Petice k čmáralovi, kterého odsoudila Langerova žena: Popravte ho

20.02.2012 11:35

Kolem Romana Smetany se rozjíždí nečekaná hysterie. Na Facebooku totiž vznikají nejen fankluby velebící vzdorovitost zmiňovaného řidiče, ale i různé petice, které Smetanu naopak odsuzují. Jedna z nich se jmenuje Petice za trest smrti pro Romana Smetanu! Nutno však podotknout, že všechny aktivity kolem ní je asi nutno brát s rezervou.

Petice k čmáralovi, kterého odsoudila Langerova žena: Popravte ho
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Skupina občanů, která se semkla za účelem vynucení si tvrdšího trestu pro řidiče olomouckého dopravního podniku Romana Smetanu, který před volbami v roce 2010 počmáral předvolební plakáty některých stran a byl za to odsouzen ke sto dnům vězění, vytvořila na Facebooku i vlastní stránku nazvanou "Trest smrti pro Romana Smetanu".

„Nesouhlasíme s mírným potrestáním Romana Smetany, který dopisoval slogany na předvolební plakáty a politikům přikresloval tykadla, a tím ohrozil demokratickou a svobodnou soutěž politických stran!“ píší zde.

„Pro všechny, kdo schvalují jeho trestný čin, žádáme rovněž tvrdé tresty odnětí svobody na dobu neurčitou - do doby, dokud veřejně neodvolají schvalování tohoto trestného činu, přinejmenším však na dobu 15-ti let bez možnosti předčasného prominutí zbytku trestu,“ pokračují dále v petici nekonkrétní lidé.

Naopak, soudkyně Langerová by dle nich měla být za za svou statečnost v boji proti zrádcům jmenována do Ústavního soudu.

Facebook: Fanclub i První český politický vězeň...

To ale není vše, co se kolem tzv. čmárajícího řidiče děje. Jak dále ParlamentníListy.cz zjistily, na Facebooku již existuje i Fanclub Romana Smetany a stránka První český politický vězeň Roman Smetana. Tam lidé píší, co si o celém případu myslí. Umisťují tam také videa a fotky s tykadly. Různé osobnosti politického a společenského života na jiných stránkách Facebooku pak přidávají mnohdy i svá rozhořčení nad chováním řidiče.

Například Tomáš Cikrt uvedl: „Řidič, který maluje tykadla politikům, není hrdina a nezasluhuje velebení, jehož se mu dostává. Pokud půjde do vězení, tak nikoliv za tykadla, ale za nerespektování soudu. Že je soudkyně něčí manželka nehraje roli a pokud hraje, měl vznést námitku pro podjatost. Mám pocit, že lidé jsou nespokojení s politikou a touží najít někoho "spravedlivého", kdo za ně změní svět. A tak adorují podivína."

Poslanec z ČSSD Stanislav Křeček pak také přispěchal se svou kritikou. Podle toho, co Křeček naznačuje, trpí Smetana obsedantní poruchou a navíc vědomě způsobuje někomu jinému škodu. Proto by měl nést následky svého jednání.

„Představte si, že někdo je odpovědným nepřítelem např. skupiny Kabát nebo České filharmonie. Kdykoliv se objeví nějaký plakát takového hudebního tělesa, počmárá jej sprosťárnami a urážlivými poznámkami, a pokud je na plakátě i fotografie, přimaluje zobrazeným osobám tykadla, začerní zuby apod. Nějakou chvíli si normální člověk bude poklepávat na čelo nad takovou klukovinou, ale když to trvá delší dobu, může někoho napadnout, že člověk s takovouto obsedantní poruchou konec konců způsobuje někomu jinému škodu a měl by s tím přestat, nebo nést následky svého jednání,“ zmiňuje Křeček, jehož názor otiskly Britské listy.

Křeček rozebírá i samotný trest a tomu, jak postupovala soudkyně, se nediví.

Copak je strana odnož zlodějsko - teroristické organizace?

„Díky médiím, kterým se podařilo značné části národa vsugerovat, že co politik, to veřejný nepřítel, a co politická strana, to málem odnož zlodějsko - teroristické organizace, je ten, kdo se vůči politické straně chová způsobem, který by v jiném případě byl považován za nepřijatelný, okamžitě glorifikován,“ píše dále Křeček.

„Pak se sotva lze divit, že onen řidič autobusu, namísto aby prohlásil, že to všechno byla pěkná blbost a příště bude svoji nechuť k některým politikům vyjadřovat tak, jak je v demokratické společnosti obvyklé, se cítí být disidentem a hrdě prohlásí, že by odmítl milost, zřejmě podle zásady, že nejlépe se odmítá ta funkce, kterou mi nikdo nenabízí,“ pronáší dále Křeček a poznamenává, že stranou nezůstal ani komentátor Zbyněk Petráček, který Smetanu v sobotních Lidových novinách pochválil coby disidenta.

Nakonec Křeček zmiňuje, že nesouhlasí ani s tím, aby si mnozí hrdě přimalovávali ke svým portrétům tykadla, zřejmě jako důkaz své solidarity s obětí režimu. Tady se ale dotknul i svého kolegy ze sociální demokracie a to místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha.

"Vystrčil jsem tykadýlka,“ napsal totiž minulý týden ve čtvrtek Škromach na Facebooku a vystavil zde svou oficiální fotku, na níž si přimaloval tykadélka.

Horníková: Kdo krade a ničí, má dostat přes hubu

Stějně jako Křeček nyní, tak se minulý týden pustila do Smetany i poslankyně ODS Zdeňka Horníková. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz naznačila, že by mu, stejně jako každý jiný občan, kterého by Smetana poškodil, dala nejraději jednu "výchovnou".

"Plakátovací plocha někomu patří. Když jsem si ji já pronajala, tak jsem za ni zaplatila, nechala jsem si vytisknout plakáty, návrhy, platila jsem fotografa, vyšlo mě to na nějaké peníze, je to můj majetek, nechala jsem si ho vylepit na plochy, za jejichž pronájem jsem zaplatila. Je úplně jedno, jestli je to plakát na klavírní koncert nebo předvolební kampaň. Ten člověk poškodil můj majetek, zhatil moje investované peníze," řekla Horníková ParlamentnímListům.cz.

Sdružení Přátelé Romana Smetany startuje

Některé čtenáře ale v souvislosti s výzvou určitě napadne, co se stalo s Výborem na obranu Romana Smetany. Novinář a publicista Milan Daniel totiž takto burcoval sympatizanty. Původně chtěl výbor založit, ale nyní si to také rozmyslel.

"Původní úmysl založit úzký Výbor na obranu Romana Smetany ztroskotal. Stalo se tak v důsledku nečekaného zájmu čtenářů Britských listů, kterých se do „výboru“ přihlásilo několik desítek. Protože výbor je od slova výběr a výbor s masovou členskou základnou logicky přestal výborem být, změnil jsem rámec tohoto společenství na podstatně volnější,“ informuje nyní Daniel právě na serveru Britské listy.

Dále zde vypisuje, že sdružení fyzických osob se bude jmenovat Přátelé Romana Smetany (PRS). „PRS nemá v úmyslu žádat o žádné dotace a nebude se také nikde, natož pak na ministerstvu vnitra, registrovat,“ píše a připomíná, že Přátelé Romana Smetany je volné sdružení lidí, pro něž je Roman Smetana vzorem občanské suverenity a odporu proti lži.

Žalobu podala ODS

O co ale v případu jde?  Soudkyně Markéta Langerová totiž Romana Smetanu odsoudila za to, že před volbami v roce 2010 pokreslil nejméně 30 reklamních plakátů různých politických stran. Nejprve Langerová vynesla rozsudek sto dní obecně prospěšných prací, což ale nyní změnila. Smetana se totiž trestu nechtěl podvolit a ona proto rozsudek změnila na sto dní vězení. Šofér přitom na plakáty politikům přikresloval právě tykadla. K tomu pak dopisoval slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky.

Politici navíc k případu minulý týden tvrdili, že se měla soudkyně ze soudního řízení vyloučit a to pro podjatost, neboť je manželkou exministra vnitra Ivana Langera. Soudní řízení se konalo totiž proto, že se se žalobou vytasila ODS, která chtěla, aby jí řidič zaplatil škodu 15 tisíc korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …