Ostrava: Krize ČSSD pokračuje. Oranžoví radní jsou pryč

10.07.2012 10:02

Obrovské vnitrostranické pnutí v ostravské ČSSD vyvrcholilo rezignací čtyř radních z toho dvou náměstků primátora Petra Kajnara a následně pak ještě zrušením jedné z nejstarších organizací na území města Ostravy, která se nechtěla podvolit tlaku nového ostravského vedení strany.

Ostrava: Krize ČSSD pokračuje. Oranžoví radní jsou pryč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radniční věž v Ostravě

Odstoupil náměstek pro dopravu třicetiletý Aleš Boháč, o kterém se traduje, že bezvadně zvládnul dopravu ve městě v době jedné z největších dopravních výluk v historii města – v rekonstrukci Svinovských mostů. Dále odchází náměstek pro investice Jiří Srba a dva neuvolnění radní Miroslav Rojíček a Pavel Planka. Všichni prý odcházejí na vlastní žádost.

Primátor Kajnar: Je to naše právo

„Je samozřejmě naším nezadatelným právem provést změny ve složení rady a náměstků a nemusíme to nikomu vysvětlovat. Ale protože se nebráníme vysvětlení, tak vám řeknu, že kolegové, kteří předložili rezignace, necítí dostatečnou politickou podporu v rámci sociální demokracie,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Podle pětadvacetiletého poslance ČSSD Adama Rykaly, který je od poslední květnové okresní konference předsedou ostravské ČSSD, odstoupivší radní právě na této konferenci nedostali dostatečnou důvěru od svých spolustraníků.

Na ostravskou radnici tak nastoupí nové tváře z řad ČSSD Lumír Palyza, současný starosta městské části Ostrava Poruba, Jan Hrabina  ředitel příspěvkové organizace Majetková správa Ostrava-Jih, Aleš Koutný, ředitel Základní školy Zelená v Ostarvě a Dalibor Gříšek, který se do rady města v podstatě vrací, protože v ní působil v minulém volebním období.

Komunista Babka: Každá strana zodpovídá za své nominanty

Dalibor Madej, náměstek primátora za ODS uvedl, že o personálních změnách se na ostravské radnici mluví už delší dobu. Oficiální skutečnosti se však dověděl až den před zastupitelstvem na jednání klubu ODS.

„Každá politická strana odpovídá za své "nominanty" do funkcí, které jí podle koaliční smlouvy přísluší. A ČSSD zřejmě vyhodnotila doposavadní působení svých členů ve vedení radnice jako nedostatečné a proto provedla změnu. Že v tom hrálo vliv  přeskupení  politických sil ve vlastní ostravské ČSSD je zcela zřejmé. Jinak na tuto změnu téměř platí staré heslo "mladí vpřed a staří na svá místa." Doufám jen, že noví členové rady města budou k jeho prospěchu a rychle se zapracují a převezmou své úseky,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz zastupitel za KSČM a lídr komunistické volební kandidátky Josef Babka.

Dnes už bývalý náměstek Aleš Boháč je přesvědčen, že pokud náměstek primátora nemá podporu klubu, nemá cenu ve funkci zůstávat. „S kolegou Srbou jsme to cítili už delší dobu. V tom případě člověk nemůže pracovat dostatečně efektivně, proto nemá cenu bojovat. Dřív nebo později bychom stejně skončili a já nemám za potřebí obhajovat svoji práci,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Boháč.

Na dotaz Parlamentnich.listů.cz, zda mu není líto odcházet od rozdělané práce odpověděl: „Politika není o tom, zda je mi něčeho líto nebo ne. Já jsem Svinovské mosty zdědil od svých předchůdců, kteří je připravovali mnoho let přede mnou, stejně jako já jsem připravoval další velké dopravní stavby. A to se projeví v dalším období,“ uvedl Boháč, který přesto všechno zůstává členem ČSSD, členem klubu zastupitelstva města a chce politiku strany podporovat.

Pnutí neopadá, naopak – okresní výbor ruší nepohodlné organizace

Pnutí mezi ostravskými oranžovými však ani po bleskové a jak pro koaliční partnery, tak pro opozici neočekávané změně neopadává. ParlamentniListy.cz mají jako první zatím nepotvrzenou informaci, že ve čtvrtek ostravský okresní výkonný výbor ČSSD zrušil jednu z nejstarších místních organizací Ostrava Zábřeh, která už v prosinci 1989 navázala na prvorepublikovou historii činnosti sociálních demokratů v Ostravě.

„Zatím nic oficiálně nevím, dostalo se mi zprostředkovaně, že nás okresní výbor zrušil. Černé na bílém jsem to však ještě neviděl,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz člen výboru této organizace Marek Pabjan, který je členem ČSSD už od roku1997 a do roku 2009 dokonce tuto organizaci vedl. „Po mne předsedování převzal Jan Majer, který to v září 2011 předal Martině Kahánkové. Ta sice původně tvrdila, že chce organizaci stmelit, ale pak v činnosti ustala a my jsme se v podstatě od listopadu loňského roku nesešli,“ řekl Pabjan s tím, že tohle je pro okresní výbor hlavní záminkou pro zrušení organizace.

Je to důsledek silové politiky poslance Rykaly

Podle něj je to však jen zástupný problém a on sám očekává ze strany výboru jen suché konstatování, že organizace je zrušena. „Je to důsledek silové politiky poslance Adama Rykaly, nechtěli jsme se mu podvolit, tak nás zrušili, hrají na to, že mají dost hlasů k takovým rázným krokům. Přitom si myslím, že je především jejich věc, že naši předsedkyni neřešili daleko dříve, informací měli dost,“ uvedl Pabjan. On sám však ze strany nevystupuje. „Členem ČSSD přesto všechno zůstávám, nechci házet flintu do žita a budu čekat, co bude dál.

Řadoví členové strany se obávají, že tato oranžová předvolební harakiri těžce poškodí v očích veřejnosti pověst ČSSD a tím nešťastně ovlivní také volební výsledek v podzimních volbách.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaromír Klepek

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…