Ostuda kvůli obřadu za Ležáky: Duku i veterány mohou vyhnat a pokutovat

24.05.2012 6:51

Nejen kolem významné piety k 70. výročí vyvraždění Lidic hrozí mezinárodní skandál. Problémy totiž řeší také v Ležácích, další Němci vyvražděné české vesnici. Zatímco lidičtí pozůstalí nechtějí z historických důvodů přijmout peníze od sudetských Němců, v Ležácích reálně hrozí, že se kvůli dlouhodobému nicnedělání ministerstva kultury mohutné pietní shromáždění ani nesejde. Nebo ho policie rozežene a účastníky zatkne.

Ostuda kvůli obřadu za Ležáky: Duku i veterány mohou vyhnat a pokutovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hřbitov - ilustrační foto

Za policejními mřížemi tak mohou skončit poslední žijící váleční parašutisté Jaroslav Klemeš a Tomáš Sedláček, držitelé nejvyšších státních vyznamenání za statečnost, nebo oblíbenec prezidenta Klause, čerstvý kardinál Dominik Duka.

Důvod? Velká část pozemků, na kterých kdysi stála zmučená obec, jejíž obyvatelé aktivně podporovali československý desant Silver A, totiž patří soukromému vlastníkovi. Tím je pražská učitelka Hana Klimková, která za používání pozemků pro tyto vlastenecké a státní účely požaduje sumu deset miliónů korun. Stát naproti tomu nabízí desetkrát méně. „Ano, i to se může stát, protože sama klientka při respektu charakteru tohoto pietního území na druhou stranu nemůže tolerovat, že se s ní vlastně nikdo nebaví a její pozemky jsou využívány pro potřeby třetích osob, aniž by byla práva k nim nějakým způsobem upravena,“ sdělil Klimkové advokát Dušan Diviš chrudimské mutaci týdeníku 5+2dny, která s informací přišla jako první. S redakcí ParlamentníchListů.cz se ale Diviš přes opakované pokusy odmítl bavit.

Pieta je reálně ohrožena - zatkne policie i kardinála a válečné hrdiny?

To, že nebezpečí, že se sem tedy bez rizika sankcí popotahování nedostanou tisíce lidí, včetně řady pozvaných významných hostů, je skutečně reálné, potvrdil ParlamentnímListům.cz i ředitel Památníku Lidice a Ležáky Milouš Červencl. „Je to pravda. Máme dopis od paní doktorky, že nám zcela zakazuje vstup do prostorů památníku i tam, kde se má uskutečnit pieta. Je to s ní složité, ale je možné, že ani ona sama neví, co se děje a toto jsou jen kroky jejích právníků,“ řekl Červencl.

Problém kolem možných obstrukcí letošního smutečního shromáždění k vyvraždění Ležáků je o to větší, že letos se sem kvůli významnému výročí chystá nejen spousta válečných veteránů a vlastenecky zaměřených Čechů, ale také mnoho politiků. Už v minulosti sem ale opakovaně zavítal i prezident Václav Klaus. Letos zde mají dokonce seskočit i chrudimští výsadkáři. „Politici jsou dnes obecně vnímáni jako lidi, kteří vykonávají své funkce jen proto, aby se nějakým způsobem udrželi u moci. Klást věnce, vyjadřovat pietní úctu mají zkrátka v popisu práce. Jejich vztah k této zemi a její historii působí neupřímně a falešně,“ říká na adresu naprosté většiny těchto politiků, kteří se o Ležáky, ale i jiné pietní akty zajímají vždy jen v čase výročí jejich tragédie kvůli svým volebním preferencím, známý režisér a major Aktivních záloh české armády Václav Marhoul.

Klidně se tedy může stát, že až se do ležáckého údolí už za měsíc sjedou tisíce lidí, majitelka pozemků - nebo co je důležité, i kdokoliv jiný- na ně podle zákona pošle policii. Ta by odtud všechny vytlačila a všem vysolila tučné pokuty podle přestupkového zákona.  „Nesmírně důležitý je ovšem fakt, že policie musí na základě takovéhoto udání konat z úřední povinnosti. Pokud by tak neučinila, mohou být všichni zainteresovaní policisté stíhání jako pachatelé trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele,“ upozorňuje právní expert Jan Čihák.

Pštrosí politika ministerstva kultury

Jenže chyba je i podle samotných úředníků a odbojářů nejen na straně majitelky pozemku, ale také na straně státu, konkrétně ministerstva kultury. Úřad totiž dlouhodobě dělá, že se o žádný problém nejedná a strká před ním hlavu do písku. „Doufám, že budou jednat. Už to trvá téměř 17 let,“ zuří Klimková.

„Já se té paní vlastně ani nedivím a její chování chápu. Tedy až na ty nepřiměřené peníze, co chce,“ řekl ParlamentnímListům.cz Červencl. Podle něj vše způsobil laxní přístup předchozího ministra kultury Jiřího Bessera. Ten odstoupil po skandálu poté, co na něj praskl nepřiznaný majetek na Floridě. 

„Za Bessera se to stále jen řešilo a řešilo, ale když rezignoval, tak se kolem Ležáků po více než tři měsíce už vůbec nic nedělo,“ vrtí nechápavě hlavou Červencl. Jeho slova potvrdila i majitelka pozemků Hana Klimková.  „Před týdnem mně oslovil dr. Červencl, navrhla jsem čtyři termíny k jednání.  Ministerstvo kultury ale nekomunikuje. Vždy jsem vyšla vstříc, neustále se ale žádají nové posudky a nic,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Klimková. Podle Červencla však tyto termíny navrhl on.

Ministryně kultury drží bobříka mlčení

Ať tak či tak, další kolo nekonečného a značně nechutného seriálu jednání o tom, kolik stojí česká historie, se má podle Červencla uskutečnit na půdě ministerstva kultury ve čtvrtek. „Nepůjde ale o setkání mezi námi, jí a ministryní, ale jen mezi resortními experty a právníky,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz Červencl.

Nedobré zkušenosti odbojářů i majitelky pozemků Klimkové ohledně nečinnosti a nekomunikativnosti resortu ministryně kultury Aleny Hanákové si na vlastní kůži vyzkoušela i redakce ParlamentníchListů.cz. Ačkoliv své dotazy na Ležáky i na podobně krizovou situaci v Lidicích poslala s dostatečným předstihem, získat vyjádření Hanákové se přes veškerou a opakovanou snahu nepodařilo. „Je mi velmi líto, ale vaše dotazy týkající se tak citlivého tématu, jako jsou Lidice, může s paní ministryní projednat a její stanoviska Vám sdělit opravdu pouze paní ředitelka Ševčíková, jíž jste zcela správně své dotazy směřoval. Jak už jsem vám uvedla, paní ředitelka  je do konce týdne pracovně mimo republiku,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Hana Chýlová z ministerstva kultury.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …