Podívejte se, co se stalo na demonstraci v Duchcově

24.08.2013 19:35

REPORTÁŽ Odhadem kolem pěti set lidí se sešlo v Duchcově na předem ohlášené demonstraci Dělnické strany sociální spravedlnosti. Místní obyvatelé, kteří se během pochodu drželi trasy, projevovali nedůvěru nejen k romské většině, ale i k policejním složkám. V průvodu se objevily i děti. Klidný průběh, který se obešel bez násilí, byl až po skončení narušen skupinkou skandujících s vlajkami hnutí Český lev.

Podívejte se, co se stalo na demonstraci v Duchcově
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Pochod v Duchcově

Svolavatel akce, Jindřich Svoboda z duchcovské organizace dělnické strany, už byl na náměstí Jiřího z Poděbrad hodinu a půl před začátkem. „Také bych si přál, aby to bylo v poklidu, ale bohužel nemůžu ručit za každého, kdo přijede. Doufám, že to snad bude dobré, také mám děti a nerad bych skončil zbitý nebo zatčený,“ říká muž, jehož příspěvky na Facebooku údajně podle serveru Romea letos prověřovala policie, zda nedošlo ke spáchání trestného činu nebo přestupku. „Nesmíte věřit všemu, co je na Facebooku,“ řekl na to ParlamentnímListům.cz poté, co se v médiích vyjadřuje, že násilné střety nepodporuje.

Ukáže policie sílu vodních děl?

Ve tři hodiny odpoledne se na náměstí Jiřího z Poděbrad začali srocovat především obyvatelé Duchcova. Sympatizanti dělnické strany rozdávají své noviny a z mikrofonu posléze zazní i výzva k přispění do kasičky, díky čemuž chce duchcovská buňka DSSS lépe financovat svou předvolební kampaň. Zájemci také dostávají do ruky mapky s trasou pochodu. „Vyzývám vás, abyste šli přímo za mnou, já půjdu s megafonem. Neodbočujte z předem nahlášené trasy, nedejte policistům příležitost, aby nám předvedli svůj pyrotechnický arzenál a sílu vodních děl,“ domlouvá dopředu všem přítomným šéf duchcovské DSSS Jindřich Svoboda.

Jeho proslov je dlouhý. Jako Duchcovák srovnává to, jak se tu s Romy bez větších problémů žilo před deseti lety. „Nechci se kvůli cikánským přistěhovalcům ze Slovenska odtud nakonec stěhovat,“ říká a dav s ním souhlasí. Dvě postarší ženy se mezitím podivují přístupu policistů. „Minule jsem jela z práce, nepustili mě. Proč neudělaj kordon, kterým jde projet. Jako když je hokej, to je doprovodí až na Nádražní,“ lze zaslechnout. Do výlevu řečníka zaburácí zvuk vrtulníku. „Nevěřej nám,“ zazní z davu. Lidé mají pocit, že policie je kontroluje a přehání to.

Lidé jsou naštvaní

Jindřich Svoboda popisuje soužití se spoluobčany, které označuje slovem cikán. „Večírky v ulici Bratří Čapků a Nádražní jsou vyhlášené. Oni ignorují, že vstáváme v půl páté do práce,“ zmiňuje mimo jiné. „Nulová tolerance je dobrá, ale musí se dodržovat, ne jen napůl,“ apeluje směrem k politikům, kteří to mohou rozhodnout. Pak popsal, jak probíhal Kulatý stůl před pár dny, na který Romové ale nedorazili a kde se názorově konfrontoval s policisty. „Cikáni nedorazili, že prý nebudou u jednoho stolu s extremisty, já tam byl a žádný extremista ani neonacista tam nebyl. Podle policie Duchcov nevyčnívá oproti jiným městům,“ referuje, co údajně zaznělo. „No to jo, ale jednom dneska,“ zakřičel někdo z davu jako vtip, když dneska tu bezpečí hlídá tolik uniforem. „Jenže normální lidé se už dneska, co vím, ozbrojují sami slzným plynem, teleskopickými tyčemi a podobně a já prý přeháním,“ dostalo se prý Jindřichu Svobodovi reakce od policistů.

Zazněla rovněž kritika ke včerejší návštěvě ministra vnitra Peciny. „Čí názor ho zajímal nejvíc? Hlavně názor cikánů. Názor majority ho asi nezajímá,“ rozčiloval se a popel na hlavu by si prý měla leckdy sypat i média. „Počkejte dvě tři minuty. Já to tady teď sbalím, aby se s tím nic nestalo,“ řekl na závěr své řeči, než všechny vzal na pochod a zopakoval, ať nevybočují z trasy. „Vepředu jsou čtyři tajní, ti by nás tam zavedli,“ řekl na to někdo z lidí.

