Petříček od válu? Naštval prý jisté kruhy, už nadával i Zeman. Svědci hovoří

25.02.2020 10:23 | Zprávy

Obchod, nebo lidská práva? Věčná otázka, kterou řeší naše diplomacie, politici i média. Jedni tvrdí, že boj za dodržování lidských práv má přednost, druzí varují, že toho se české rodiny nenají. Téma opět ožilo ve zbrojařských kruzích, které prý mají problémy s udělováním licencí na vývoz své produkce.

Petříček od válu? Naštval prý jisté kruhy, už nadával i Zeman. Svědci hovoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Chystá se tažení proti ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi? Českým zbrojařům podle všeho dochází trpělivost, Černínský palác prý totiž poslední dobou výrazněji blokuje vývoz zbraní a materiálu pod záminkou, že hrozí přeprodej do embargovaných oblastí. Jenže ten hrozí vždycky, jak se shodují vojenští experti. 

V kuloárech se začínají šířit spekulace, že by to Petříčka mohlo stát křeslo. Problém je totiž v tom, že pokud české firmy vyklidí pole na řadě zahraničních trhů, už se tam nemusí nikdy vrátit. Konkurence je nemilosrdná.

Na české politické scéně čas od času vyvstane otázka, zda je pro naši zahraniční politiku prioritní razit ve světě téma lidských práv, anebo se zaměřovat na ekonomickou diplomacii a dbát tak na úspěchy českých firem, a tím i na zvyšování životní úrovně občanů. A přestože vláda často mluví o ekonomické diplomacii coby jedné z priorit, resort zahraničí se dle mnohých spíše orientuje na lidská práva.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…