Peake za experty stojí. Pospíšil jmenováním Mečla chyboval, Rampula ve hře

30.01.2012 20:57

Pověření Stanislava Mečla do funkce vrchního státního zástupce nenechává klidnou šéfku Legislativní rady vlády, místopředsedkyni VV Karolínu Peake. Ta si nechala zpracovat právní posudky, které dokládají, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil jmenováním Mečla pochybil. Pokud ministerstvo uzná pochybení, může se do funkce vrátit rovněž odvolaný Vlastimil Rampula.

Peake za experty stojí. Pospíšil jmenováním Mečla chyboval, Rampula ve hře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve studiu OVM

Časopis Týden dnes zveřejnil některé ze sedmi posudků právních expertů zpracovaných na dané téma. Všechny poukazují na Pospíšilovu chybu.

“Zákon možnost pověření nezná, jde jen o právní zvyklost, nikoli závazný právní obyčej. Zákon prvotně pamatuje na to, že vedoucího státního zástupce zastupuje jeho náměstek. V pověření by tedy mělo být zdůvodněno, proč nemůže vedoucího státního zástupce plně zastoupit jeho náměstek či náměstci,“ píše Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D., náměstek ředitele Justiční akademie.

V jeho posudku je však podstatná také další část. „ Osoba pověřená funkcí vedoucího státního zástupce může vykonávat jen běžnou správu státního zastupitelství a činit úkony, které nesnesou odkladu. Neměla by však činit rozhodnutí, která zákon vyhrazuje jmenovaným státním zástupcům,“ čímž expert vysvětluje, že některá rozhodnutí Mečlovi prostě nepříslušela a mohla by se zpětně zneplatnit.

Uragán

Těchto klíčových rozhodnutí rozhodně nebylo málo. Mečl se nové funkce chopil se vší vervou. Krátce po svém příchodu do Prahy provedl personální zemětřesení na oboru nejzávažnější hospodářské kriminality. Jeho hněv pocítila šéfka odboru Markéta Kratochvílová, kterou na odchodu doprovodili zástupci Boris Havel a Ladislav Letka, a to z důvodů průtahů v kauze Mostecké uhelné.

Není to moje věc

Také další posudky zpracované předními právními kapacitami se nesou ve stejném duchu.

„Pověření neodpovídá dikci zákona, a je tedy nezákonné. Může vzbuzovat pochybnosti o skutečné vůli ministra spravedlnosti i o účinnosti takového aktu „pověření“. Skutečnost, že pověření výkonem funkce bylo používáno nesprávně i v minulosti, nemůže na shora uvedeném závěru nic měnit,“ konstatuje v dalším posudku profesor Jiří Jelínek, šéf kateder trestního práva právnických fakult v Olomouci.

Karolína Peake se s Mečlovým jmenováním dodnes nesmířila. „Právě z důvodu možné neplatnosti právních úkonů jsem vznesla námitku. Ministerstvem spravedlnosti, jsem však byla upozorněna, že to není moje věc,“ připomněla redakci Peake své v listopadu podniknuté kroky. I přes zpracování posudků, které unisono dokazují Pospíšilovo provinění, nehodlá Peake nic dalšího ve věci činit „ Za svými tvrzeními si dále stojím, ale je to kompetence ministra spravedlnosti a já to dále neřeším,“ uzavřela Peake.

Ministr spravedlnosti je zatím nekompromisní a námitky nebere v potaz. " I přesto, že postup při pověřování výkonem vedoucí funkce není příslušnými právními předpisy výslovně stanoven, vytvořila se v minulosti analogie aplikacích zmiňovaných ustanovení dlouhodobě nezpochybňovaná právní praxe,“ uvedla v prohlášení mluvčí Tereza Palečková a v souvislosti poukázala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, která byla v roce 2005 do funkce uvedena stejným způsobem a bez námitek.

Rampula se vrátí?

Pokud by se skutečně prokázalo, že Mečl byl ustanoven do funkce neoprávněně, mohl by se teoreticky vrátit do funkce bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, často označován za žábu na prameni. Ten byl sice ze své pozice kvůli pochybení v případu tunelování IPB, kdy měl údajně nabádat podřízenou, aby nepodávala odvolání, sesazen, nicméně proti odvolání své osoby podal žalobu. Tu soud do dnešního dne neřešil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …