Pečují o malé či dospívající děti a jsou nejvíce ohroženy dluhy. Víme proč a kde nejvíc

20.05.2015 15:50

Domácnosti s jedním členem jsou velmi citlivé na jakékoli výkyvy v příjmu. Pokud dojde z jakéhokoli důvodu k výpadku pravidelných příjmů, musí všem dopadům těchto vlivů čelit dotyčná osoba sama. Ještě citelněji se to týká matek – samoživitelek, jelikož padají následkem toho snadno do dluhů. Jaká jsou aktuální čísla ukázal průzkum společnosti KRUK.

Pečují o malé či dospívající děti a jsou nejvíce ohroženy dluhy. Víme proč a kde nejvíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

Zajišťovat finanční chod rodiny je náročný úkol i pro oba rodiče. O to těžší, pokud na to jeden z partnerů zůstane sám. Podle Českého statistického úřadu tuto roli z 90 % zastávají ženy. A jelikož rozdíl mezi finančními příjmy a výdaji samoživitelek bývá často zanedbatelný a tvořit peněžní rezervy je pro ně prakticky nemožné, stávají se tak náchylnější k půjčkám, kterými kompenzují nedostatečný příjem. Potvrzují to i data společnost KRUK Česká a Slovenská republika. Z nich vyplývá, že s finančními problémy se nejčastěji potýkají ženy ve věku 35 až 44 let, tedy v období aktivní péče o děti.

Za normálních okolností by se nezadlužily...

I přes ženskou racionalitu v přístupu k finančním závazkům existuje mezi ženami kategorie, u které je riziko dluhových problémů daleko vyšší – touto skupinou jsou ženy samoživitelky. Ačkoli by se za „normálních“ okolností nezadlužily, pod tíhou veškerých nákladů přistoupí k půjčce na spotřební zboží, která je může uvrhnout do dluhů.

„Nejvíce zadlužených žen (27 %) se nachází ve věku 35 až 44 let, kdy se většina z nich věnuje výchově malých či dospívajících potomků. Péče o děti přináší navíc zvýšenou potřebu finančních výdajů,” uvedla příklad zkušeností Markéta Fixová ze společnosti KRUK. „Ženy v této věkové kategorii vykrývají nedostatek příjmu nejčastěji půjčkami v hodnotě mezi 20 a 30 tisíci Kč. Průměrný dluh je o něco vyšší. Pohybuje se na úrovni 37 tisíc Kč.”

A jak se liší zadluženost žen podle jednotlivých regionů? Nejvíce zadlužených žen ve věku 35 až 44 let žije v Ústeckém (13,6 %), Středočeském (13,4 %) a Moravskoslezském kraji (13,3 %) a v Praze (11 %). Nejméně se jich naopak nachází ve Zlínském (1,9 %), Pardubickém (3,2 %) kraji a na Vysočině (3,9 %).

Ženy samoživitelky

Podle ČSÚ se v každé sedmé české domácnosti s dětmi stará o své potomky pouze jeden z rodičů. V devíti z deseti případů jsou to právě ženy.

V domácnostech samoživitelek je život těžší díky závislosti na jediném příjmu. Nezbytná vydání jsou v jejich případě o čtvrtinu vyšší než je tomu v úplných rodinách. Pro kompletní rodinu představují základní životní potřeby (bydlení, ošacení, potraviny, dopravu, apod.) 37 % čistých peněžních vydání, zatímco pro samoživitelky něco přes 46 %.

Nejvíce zatěžuje tyto domácnosti platba nájemného a služeb spojených s bydlením

Velký rozdíl je ve výdajích spojených s bydlením – za ně dají samoživitelky - a to v lepším případě - přes čtvrtinu svých celkových vydání (27 %). Úplné rodiny však jen necelou pětinu (17 %).

„Domácnosti s jedním členem jsou velmi citlivé na jakékoli výkyvy v příjmu. Pokud by totiž došlo k výpadku pravidelných příjmů, např. z důvodu ztráty zaměstnání či dlouhodobé nemoci, musí všem dopadům těchto vlivů čelit matka – samoživitelka sama,” vysvětlila Markéta Fixová. „Riziko přináší rovněž snaha uspokojit potřeby dětí. Rodič chce pro své dítě to nejlepší a je schopen vyhovět jeho přáním i přes nepříznivou finanční situaci v rodině. To může vést až k dluhům,” dodala.

Co představuje společnost KRUK?

Společnost KRUK Česká a Slovenská republika s.r.o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku, Německu a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. heslem společnosti je: „Pomáháme splatit dluhy“. To napovídá, že se orientuje zejména na smírná řešení. Osobní přístup k zadluženým osobám či firmám a pochopení jejich situace jsou hlavní přednosti, kterými se KRUK vyznačuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …