Oranžové špičky to musely vědět, tvrdí mediální expert, když je viděl v TV

16.05.2012 22:26

Kauza poslance Davida Ratha (ČSSD) bude mít prý dalekosáhlé důsledky nejen pro ČSSD, ale i pro další strany. Jde prý jen o první vlaštovku dalších podobných odhalení. O "Rathových" milionech podle mediálního odborníka Jiřího Mikeše musel vědět kdekdo.

Oranžové špičky to musely vědět, tvrdí mediální expert, když je viděl v TV
Foto: hns
Popisek: David Rath má nové boty

Případ stíhaného poslance Davida Ratha (ČSSD) ohromil nejen celou českou veřejnost, ale také politiky. Zejména ty z partaje, kterou Rath reprezentuje. Ty však možná překvapil jen naoko. Možná tak nyní kromě Ratha nemají klidné spaní ani oni.

Z růžového bílý Hašek

Už první mediální výstupy jednotlivých zástupců sociální demokracie o pocitech, které měli, vypověděly mnohé. Jak šéf strany Bohuslav Sobotka, tak její místopředsedové Lubomír Zaorálek nebo Michal Hašek totiž na rozdíl od obvyklého úsměvu na růžolících se tvářích působili až mrtvolně bledě.

Podle mediálního odborníka Jiřího Mikeše může za změnou rétoriky i výrazu ve tváři stát fakt, že ve skutečnosti nejde o selhání jednotlivce, jak zástupci sociální demokracie tvrdí, ale systému.

Strašidelný film o Rathovi

"Jsou celí zelení z toho, aby se neprovalilo něco dalšího. Musí říkat, že to je selhání jednotlivce, ale je to na pováženou, že tam toho Ratha takhle dlouho nechali. Je to jak z nějakého strašidelného filmu, muselo o tom vědět hodně lidí, museli být i nějací prostředníci," řekl ParlamentnímListům.cz Mikeš s tím, že Rathova kauza výrazně ovlivní preference ČSSD. 

"Teď budou mít šanci i menší strany, pro ČSSD je to drtivý úder, v očích veřejnosti byla jako jedna z mála stran dosud bez větších skandálů," dodal mediální analytik s tím, že kauza Davida Ratha se potáhne zřejmě dlouhé měsíce, ne-li déle.

Jurinová: Kdo bude další?

I podle odbornice na média a někdejší mluvčí pražské motolské nemocnice, Evy Jurinové, jde v případu oranžového poslance o precedens, který může ukázat na prohnilost české politiky skrz naskrz. "Zajímaly by mě ještě jiné ukryté peníze, které nepochybně leží ukryté ve skrýších jiných politiků. Čekám další odhalení," reagovala pro ParlamentníListy.cz v souvislosti s nalezením sedmi milionů v Rathových rukách a dalších 30 pod podlahou v domě v pražské Hostivici.

Podle mediálního odborníka Milana Krumla jsou reakce členů ČSSD logické. Zaražení by podle něho měli být ale i mnozí další politici. "Občané teď nabydou dojmu, že nikomu nemohou věřit. Dojde k silnému znejistění občanů, jde to napříč stranami," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že šok je zjevný na všech představitelních ČSSD, a to bez ohledu na to, zda je skutečný, nebo jím pouze maskují skutečný stav věcí.

David Rath ve středu vystoupil z ČSSD a vzdal se i své funkce hejtmana. Rezignoval také na post v zastupitelstvu kraje.

V souvislosti s jeho osobou se opět rozjela česká lidová tvořivost. Třeba na komunitní síti Facebook koluje řada vtipů či kolážových fotografií, jež jeho a jeho údajné úplatkářství kritizují. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…