Děti tomu nasadily korunu

Stovky lidí prošly podle pokynů ulicemi Městské příkopy, Husova, Skladištní, nám. Legií a zpět ulicemi Skladištní a Lípová na nám. Jiřího z Poděbrad. Byly mezi nimi i zhruba čtyřleté děti s dospělým doprovodem. Na dotaz, zda se o ně nebojí, dospěláci odvětili, že nikoli. Dvě děcka začala skandovat „Jsme tady doma“. Tuto hlášku zopakovala zhruba dvacetkrát, čemuž se lidé v průvodu smáli.

Méně rozjařeně se mnozí dívali na jádro průvodu tvořené zřejmě příznivci Českých Lvů. Ti skandovali heslo „Čechy Čechům“ a „Nacionálně, sociálně, radikálně“. K roztržce však v rámci oficiální části akce nedošlo. Za to nakonec Jindřich Svoboda všem z mikrofonu poděkoval. „Policistům jste ukázali, že zbytečně nasadili tolik lidí. Chceme od vlády, aby něco udělala,“ zněl jeho závěr. „Ještě jednou to dáme,“ zakřičel kdosi.

Několik minut po 16. hodině se nikdo moc neměl k odchodu. Nakonec se ukrojila skupinka vedená lidmi s vlajkou Českého lva a vydala se znovu po stejné trase. Chtěli projít v některých uličkách i přes kordon těžkooděnců, zůstalo jen u slovního hašteření. Policie nabrala do vozu jen opilce, ovšem zatýkání, o němž se donesla zpráva do nedalekého obchodu, do 17 hodin nikdo nezaznamenal.

V době, kdy Lvi skandovali svá hesla při druhém pokusu o pochod, přijela záchranka s policií pro jednoho muže u náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se ovšem v tu dobu nic nedělo. Souvislost proto nemusela být s akcí Dělnické strany sociální spravedlnosti. K Romům se tak dělnická strana po celou dobu vůbec nedostala a nikoho z příslušníků této menšiny nebylo na trase vidět.

Starostka Duchcova Jitka Bártová, která čekala na zprávy doma, si s potěšením oddychla, že nedošlo na násilí, kameny či ještě horší útoky. „Demonstrace nic nevyřeší,“ míní.

Počkáme, až se cikáni uklidní

Na náměstí kdosi z místních kritizoval nepořádek. Poletovaly tu noviny dělnické strany. „Koukněte, jak jste tu pošlapali záhon. Hned to dám na Facebook,“ vynadala Duchcovanka fotografům, který pro snímání dění využili vyvýšené zídky, na kterou se postavili. „Počkáme, zda se cikáni uklidní. Žádnou další akci teď neplánujeme,“ sdělil šéf duchcovské dělnické strany Jindřich Svoboda. „Ale my jsme stejně naštvaní,“ zahlaholil jakýsi mladík.

Kolem páté odpolední hodiny se nakonec rozešlo i radikálnější křídlo pochodu, které již nebylo organizováno dělnickou stranou. I místní se rozprchli, řada z nich do hospody. Až do konce zůstal v roli pozorovatele mimo jiné i Martin Klika z Litvínova, krajský zastupitel a někdejší místostarosta a iniciátor Nulové tolerance, který má za sebou účast na demonstracích v Janově, ale například i ve Šluknovském výběžku. „Tady jsem byl na všech kromě jedné. Zajímá mě to i profesně, chci vědět, jak to tu probíhá,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jako někdejší šéf městské policie v Litvínově.

V Duchcově v Ústeckém kraji se letos demonstrace konala už počtvrté. Tu předchozí, 17. srpna, svolalo neonacistické uskupení Čeští lvi. Skončila podle serveru Romea.cz fiaskem, jelikož na ni dorazilo pouze 40 lidí a obešla se bez narušení veřejného pořádku.

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) se krom toho za pár dní vrátí v rámci Ústeckého kraje i do Varnsdorfu. V sobotu 14. září se na náměstí E. Beneše uskuteční mítink, jehož hlavním tématem má být připomenutí dvouletého výročí od událostí na Šluknovsku, které tehdy hýbaly celou Českou republikou.

V Duchcově vznikla pobočka DSSS v červenci. Zdejší aktivisté chtějí do komunální politiky. Vznik místní buňky zdůvodňovala DSSS ve svém tiskovém prohlášení  jako reakci na „nedávné události v tomto městě, kde agresivita ze strany nepřizpůsobivých individuí vůči slušným občanům dosáhla vrcholu v podobě brutálního napadení manželského páru“. Předseda místní organizace DSSS v Duchcově Jindřich Svoboda považuje za hlavní priority nově vzniklé stranické buňky vyvíjet aktivity ke zlepšení bezpečnostní situace ve městě a přípravu na komunální volby v příštím roce, v nichž bude hlavním cílem prosadit zástupce dělnické strany na radnici.

Neslušné nápisy

Na zemi se někde objevily neslušné nápisy včetně hrubek, jako například "Zbi skinheda do hlavi"," náckové jděte do háje" a i horší. Na chodníku však bylo možné najít i výzvy k solidaritě jako "všichni jsme lidi" a "Za Romy společně. Bílá většina".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …