Pět let od Majdanu: Tajná nahrávka Arsenije Jaceňuka. Odhaluje roli EU

21.02.2019 12:12

KAUZA Idiotský nápad. To řekl údajně hlavní opozičník Arsenij Jaceňuk, když ho velvyslanec EU na Ukrajině Jan Tombinský vybízel k širšímu politickému dialogu. Stalo se v době událostí označovaných jako Majdan či Euromajdan, tedy před pěti lety. Alespoň to je na nahrávce odposlechu jejich rozhovoru, která se nyní dostala do rukou Parlamentních listů. Na jiné nahrávce, již na Ukrajině plně zveřejněné, hovoří tehdejší eurokomisař Štefan Füle.

Pět let od Majdanu: Tajná nahrávka Arsenije Jaceňuka. Odhaluje roli EU
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí Nezávislosti jako na dlani

„Já nechci pořádat debatu u kulatého stolu s touto obviňovanou vládou. To je absolutně idiotský nápad. Chtějí po nás, abychom se vzdali administrativní budovy. To ale nejsme my, tu zabral lid Ukrajiny.“ Tak tohle v angličtině odpověděl třetího prosince 2013 vůdce ukrajinské opozice Arsenij Jaceňuk tehdejšímu velvyslanci Evropské unie na Ukrajině Janu Tombinskému z Polska, který chtěl širší dialog mezi politickými stranami. To byly události zvané Euromajdan, od nichž nyní uběhlo pět let, v plném proudu. Získali jsme od ukrajinských blogerů odposlech rozhovoru, který se zdá být autentický.

Zahaleno tajemstvím

Sešli jsme se v suterénu jedné restaurace v centru Prahy. Ukrajinský novinář Ruslan Kocaba a nejmenovaný bloger z Charkova. S Kocabou jsem loni uveřejnil povídání o jeho dlouhé vazbě pod titulkem: „Přijde ještě strašnější Majdan. Ukrajinec, po 524 dní vězeň dnešního režimu, říká: Stát jen šíří strach. Bože, zachraň Ukrajinu!“ Známe se a on také ví, že mě kvůli kritickým článkům – nazývají to proruskou propagandou – loni z Ukrajiny vykopli a mám tam zakázán vstup nejspíš do roku 2020. Proto se prý obrátili na mě.

Anketa

Co provést s bojovníky Islámského státu, kteří se chtějí vrátit do Evropy?

16%
81%
hlasovalo: 15836 lidí

Pozorujíce mé rozpaky a slyšíce slova nedůvěry, když jsem jim vysvětloval, že Parlamentní listy se v minulosti staly terčem různých provokatérů, mi pustili z chytrého telefonu odposlech telefonického rozhovoru Jaceňuka s Tombinským. První byl nejdříve hlavním opozičníkem a v letech 2014 až 2016 předsedou ukrajinské vlády. Druhý je významný polský diplomat, jenž byl v dobách Euromajdanu velvyslancem EU v zemi s trojzubcem ve znaku.

„A jak jste se k tomu dostali?“ Logická otázka, ale odpověď téměř jako z béčkového špionážního thrilleru. Údajně ji s ještě dalšími nahrávkami blogeři koupili – na jedné prý je zachycen i rozhovor se Štefanem Fülem, tehdejším eurokomisařem zodpovědným za rozšiřování EU a politiku sousedství – za několik tisíc eur od jednoho muže, který se dříve pohyboval v prostředí ukrajinských tajných služeb. Nyní se prý skrývá kdesi na území Ruska, má strach o svou osobu a více vědět netřeba.

Zaměřeno na odposlechy

Pochybnosti kolem nahrávky odposlechu, kterou mají PL k dispozici, sice přetrvávají, ale za její pravost se zaručil významný ukrajinský novinář Ruslan Kocaba. Navíc většinu pochybností by mohla vyvrátit až analýza pravosti hlasové nahrávky, čemuž se blogeři sice nebrání, ale hned dodávají: „Ne na Ukrajině. Někde, kde ji posoudí nezávislí odborníci!“ Následně Kocaba přiznal, že krátké poznámky o tomto odposlechu publikoval na svém webu, ale PL jsou prvním médiem v EU, kterému jej poskytl.

„My nejsme účastníky procesu. Pro nás oba ale není tím hlavním. Nejde o kulatý stůl. Měli byste přijít s novou vládou, kterou bude tvořit široká koalice: to je náš cíl,“ řekl dále v nahrávce Tombinský. Dále v nahrávce Jaceňuk hovoří o tom, že jeho opoziční síly splnily vše, co slíbily, tedy mírné demonstrace, nenásilí a nezabírání vládních budov. A tohle si sdělovali po masových demonstracích prvního prosince 2013, při nichž došlo k excesům jak ze strany demonstrantů, tak i zasahujících policistů.

„Musíme přiznat, že opozice fantasticky ovládla situaci. Nicméně potřebuje politický výsledek, a ne proces. Oni mají plán. Několik tisíc ‚titušek‘ (Provokatéři, vydávající se za účastníky Euromajdanu. Nazvaní po Vadymu Tituškovi, mistrovi bojových umění, který se v květnu 2013 připojil k provládním demonstrantům v Kyjevě a brutálně napadl dva novináře.) už je v Kyjevě. Chtějí začít násilné střety s demonstranty,“ odpověděl tehdejší velvyslanec EU, k čemuž Jaceňuk mimo jiné připodotkl: „Scénář je ruský. Je to způsob, jak uchvátit Ukrajinu krvavýma rukama prezidenta. Jestli tomu prezident Janukovyč nerozumí, lehce mu to objasním, ale on neposlouchá.“

Füle v hlavní roli

Ostatně na webových stránkách Svazu blogerů Ukrajiny, které Kocaba spoluzakládal a podílí se na jejich obsahu, již byly zveřejněny některé přepisy odposlechů jiných telefonních rozhovorů či setkání různých politiků. „Tyto materiály nám poslal e-mailem člověk, jenž se představil jako spolupracovník Služby bezpečnosti Ukrajiny (ukrajinská civilní kontrarozvědka, SBU),“ píše se tam o původci nahrávek.

Právě na těch stránkách byl zveřejněn rozhovor, který mezi sebou vedli eurokomisař Štefan Füle, eurovyslanec Tombinský a představitelé opozice Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleg Tjagnibok v kyjevské restauraci Opera 11. února 2014. „Pro mě jsou důležité tyto tři věci. Inkluzivní vláda, konstituční změna a předpoklady pro svobodné volby,“ řekl tam třeba Füle a připomněl opoziční smlouvu podepsanou Klausem a Zemanem.

„Nyní se hraje o to, kdo bude prezidentem. Ne. Tentokrát se hraje o nové geopolitické rozložení. Vy tomu rozumíte a my také. Je třeba nazývat věci pravými jmény. To se nyní událo. Byly vytvořeny nové berlínské zdi,“ řekl tam Jaceňuk a také dodal: „Musíme se s maximálním úsilím snažit o to, aby nedostal první možnost rozdělit zemi na dvě části. Přitom ještě nevím, v jaké části zůstaneme. Možná zůsteneme ve třech oblastech, tedy Lvovská, Frankivská a Ternopilská. Anebo on (Janukovyč) zůstane v mezích tří oblastí, Luhanské, Doněcké a třeba Krymu.“

Jedenadvacátého února 2014 podepsal tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč s opozicí a ministry zahraničí Německa, Francie a Polska dohodu o vyřešení krize. Následující den demonstranti v čele s aktivisty Pravého sektoru bez ohledu na dohodu prohlásili, že Janukovyč musí okamžitě odstoupit. Poté zaútočili na vládní čtvrť a násilně ji zabrali, včetně parlamentu. Janukovyč odjel z Kyjeva a prohlásil tyto události za státní převrat. Parlamentem byl sesazen z funkce prezidenta Ukrajiny, což je podle všeho de jure neplatné.

Vězněný Kocaba

Novinář Kocaba je na Ukrajině opravdu dost známou osobou. Do konce roku 2014 pracoval jako zpravodaj na volné noze pro ukrajinskou televizi 112. Z konfliktu na Donbase dělal z obou stran fronty někdy i dva vstupy denně. Sedmnáctého ledna 2015 zveřejnil znechucen situací na Donbasu nahrávku, na níž oslovil prezidenta Porošenka, žádal ho o ukončení tohoto konfliktu a brojil proti mobilizaci mimo jiné i takto: „Raději půjdu do vězení – podle trestního zákoníku mi hrozí dva až pět let za mřížemi – než abych se účastnil občanské války a zabíjel či napomáhal zabíjet své krajany žijící na východě… Povolávací rozkaz strčím tomu, kdo mi ho přinese, kamsi, nechci se účastnit bratrovražedné války. Lidé, dělejte něco, takhle to nemůže dlouho pokračovat. Sláva Ukrajině!“ Video se hned stalo senzací a den po jeho zveřejnění občanský aktivista Taras Demjaniv napsal udání SBU s tím, že nahrávka „páchá zločin proti státu“. Kocaba prý zmíněné video zveřejnit musel, protože cítil vinu kvůli situaci na Donbase.

V únoru 2015 byl zadržen a kvůli obavám, že by mohl utéct do Ruska, na něj byla uvalena vazba. Strávil ji ve vězení v haličském Ivano-Frankivsku, odkud pochází. Ostatně Amnesty International ho označila za prvního ukrajinského vězně svědomí po pěti letech. Když se po roce a půl dostal z vazby, začal pracovat pro televizi NewsOne, které její odpůrci připisují proruské tendence. Majitelem televize je ukrajinský poslanec Jevhen Murajev, který se o revolučních událostech v Kyjevě v roce 2014 vyjádřil jako o státním převratu.

Loni ukrajinský soud rozhodl, že je Kocaba nevinný, když neuznal obvinění prokuratury a SBU z vlastizrady. Včera mi třiapadesátiletý novinář sdělil, že jde příští týden opět k soudu. A i proto se rozhodl poskytnout tuzemským novinářům další důkazy o „podivných událostech“ na Ukrajině. „Máme pět let od Majdanu či Euromajdanu. Evropu a svět přestaly události na Ukrajině zajímat, ale je třeba vše stále připomínat. Strach a nesvoboda u nás vládne pořád. A jestli mě odsoudí, alespoň budete vědět, odkud vítr vane a co bylo příčinou,“ podotkl Kocaba. Ostatně nyní se má konat tisková konference pro další české novináře, kteří budou ochotni naslouchat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …