Okamura jako Obama. Žadonit o hlasy je staré, dělá to jinak

29.02.2012 4:37

Je možné už v tomto období dělat politickou předvolební kampaň, či nikoli? Zřejmě ne, tedy pokud jde o politika. Schválená přímá volba prezidenta ale umožňuje kandidaturu na post hlavy státu i nezávislému kandidátovi, a ten si může dělat, co chce. Dokonce na svou kampaň získávat finanční prostředky. Princip vysvětlil pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Okamura jako Obama. Žadonit o hlasy je staré, dělá to jinak
Foto: hns
Popisek: Tomio Okamura

„Uzákonila se sice přímá volba prezidenta, ale některé nejdůležitější věci v tom zákonu chybí. Ten, kdo se do té volby bude chtít zapojit, může využít této mezery ve svůj prospěch, třeba tak, jak to dosud nebylo u nás možné ani přípustné. Dejme tomu, pokud by svoji kandidaturu na Hrad skutečně potvrdil třeba Karel Gott nebo Daniel Landa, ještě před oficiálním termínem, kdy lze kampaň zahájit, by mohli získávat hlasy lidí na svých koncertech. Těžko by se dalo věřit tomu, že by na těch svých koncertech nevyužili možnosti diváky o svých záměrech a plánech informovat, a tudíž být o krok napřed před ostatními kandidáty. Opravdu by se dalo hovořit o předvolební kampani, jaká dosud u nás nebyla. Zvláštností by pak bylo to, že by tok peněz probíhal poněkud opačným směrem. Zatímco politici si na kampaň musí sehnat finance, jmenovaní zpěváci, ale třeba i v poslední době často jmenovaný Tomio Okamura, by ještě nějaké finance získali ze vstupného,“ popsal ParlamentnímListům.cz nový možný volební fenomén politolog Zbořil.

Dlouhodobý záměr o cestě na Hrad?

Ačkoli ani Tomio Okamura dosud oficiálně svoji kandidaturu na Hrad nepotvrdil, a říká, že není stále na pořadu dne, o jeho ambicích ověřit si důvěru lidí v něj při podzimních volbách do Senátu, už štěbetají i vrabci na střeše. A i když to Okamura nepřiznává, z jeho vyjádření v minulosti se také dá usuzovat, že jistý tah na „politické mety“ mu není zcela cizí.  

Například když vloni v srpnu dělal Tomio Okamura rozhovor pro ParlamentníListy.cz,  odpověděl na přímý dotaz na to, zda se nechystá usilovat o post hlavy státu, takto:  "Ptáte se, co říkám na výzvy, že bych měl jít na Hrad? Co se týká mé osoby, tak si myslím, že prezidentem by měl být člověk, který mnohem více pracuje pro veřejnost, mnohem více ukáže, že je společensky prospěšný pro tuhle společnost. Že pro ni dlouhodobě pracuje, že se snaží špatné věci posouvat k řešení a změně, že má dlouhodobě pevné názory. Takového člověka si já představuji jako prezidenta. Necítím se na to...," řekl tehdy.

„To by tedy měl být člověk, který tu s námi každý den šlape chodník. Každý den se vyjadřuje k tématům, každý den lidem říká své názory... každý den se lidi mohou s jeho názory konfrontovat, jestli s nimi souhlasí... nebo ne.. ten by měl být prezidentem. Kdo umí jít s kůží na trh," uzavřel Okamura svoji představu nového kandidáta pro ParlamentníListy.cz s tím, že by uvítal přímou volbu hlavy státu. A ta je už realitou.

I když jakoukoli souvislost s budoucími volbami Tomio Okamura s největší pravděpodobností připustit nechce, dá se přemýšlet o tom, zda jeho úspěšná talk show, se kterou putuje napříč celým Českem, a o kterou je velký zájem z řad široké veřejnosti napříč celým věkovým spektrem, nejsou již také součástí jeho předvolební kampaně. A dokonce podnikatelsky velmi šikovně promyšleným záměrem. Poněvadž pokud je, jak se dá lehce ověřit, průměrná cena vstupenky na jeho pořad 100 korun, nějaký zisk se očekávat dá.  A připustil ho nedávno, v souvislosti s vysíláním pořadu ČT Reportéři, i samotný Okamura.

Vystoupení, kde také představuje své názory - 30 až 100 tisíc korun měsíčně

Příjem z těchto akcí vyčíslil v rozpětí třicet až sto tisíc korun měsíčně. Že by však šlo o vyloženě předvolební tah, odmítá. "Na přednášky, besedy, autorská čtení a vystoupení se svoji talkshow jsem zván organizátory, městy či obcemi z celé ČR již několik let. Nemá to tedy nic společného s aktivní politikou. Jsem zvyklý říkat na rovinu, co si myslím, nehledě na jakoukoli kampaň. A znovu připomínám, že já osobně žádnou kandidaturu nevyhlásil," reagoval pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Vzhledem k tomu, že podle internetových stránek Tomia Okamury aktuální program vystoupení čítá skoro devadesát představení, dá se hovořit nejen o finančním zisku, ale i o stovkách až tisících lidí ovlivněných názory tohoto známého podnikatele a úspěšného blogera. To, že je podnikatel, mu pak nelze upřít. Místo hledání sponzorů a prostředků na kampaň, se mu stala „kampaň“ (kterou on ovšem tak nenazývá), i jistým zdrojem zisku.

Ostatní politici mohou tak jen závidět. A nutno dodat, že nejen Tomio Okamurovi, byť je v článku zmiňován.

„On ten pan Okamura, ale třeba už i zmiňovaný Gott, či kdokoli jiný, by skutečně nemusel brát volby jako nějaký politický proces. Proč by této mezery nevyužil, když na to nemyslel ani parlament? A nový typ předvolební kampaně rozhodně není jen český specifikem. V posledních dnech na podobnou záležitost  - byť přece jen jinou narazili i v USA. Tam se nyní také rozjíždí předvolební kampaň na prezidenta, firma Chrysler tam natočila klip s Clintem Eastwoodem. Nezazní v něm ani slovo o demokratech, nezazní tam jméno Obamy, ale všichni ze spotu jasně poznají, že ten klip je na podporu právě Baracka Obamy a demokratů. Nikdo však neví, jak se tomu bránit, klip má nebývalý počet shlédnutí, dokonce na něj vznikly ihned i různé parodie. I to je důsledkem toho, když něco není konkrétně specifikováno,“ popsal aktuální zkušenost z USA ParlamentnímListům.cz Zdeněk Zbořil. Na místě je třeba uvést i fakt, že video bylo zařazeno do vysílání v poločase přímého přenosu Superbowlu, což je za oceánem nejdražší reklamní čas.

 

 

Jak dodal, v Americe, když někdo kandiduje na prezidenta nebo guvernéra, tak je běžné, že mu novináři i političtí soupeři proberou jeho komerční aktivity i třicet let zpátky. To, jak se tam vyrovnají s novým fenoménem, díky kterému si může jeden z politiků připsat body k dobru, protože to není přímo zakázané, se ukáže. Pokud i u nás někdo z nezávislých kandidátů vsadí na mezeru v zákoně a začne objíždět potenciální voliče dřív, než mu to zákon umožňuje, nikdo mu to nemůže mít za zlé.

„Volby by měly zhodnotit dosavadní práci každého z nás a nikoli výši investice do reklamní volební kampaně. Můj názor je ten, že kdo pro druhé nepracoval před volbami, nebude pro ně pracovat ani po nich,“ řekl na toto téma výše hojně zmiňovaný Tomio Okamura.

I když je Okamura veřejností přijímán pozitivně a na jeho představeních jsou většinou plné sály, je logické, že nemůže být vnímán kladně všemi. I proto mu mohou jeho veřejná vystoupení pomoci v tom, aby lidem mohl představit také svůj pohled na věc i případná vyjádření na svoji obranu.

Kladné ohlasy střídá i nepřátelství

„Ano, i nepřátelské reakce zaznamenávám. Měl jsem již od začátku ledna indicie, že se na mě připravují články a reportáže, které mne mají za cíl pošpinit, dehonestovat a zesměšnit. Je zcela evidentní, že moje otevřené názory na současnou politickou situaci v České republice začínají některým lidem vadit. Tuším, že toto je jen začátek a že mne čekají ještě horší věci ze strany lidí spřízněných se současnou politickou garniturou. Typickou ukázkou byla před týdnem reportáž v pořadu veřejnoprávní České televize Reportéři ČT, kdy jediným cílem bylo lživě pomluvit mojí osobu a ukázat ji mimo jiné jako neúspěšného podnikatele, který vlastně nic nedokázal,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Stihne se všechno legislativně ošetřit?

To, jak se bude následně přímá volba prezidenta u nás vyvíjet, bude záležet na tom, zda zákonodárci "zastropují" prezidentským kandidátům výdaje na předvolební kampaně. V návrhu prováděcího volebního zákona o tom zatím není ani zmínka. Ministerstvo vnitra však připravilo zákon, jak by sama přímá volba hlavy státu měla probíhat.

Návrh například stanovuje, jak má vypadat kandidátní listina, kdo volbu vyhlašuje a také to,  že volební kampaň "musí probíhat čestně a poctivě". O omezení finančních výdajů na předvolební kampaň, které by mohlo srovnat startovní podmínky pro kandidáty - movité i ty méně movité, v něm však není ani řádka. A to může být problém.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …