PL rozhodly: „Pouze jsem se slušně zeptal, kdy by byli schopní byt uvolnit." Vystěhovaná rodina zůstává

19.03.2022 15:57 | Kauza

Poté, co PL v sobotu dopoledne vydaly svědectví rodiny z jihočeských Bezdědovic, nastalo doslova šílenství. Tisíce lajků a mnoho nevěřících reakcí, jak je možné, že starosta obce vystěhuje rodinu z obecního bytu. Ačkoli starosta Jiří Bláha (Starostové a nezávislí) na přímé dotazy PL, které jsme zaslali, během mnoha hodin nereagoval, vyvěsil v sobotu odpoledne v Bezdědovicích leták, kde se ke všemu vyjadřuje. Podle jeho tvrzení šlo v podstatě o nedorozumění.

PL rozhodly: „Pouze jsem se slušně zeptal, kdy by byli schopní byt uvolnit." Vystěhovaná rodina zůstává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Byt, ilustrační foto

„Pouze jsem se nájemce slušně zeptal, zda a případně do kdy by byl schopný byt uvolnit, protože má pořízenou nemovitost ve městě poblíž, kterou podle svých slov rekonstruuje. Můj dotaz tedy zněl, v jaké fázi rekonstrukce se aktuálně nachází a případně v jakém termínu by byl ochoten uvolnit obecní byt. Ze strany obce Bezdědovice tedy postoj k nájemci setrvává, nájemce není vyhozen z obecního bytu a nájemní smlouva stále trvá. Je mi líto, že se díky sociálním sítím celá tato situace takto vyeskalovala a přesunula se v příspěvku do sfér, kde již nepracuje s pravdivými daty,“ sdělil v prohlášení, které máme rovněž k dispozici, starosta.

Nezapomněl ani dodat, že konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou ovlivňuje nás všechny. Nerad by, aby se dával prostor zbytečným konfliktům mezi obyvateli.

A druhý pohled, pohled rodiny, k níž v pátek starosta Bláha dorazil?

„Ke konfliktu jsem se až doteď nevyjadřoval,“ píše muž, jehož identitu známe. „Ale teď se to dotklo také mojí rodiny a já jsem přinejmenším roztrpčen, tak potřebuji upustit ventilek. Je fakt dost nepříjemné, když přijde český starosta oznámit české rodině s dvouletým dítětem, aby se vystěhovala z obecního bytu, neboť tento musí být dle nařízení uvolněn Ukrajincům,“ uvedl dále.

Jeho přítelkyně pak dodala: „Z bytu, kde řadu let bydlíme, musíme pryč,“ potvrdila maminka dvouletého dítěte.

Autentický dopis, který je k vidění v Bezdědovicích. 

Slzy, pak radost

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
„Nedávno jsme prodali chatu a za všechny naše peníze jsme koupili barák, ale na totální rekonstrukci, a ještě s babičkou. Potřebujeme čas na předělání, projekt je v návrhu. A najednou ti starosta řekne, že nám v pondělí dají vědět, jakou dobu máme na vystěhování. Smlouva nám zaručuje minimálně dva měsíce, ale je nouzový stav, teď prý nezaručí ani týden. Uvidíme,“ říká zoufalá maminka se slzami v očích. A pokračuje: „Já vůbec nemohla spát, prostě ta představa, že nebudeš mít kde bydlet... Na léto jsme plánovali svatbu. Do toho tu přestavbu baráku, těšili jsme se a chtěli jsme to zvládnout do konce roku. Teď bude všechno jinak...“

Hejtman Kuba (ODS) ve svém sobotním prohlášení potvrdil, že situaci s obecními byty se starosty skutečně řešil. Pokyn o vystěhování rodin však popřel. Jde prý o lež.

„Nic takového jsem nenařídil a nic takového se nesmí dít. Jen v souvislosti s tím jsem také od starostů dostal informace, že v některých obcích využívají obecní nájemní byty lidé, kteří mají ještě svoje vlastní byty nebo domy. I když se přiznám, že takovou situaci moc nechápu, a asi se jedná o jednotky případů, nechávám takové případy na posouzení jednotlivých starostů,“ uvedl Kuba.

Jihočeský kraj, kam Bezdědovice přináleží, v sobotu odpoledne vydal informace, že došlo prostřednictvím videokonferencí ke schůzce se starosty obcí Jihočeského kraje za účelem zajištění povinností podle nařízení vlády č. 207/2022 ze dne 16. 3. 2022.

„Na těchto schůzkách bylo řešeno ubytovávání uprchlíků v jednotlivých obcích v souvislosti s řešením uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině.“

V souvislosti s výše uvedeným platí, že nájemní smlouvy se stávajícími nájemníky obecních bytů by neměly být vypovídány, stejně tak by neměly být vypovídány nájemní smlouvy na jiné obecní prostory (např. hospody). Pokud mají stávající nájemníci v obecním bytu možnosti jiného ubytování (vlastní nebo mají pronajaty nebo vypůjčeny jiné byty či nemovitosti), je případná výpověď nájemní smlouvy na zvážení každé obce s ohledem na aktuální potřebnost ubytovacích kapacit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …