Pět dnů u soudu: Milenci, tajné nahrávky a kolektivní amnézie politiků VV

09.03.2012 17:50

Pět dnů hlavního líčení u Obvodního soudu pro Prahu 5 v kauze údajného uplácení poslanců Věcí veřejných přineslo nejen defilé všech zákonodárců z nejmenší koaliční strany, ale také zjevení dvou nových nahrávek předložených jako důkaz. Ta, kterou pořídil Jaroslav Škárka, otřásla druhým obžalovaným Vítem Bártou. Soud bude pokračovat 4. dubna.

Pět dnů u soudu: Milenci, tajné nahrávky a kolektivní amnézie politiků VV
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soud s Vítem Bártou. Kateřina Klasnová podpořila svého manžela

Celý první den hlavního líčení u Obvodního soudu v Praze 5 byl ve znamení výpovědí a výslechů obou obžalovaných. Předseda poslanců VV Vít Bárta čelí obžalobě z uplácení, nezařazený poslanec Jaroslav Škárka zase z přijetí úplatku. O vzruch se na samotném začátku postaral Tomáš Vacke, který prý měl poměr s Kristýnou Kočí a požádal soudce, aby mohl také v této věci podat svědectví. Soudce Jan Šott si ho poznamenal s tím, že se později rozhodne, zda bude jeho výpověď potřebovat.

„Tak jsem si přečetla, že se dnes u soudu objevil ´nový svědek´ tvrdící, že byl mým milencem a že ví, jak to vše bylo. Osobu pana Vackeho neznám, v životě jsem ho neviděla, ale vzhledem k praktikám Víta Bárty mě nepřekvapí, když se každý den objeví dva tři muži tvrdící, že byli moji milenci a vědí, kde je pravda,“ zareagovala záhy na tuto zprávu Kočí na Facebooku.

Bárta litoval, že peníze předával v hotovosti

Celé pondělí dopoledne zabrala výpověď a výslech předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty, kterému hrozí za uplácení až šestiletý trest vězení. Ten trval na tom, že v případě Škárky i Kočí se jednalo o půjčku, kterou nabídl všem poslancům strany poté, co jim klesly poslanecké platy. Kromě dvou zmíněných ji prý využil i Martin Vacek. Dnes považuje za fatální, že peníze dával v hotovosti a počínání Škárky a Kočí si vysvětluje jako pokus o stranický puč.

Škárka se proti tomu ohradil a odpolední průběh líčení věnoval vysvětlování, že se naopak snažil očistit VV od praktik, jako jsou vydírání, zastrašování a sledování. „Nikdy jsem si od pana Bárty nepůjčil ani korunu, není tedy pravda to, co říká. Pouze v roce 2006 jsem si půjčil od pana Dobeše 25 tisíc korun. Bylo to na smlouvu a s podrobným popisem splátkového kalendáře,“ zdůraznil Škárka.

Kočí jen tak mimochodem práskla bývalé spolustraníky

Poté, co místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová využila svého práva nevypovídat, stala se středem pozornosti při úterních svědectvích poslankyně Kristýna Kočí. Ta uvedla, že od Bárty převzala v restauraci obálku s půl milionem korun a že rozhodně nešlo o půjčku. Peníze později uložila do advokátní úschovny.  

Na podepření svých argumentů použila Kočí všechno možné a dokonce prozradila milostný poměr místopředsedkyně Dagmar Navrátilové a poslance Jiřího Rusnoka. Na to přišla řeč ve chvíli, kdy líčila, jak se oba dva dozvěděli o předávání obálek. Na slova Navrátilové, že ona žádnou obálku nedostala, jí Kočí odpověděla, že ani nedostane, protože ji může Bárta vydírat mileneckým vztahem.

Škárka se vytasil s dosud nezveřejněnou nahrávkou

Během středy se na místě svědků vystřídali předseda VV Radek John, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a několik poslanců VV. Po jedné z výpovědí  přišel Škárka s překvapivým prohlášením, že předá soudu dosud nezveřejněnou nahrávku, kterou pořídil v den, kdy převzal od Bárty úplatek. „Chtěl jsem se pojistit pro další případná jednání a vydírání ze strany pana Bárty,“ vysvětlil. Na té nahrávce, jejíž součástí má být i video, je prý zaznamenané samotné předání úplatku.

„Považuji za nepochopitelné, že si mě nahrával. Je to záludnost a účelovost lidí, kterým jsem věřil, je to strašné,“ řekl viditelně otřesený Bárta. Mluvil emotivně a pak se mu zlomil hlas. Ohromilo ho, že o nahrávce Škárka celou dobu mlčel a když o ní promluvil, dodal, že samotné předání je znehodnoceno rušičkami v Bártově bytě, kde k převzetí peněz došlo. Soudce Škárku vyzval, aby druhý den nahrávku přinesl.

Záznam není originál, soud ho chce do pondělí

S velkým napětím se tedy čekalo, s čím ve čtvrtek přijde. Záznam přinesl přehraný na flash disku, není to tedy originální nahrávka. Bártův obhájce Oldřich Chudoba proto protestoval, aby to bylo uznáno jako důkaz proti jeho klientovi. Soudu Škárka slíbil, že v pondělí dodá i originální nahrávací zařízení, které má prý momentálně v Plzni.

A tak se pozornost soustředila na Lukáše Vícha, člena VV v Moravskoslezském kraji, který si loni nahrál rozhovor s Kočí, kde poslankyně představila své vidění politického světa. Ze záznamu vyplývalo, že se chystal puč proti VV ve spolupráci s některými lidmi z ODS. „Byla opojena mocí, vyprávěla nám to s nadšením, iniciativně. Neměl jsem důvod jí nevěřit, byla velmi věrohodná,“ vzpomínal Vích.

Deset tisíc pokuty za pohrdání soudem

Ve čtvrtek odpoledne vystoupil jako svědek Stanislav Huml, dnes už člen poslaneckého klubu ČSSD. Líčil, jakým způsobem postupoval po propuknutí aféry. „Pro pana Škárku jsem zařídil právníka a ochrannou agenturu. Paní Kočí jsem za Škárkou vezl a pak ji i od něho odvážel,“ popsal Huml své kroky v oněch dramatických dnech. Škárkovi také zprostředkoval kontakt s novinářem MF Dnes Jaroslavem Kmentou.

Během pátečního líčení se o vzruch postaral o vzruch bývalý Bártův řidič Tomáš Jánský. Tvrdil, že se ho Škárka vyptával, kolik by Bárta zaplatil, pokud by svou výpověď stáhl. Když odmítl odpovídat na otázku státní zástupkyně Hany Vrbové, napařil mu soudce Jan Šott pokutu deset tisíc korun za pohrdání soudem. Jánský si proti tomu později podal stížnost a podal i námitku na podjatost státní zástupkyně.

Humlův asistent přišel s nabídkou za svědectví proti Bártovi

Po něm vypovídal Pavel Pertlíček, detektiv pracující pro bezpečnostní službu ABL. Během své výpovědi předložil i on soudu svou nahrávku. „Oslovil mě asistent poslance Humla pan Šlechta s nabídkou, že mě zajistí, pomůže mi a postará se o mě, když poskytnu svědectví proti Bártovi. Mám na to zvukový záznam. Dokazuje, že jsem byl ovlivňován panem Šlechtou, přišel za mnou s nabídkou,“ uvedl Pertlíček.

Na závěr pátečního jednání oznámil soudce Jan Šott odročení jednání na 4. až 6. dubna. Upřesnil také, že při dubnovém pokračování vyslechne několik dalších svědků včetně novinářů a bude řešit obě tento týden odevzdané nahrávky, které míní předat kriminalistickému ústavu. Avizoval rovněž, že 6. dubna zazní závěrečné řeči. Poté bude soud před vynesením konečného rozsudku na několik dní odročen.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …