domníval se Jaroslav Zeman, místopředseda Mandátového a imunitního výboru Senátu ČR a starosta Albrechtic v Jizerských horách.

„Andrej Babiš dostal neuvěřitelné množství hlasů, ale ocitl se v pasti. Ještě větší množství lidí hlasovalo proti němu, a dokud bude v politice, bude proti sobě sjednocovat naprosto široké politické spektrum, které kromě odporu k němu už moc společného nemá,“ vypozoroval Aleš Dufek, místopředseda Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. „Bohužel ne,“ myslel si Tomáš Jirsa, místopředseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ČR a starosta Hluboké, který ještě dodal: „Je potřeba vrátit volbu prezidenta na parlamentní úroveň.“

„Co se týká Andreje Babiše, určitě politicky odepsaný není, a zdaleka ještě neřekl poslední slovo. Koneckonců, i když volby výrazně prohrál, počet jeho voličů je stále vysoký,“ upozornil Patrik Kunčar, místopředseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ČR. „Pokud jde o další politický osud pana Babiše, to před avizovaným jednáním hnutí ANO dne 8. 2. nelze podle mě předjímat,“ konstatovala Jitka Chalánková, členka Ústavně právního výboru a předsedkyně podvýboru pro rodinu výboru pro sociální politiku Senátu ČR.

„Andrej Babiš samozřejmě odepsaný není. ANO je suverénně nejsilnější opoziční stranou a Andrej Babiš má silnou podporu u velké části populace. Jak se však dříve vyjádřil, role běžného opozičního poslance, ač předsedy, ho asi příliš nebude uspokojovat a bude tedy zajímavé sledovat, jakou strategii nyní zvolí,“ okomentoval Jiří Horák, člen Výboru pro obranu a zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, starosta města Bučovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ANO + PRO se spojí , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Cidrych , 02.02.2023 14:38:49
A Canove a spol pětikolky je vymalováno a máte padáka. Vy nuly kdyby jste se nespojili ,tak nejste schopni dosáhnout ,zvoleni podvodně pomoci Rychetského. Víte kdo Vás zničí ? Váš slavný voják Pavel .Ten rozjede kšefty se zbrojením v miliardách za vydatné pomoci Černochové a až bude stahovat české synky do války na Ukrajinu ,tak teprve pak procitnete ,už ale bude pozdě .Jste hnusná svoloč ,která nasazovala na Andreje Babiše ,který chtěl mír a Vy se netajíte ,že válka je Vaše stejná téma. .V dubnu jsem byl vypovídat na udání na policii ,kde jsem jasně řekl nechci dávat zbraně a munici na Ukrajinu Je to válka Ameriky za použití Ukrajiny proti Rusku .V roce 2014 zval ruský prezident Vladimír Putin Zelenskýho k jednání ,ale nesetkalo se to se souhlasem. MUDr Peková zveřejnila chemické americké laboratoře na Ukrajině pak zmizela a dnes to znovu zveřejnila .Amerika má zájem na válce na Ukrajině a podle mne byl i Pavel podvodně zvolený prezident aby mohl zasahovat .Už dnes ještě nepřevzal úřad a už se vyčlenují miliardy na zbrojení na Ukrajinu .Ve zkrácené formě upravena mobilizace .Je to pěkně sledujte jak Černochová pracuje .

|  6 |  0

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …