Pár desítek tisíc korun rozhodlo o dalším knokautu Sobotky. Zaplatil si to Babiš a my na to přišli

08.05.2017 11:24

Předseda hnutí ANO je v jednom kole. Prezident ponížil premiéra a ten spolu s ČSSD posiluje. Takto jednoduše a zkráceně by šla pozorovat aktuální politická situace v České republice. Jenomže co říkají fakta? Například skutečnost, jak si jednotliví protagonisté „kauzy“ vedou na sociální síti Facebook. Sobotka zaspal, Babiš zavelel do útoku. A navíc zdárně.

Pár desítek tisíc korun rozhodlo o dalším knokautu Sobotky. Zaplatil si to Babiš a my na to přišli
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

„Chtělo by se mi říct, že především to, jak vyhuboval pan Kalousek předsedu vlády, když se rozhodl podat demisi. Potom také to, jak se pan Sobotka pokorně uklonil a hned nadvakrát změnil své názory (pokud je má) a postoje (které dával na odiv). A také mne zaujal triumfalismus všech účastníků nedělních Otázek Václava Moravce, dokonce i za poníženého přikyvování předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, opět panu Kalouskovi, který ty Otázky vlastně řídil. Přesto mne ale nejvíc zaujala rozhodnost předsedy Senátu PČR pana Milana Štěcha, který nám sdělil, že prezident Miloš Zeman je starý a sklerotický a že by měl Senát zahájit ústavní kroky k omezení, nebo dokonce zbavení jej úřadu. O den později sice svá slova ustrašeně v ČT zmírnil, ale zpět je v plném rozsahu nevzal. Ještě že víme, že za tímto dlouholetým odborářem mnoho odborářů nestojí a že tento normalizační komunista (podle jeho CV na Wikipedii byl členem KSČ v letech 1979–1989) asi sní o tom, že by Zemana jako druhý nejvyšší ústavní činitel mohl nahradit. Nemyslím si, že by mu to někdo z dnes zmatených v ČSSD slíbil, ale také se mohu mýlit.“

Těmito slovy zhodnotil vývoj událostí politolog Zdeněk Zbořil. Učinil tak v pondělí, kdy se ParlamentníListy.cz rozhodly porovnat síly na Facebooku. Přeci jen neexistuje silnější a rovnocennější platforma, která ukáže vzájemnou váhu politiků.

Anketa

Odpustili jste již Německu hrůzy 2. světové války?

8%
92%
hlasovalo: 8238 lidí
První je tu premiér Bohuslav Sobotka. Ten svůj profil na Facebooku pojímá dlouhodobě jako agitku sociální demokracie. K vidění je tak minimum jeho vlastních komentářů. Sobotka si libuje především ve formálním přístupu k věci. Jeho „fanoušci“ tak často čelí záznamům tiskových konferencí, odkazům na různé stránky, kde premiér vystoupil či hovořil. Podobné „posty“ nemají širší dopad. Jenomže co nastane ve chvíli, kdy se i premiér rozjede a popustí uzdu svým myšlenkovým pochodům? Řekněme, že se jedná o zázrak. Pakliže je průměrný počet palců u příspěvků Bohuslava Sobotky kolem stovky, tento se zcela vymyká. Pochází ze 4. května a získal téměř sedm tisíc „like“, což je u předsedy ČSSD jistojistě rekord. A stačilo málo: hovořit jako člověk.

„Dobrý večer, opravdu moc děkuju za všechnu podporu, které se mi v posledních dnech dostává tady na FB i jinak (mám esemeskami úplně zahlcený mobil). Vidíte sami, že to není jednoduché, zejména dnes to chtělo na Hradě opravdu pevné nervy a velké sebeovládání. Chci vás ujistit, že mým cílem je udržet Česko jako slušný, stabilní a demokratický stát, kde se ctí Ústava a zákony, kde funguje politická kultura a kde se lidi nemusí krčit před prolhanými oligarchy. Takže zítra znovu do bitvy. Dobrou noc.“

Bohužel pro něj v tomto duchu Sobotka nepokračoval a znovu následovaly velmi nudné odkazy: rozhovor v Blesku, pasáž z Otázek Václava Moravce anebo povinná gratulace. „Z vítězství Emmanuela Macrona mám radost, i pro Česko je to dobrá zpráva. Francouzští voliči dali jasně najevo, že odmítají nacionalismus, populismus a izolaci své země.“ Zmíněné příspěvky už neupoutaly. Sobotkův facebook se navíc pohybuje těsně nad hranicí 15 tisíc fanoušků, což ho řadí spíše mezi průměr, až podprůměr.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš pokračoval ve vládě?

67%
33%
hlasovalo: 18752 lidí
„Premiér se nedokáže oprostit od formálního stylu svého života. Přitom by stačilo, aby si vzal tričko a nechal se vyfotit na rybách, nebo jen tak na nákupu, lidi potřebují vidět, že je jedním z nich. A jeden z nich nenosí neustále sako, netváří se jako u maturity a nemluví spisovně jako Kája Mařík,“ sdělil naší redakci mediální analytik významné společnosti, který si přál vystoupit pouze pod křestním jménem „Beny“. „Dělali jsme řadu posudků pro řadu stran, takže bych nerad, aby to směrem k vedení vypadalo blbě,“ vysvětlil důvod své anonymizace.

„Pokud můžu ještě slovo k panu Sobotkovi, ten by měl nutně někoho najmout, kdo by jeho jménem diskutoval. Aby se návštěvník jeho profilu dočetl z posledních tří vzkazů, že je vlastizrádce, ozubená pleš a že celá Evropa jde do prdele, to je hrůzostrašné, že to tam nikdo jako admin neohlídá. Pakliže má premiér dohlížet na bezpečnost a jakousi úroveň kulturního prostředí u nás, měl by začít u sebe. Nevím, co je špatného, když někoho okřikne, aby se vyvaroval vulgarit,“ míní námi oslovený odborník.

Ale pojďme dál. Prezident Zeman. U něj bychom mohli hovořit o ukázkovém příkladu klidu. Svým skoro devadesáti tisícům fanoušků nabízí takzvanou všehochuť. Posledním příspěvkem je tento: „Moje paní navštívila akci Královské střelby Sboru Rakovnických ostrostřelců. Na každý terč podle tradice vystřelila první ránu.“ Šest stovek zvednutých palců, pár desítek sdílení. Následuje video z televizní diskuse (16 tisíc shlédnutí) a snímek přijetí Charlese Michela, předsedy vlády Belgického království. Zeman si samozřejmě nenechal ujít ani demisi-nedemisi premiéra Sobotky. Tento záznam se na jeho zdi také vymyká, neboť jej doposud vidělo 87 tisíc diváků, což je na původní záznam velmi vysoké číslo. K tomu lze přidat 1500 zdvihnutých palců a 599 sdílení. Ani na profilu prezidenta republiky ovšem nenajdeme původnější texty či vzkazy a jeho profil tak slouží prakticky jako nástěnka oficiálních (formálních i neformálních) sdělení Hradu.

„Pokud bych nežil v České republice a k Zemanovi přistupoval v obecné rovině, tak mu těžko něco vytknu. Využívá fotografie, videa, sdílení, články, má tam všechno. Jen když na to koukám, divím se, že tam není nějaký pravidelný sloupek. On, pokud vím, má třeba pravidelně rozhovory u vás v Parlamentních listech, pravidelně chodí do Blesku. Jeho profil ovšem taky může působit coby médium, vždyť 90 tisíc předplatitelů, to už je nějaké číslo. Zatím s nimi ale nijak hlouběji nepracuje,“ dodal námi oslovený analytik. V té souvislosti ještě přidejme další dvě čísla. Kandidáti na post prezidenta České republiky, jimiž jsou Michal Horáček a Jiří Drahoš, doposud za Zemanem zaostávají. Horáček má 34 052 fanoušků a Drahoš 22 527. „Na profilu pana Drahoše jsem byl párkrát a třeba fotografie z Werk Areny, kde shání podpisy a kde je jeden člověk, působí víc negativně než pozitivně,“ uzavírá prezidentské klání náš analytik.

A konečně Andrej Babiš. Ten se svého facebookového profilu chopil nadmíru úspěšně. Zaplatil si totiž sponzoring vlastní stránky. Pakliže měl šéf hnutí ANO před dvěma týdny něco kolem stovky tisíc fanoušků, k 8. květnu jich má 112 553. Svými „lidskými“ fotkami, které jsou často aktualizovány, navíc působí velmi neformálně a zajímavě. Posledních pár příspěvků?

„Včera to na Brněnský Majáles (official) bylo naprosto super,“ píše Babiš k fotografii, na které má podivné tričko Monster Energy. I přesto získal snímek 1100 likes. Třikrát tolik palců si připsal obrázek Babiše a tří žen, zřejmě také z brněnského majálesu. „Já mám svůj osvědčený detox od té špíny v politice – vyrazit mezi lidi. Tenhle týden jsem se byl podívat v Plzni do Měšťanské besedy a pivovaru Pukrmistr. Byl jsem se i podívat do Náměště nad Oslavou na závody do vrchu. Úplně nejvíc mě ale osvěžilo Brno dvěma akcemi pro mladé: Utubering 2017 BRNO a Brněnský Majáles. Konečně jsem si mohl normálně pokecat a užít festivalovou atmosféru. Doufám, že vy si prodloužený víkend užíváte,“ míní přes své asistenty Babiš. Největší ohlas uplynulých dní zaznamenal příspěvek o odmítnutí diskuse veřejnoprávního Václava Moravce.

„Ahoj lidi, rozhodl jsem se, že dnes nedorazím do Otázek Václava Moravce. Uvědomil jsem si, jak to tam bude vypadat. Pět lídrů parlamentních stran a pan Moravec. To je šest proti Babišovi. Co bych tam s nimi dělal? Proč bych je nechal opakovat pořád dokola ty stejné lži, na které nechtějí slyšet odpovědi?“ Sedm a půl tisíce zdvihnutých palců, 808 sdílení. V podobném duchu se však nesou i předešlé Babišovy příspěvky. Velmi formální fotografie (sako, kravata) střídá tričko a to zase pár soukromých názorů na dění. Oproti výše zmíněným profilům tak Babiš využívá svůj facebook jako nástroj a místo pro původní texty.

„Je to tak, Andrej Babiš má silný potenciál na Twitteru i Facebooku. Ačkoli často opakuje informace, lidi na to slyší. Nejvíc asi zajímá jeho soukromí. Na jedné straně mu to může ublížit, ale mne osobně zaráží, že tak málo vystavuje svou budoucí manželku, neboť v politice jsou partnerky a děti dost pevnou součástí kampaní. Babiš buď nechce, anebo to nechtějí oni, to už neumím posoudit. Každopádně kampaň se mu vyplatila, nasbíral podle mého soudu kolem 10 tisíc lidí, za což těch pár desítek tisíc určitě utratil,“ uzavřel hodnocení místopředsedy vlády náš analytik.

Těch pár desítek tisíc, které hnutí ANO, ale spíše přímo Andrej Babiš použil pro podporu svého profilu, tak zdárně pomohlo k prosazení jeho názorů a dalšímu pokoření Bohuslava Sobotky. Oranžový tým doposud nereagoval a vypadá to, že ČSSD vyčkává. Na sociálních sítích totiž značně zaostává a nezdá se, že by s tím chtěla něco dělat. „To nemusí být taktika. Oni to třeba nepovažují za primární nosič. Budou chtít utratit peníze v Deníku, Parlamentních listech, to nevím, možná jim Facebook jenom nepřirostl k srdci. Osobně se ovšem domnívám, že to s tím neumí, nic jiného bych v tom nehledal,“ doplnil k online souboji analytik Beny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …