Pehe: Havel vězně musel pustit. U Klause je to jinak

09.01.2013 13:14

Mluvit při kritice Klausovy amnestie o ještě horších dopadech první amnestie Havlovy prý není na místě, neboť tehdy byla jiná situace. Měnil se režim. ParlamentnímListům.cz to řekl politolog Jiří Pehe. Je však nutno dodat, že Pehe patří k dlouhodobým kritikům prezidenta Klause.

Pehe: Havel vězně musel pustit. U Klause je to jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Prezident republiky své rozhodnutí vyhlásit amnestii hájil i v rozhovoru pro pondělní deník Právo. „O tom soudím, že prezidentovi pod palbou kritiky teď nezbývá nic jiného, než se držet svých pozic v jakémsi politickém zákopu a obhajovat, co udělal, a snažit se to interpretovat lépe, než jak to přijala naprostá většina veřejnosti,“ uvádí Jiří Pehe.

Označovat smršť kritiky Václava Klause za mediální hysterii je podle něho příliš silné. „Podíváme-li se na to ve srovnávacím měřítku, tak amnestie tohoto rozsahu nejsou vůbec v demokratickém světě běžné a navíc se vlastně týkají celé řady kauz, které jsou přinejmenším pokračování politiky prezidenta Klause z dob, kdy byl ještě premiérem, a týkají se některých lidí, kteří byli s Klausem osobně spjati,“ říká dokonce politolog.

Amnestii měl prý vyhlásit před svoji druhou volbou

„Rozsah amnestie a způsob jejího vyhlášení těsně před odchodem je podle mě dost nešťastný. Myslím si, že kdyby chtěl prezident ukázat, že má pravdu a amnestie je v pořádku, mohl ji zkusit vyhlásit před těmi předchozími prezidentskými volbami a pak vidět, jestli by ho parlament zvolil. To by se možná podle mě nestalo,“ spekuluje.

Kdyby to prý chtěl prezident udělat jako gesto, bylo by podle něho možné propustit z vězení nebo ukončit řízení proti lidem, kteří jsou postihováni za takzvané bagatelní trestné činy. „Třeba lidé, kteří věci provedli z nedbalosti či kteří jsou ve svízelných situacích. Celá ta amnestie by nevzbudila vůbec tolik pozornosti, kdyby se netýkala té jedné části, tedy zastavení řízení v těch ekonomických podvodech,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Pehe.

Na druhou stranu však při Havlově první amnestii se na svobodu dostali zločinci odsouzení za násilné trestné činy včetně pedofilie, znásilnění či vražd. Nebylo to jednoznačně horší, než když trestu unikne „několik podvodníků“?

Měnil se režim, proto přišla Havlova amnestie

„Havlova amnestie se lišila především tím, že přišla v okamžiku, kdy tu skončil jeden režim a neexistovaly tu žádné prostředky, jak ověřit, že lidé nebyli posílání do vězení pod záminkou třeba kriminální činnosti a pedofilie z ve skutečnosti politických důvodů. Ano, mohli tam být opravdoví pachatelé takových činů, ale také tam mohli být ti, na které si StB něco vymyslela,“ míní politolog.

„Zde je rozdíl, že tato amnestie je odůvodněná tím, že naše soudy jednají příliš pomalu a že se to příliš táhne. Není však žádných pochyb, že ti lidé byli trestně stíháni, soudní řízení se vleklo a ty skutky se staly. O tom bychom neměli v demokratickém zřízení pochybovat,“ je přesvědčen.

Na druhou stranu však v okamžiku, kdy bylo s těmi údajnými tuneláři zahajováno trestní řízení, justice přece musela mít všechny důkazy připravené. A pokud nebyla schopna případy dotáhnout do konce ani za dvanáct let, není proto amnestie na místě? „Není žádných pochyb o tom, že ta délka soudních řízení je problém, ale v trestních věcech platí určité promlčecí lhůty a ty trestné činy by měly být promlčeny až po uplynutí těchto lhůt,“ sděluje Pehe.

Justice neměla s korupčníky moc zkušeností, proto prý průtahy

„Jelikož se nedá nikdy dopředu určit, zdali se to řízení táhlo proto, že soudci nejednali, byli líní či neschopní, anebo proto, že ti trestaní s nakradenými miliony si mohli dovolit vynikající právníky a konexe ve státní správě či politice a jejich řízení se různě přehazovalo a zdlouhavě vyšetřovalo. To všechno se bohužel může stát, je ale třeba podotknout, že některé případy byly velmi komplikované a nová demokratická justice s tím neměla příliš mnoho zkušeností,“ obhajuje české soudnictví.

Celá řada podvodů se prý totiž stala pomocí velmi sofistikovaných metod a soudci se s tím teprve museli seznamovat a naučit se tomu rozumět. „Argumentovat proto tím, že už uplynulo příliš mnoho vody a je to nespravedlivé, se do určité míry dá. Na druhé straně ale hlavním argumentem připravované ústavní stížnosti bude, že to rozhodnutí prezidenta poškozuje lidi, které tito trestně stíhaní připravili o peníze,“ uzavírá komentář levicový politolog Jiří Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …