Pokerový hráč Drábek pomohl bankéřům, zlobí se oranžový primář

06.10.2012 16:53

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Poslanec ČSSD a primář Jiří Koskuba a senátor za ODS Jaroslav Kubera v aréně názorů na události posledních dnů. Tématem komentáře týdne je rezignace ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a také ohlédnutí za možnými dopady a následky "atentátu" na prezidenta Václava Klause.

Pokerový hráč Drábek pomohl bankéřům, zlobí se oranžový primář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Ve středu v podvečer se rozhodl rezignovat na funkci ministra práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Současně oznámil, že však necítí on sám žádnou vinu, ale chce nést politickou odpovědnost. Svoji funkci tak předá následovníkovi k 31. říjnu tohoto roku. Pomůže však taková změna něčemu dobrému?

„Asi v den české státnosti za nás sv. Václav úspěšně orodoval. Ale obávám se, že toho času nám to už k ničemu nepomůže. Pan ministr Drábek se nikdy neměl poslancem, natož pak ministrem, stát.  Ke všemu  ještě ministrem práce a sociálních věcí. Jeho sociální cítění je totiž očividně asi stejně silné a vyvinuté, jako úcta k nedotknutelnosti cizího majetku u zloděje,“ reagoval na první téma v komentáři pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Celou kauzu sledujeme ZDE

Náprava napáchaných škod prý potrvá roky

Dodal, že to, co prý tento pán ve své funkci napáchal, se bude napravovat roky. „A je otázka, zda to někdy napravit vůbec půjde. Stihnul toho vskutku dost a dost. Samozřejmě, ne každý bude mít podobný názor. Díky jeho působení někteří vydělali nemalé peníze. Třeba jistí vyvolení bankéři a finančníci musí mít bezpochyby pana ministra díky jeho pilířům a s-kartičkám ve velké oblibě. Ano, těm zařídil a  daroval - jistě nezištně – skvělé zakázky. Tím i ty pravé sociální jistoty. Rozhodně se tito jeho parťáci nemusí obávat oranžové vestičky a koštěte, když je někdo krátce před penzí, to jest kolem sedmdesátky, vyhodí z práce. Ale soudím, že o tomto ta skutečná funkce ministra práce není. Tedy ministra, který nemyslí hlavně na sebe, kamarádíčky a kšefty,“ pokračoval dál Koskuba.  

Podle něj je ovšem třeba na druhou stranu uznat, že jeho klid, stejně jako třeba dalšího topáckého ministra pana Doc. Hegera, je obdivuhodný. „A to ať páchají, co páchají. I falešní hráči pokeru se od těchto gentlemanů mají co učit. Raději ale ne. Je by totiž mohli podvedení soupeři nakonec i zastřelit. Málokoho by to udivilo. Snad už lidem dojde, co zemi údajně nová páně Kalouskova strana přinesla. Obávám se, že ani starobylý knížecí štít už na zakrytí její pokaňkané skutečné tváře nestačí. Ale čekal-li někdo, již s ohledem na osobu otce zakladatele TOP09, něco jiného, tak ten si snad i ty jejich reformy zaslouží. Co však ti chudáci, co se tak snadno zblbnout nedali, že? Ti holt mají smůlu. A velkou. Ale ani odchod pana Drábka z MPSV to však zatím nezmění,“ konstatoval Koskuba.

Kubera: U Drábka může jít o předvolební tah

Podle senátora Jaroslava Kubery se může jednat v případě rezignace ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o dopad různých předvolebních tahů politické konkurence. „Samozřejmě, nikdo teď neví, zda v tom, z čeho je obviněný Šiška, nějakým způsobem byl Drábek zainteresovaný. To se musí vyšetřit. Já ovšem už mnohokrát říkal, že rozhodně nejsem zastáncem toho, aby se vždy v takových případech volalo po odvolání někoho. Ono se sice říká, že když bude ten člověk očištěn, může se na ten svůj post zase vrátit, ale vzpomeňte ministra životního prostředí Drobila – soud řekl, že je nevinný, ale vrátit už se nebylo kam – sedí tam Chalupa. I v případě Drábka a mnoha jiných, už ten člověk většinou šanci na návrat nikdy nedostane. To je špatně, ale vím, že to je taky složité,“ řekl senátor Jaroslav Kubera ParlamentnímListům.cz k prvnímu tématu.   

Teorie – včetně těch konspiračních – kolem střelby na prezidenta

Netrvalo ani pár dní od střelby airsoftovou pistolí na prezidenta Kluase v Chrastavě, a už se objevila řada spekulací a teorií o tom, jak to vše mohlo být a jak je opět s občanem (zřejmě) manipulováno. Zdá se oběma ParlamentnímiListy.cz osloveným mužům nějaká z těch teorií třeba alespoň trochu přijatelná? Pokud ano, proč? A nedomnívají se, že nastal čas, kdy se budou někteří politici (snad ne všichni) muset začít bát?

„Víte, tomto případě jsem už vznesl jistou námitku – totiž, že by se o tom blbovi, který na prezidenta střílel kuličkovkou, mělo co nejméně mluvit a psát – nedělat mu žádné, jak se říká PR (propagaci, reklamu). Špatné bylo i to, v jaké míře se psalo – i když vím, že to není srovnatelné – třeba o tom Breivíkovi. Ten si tu slávu vyloženě užíval, a to není dobré, ti lidé se nesmí propagovat. Protože pak mohou inspirovat i další, v našem případě někoho, kdo nakonec vyjde s pistolí ostře nabitou,“ uvedl senátor Kubera s tím, že si je však vědomý toho, že ne každý tuto jeho teorii sdílí.

Co se týká různých spekulací, které se krátce po „atentátu“ na Klause objevily, zůstává prý Jaroslav Kubera klidný. „U nás se snad na všechno okamžitě vymýšlí konspirace a rozvíjí se myšlenky typu: vše u nás řídí StB, ta je řízena KGB, tu ovládá Mossad a ten řídí Vatikán,“ reagoval s nadsázkou na druhé téma svého komentáře týdne pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Koskuba: vše vyznělo česky – po švejkovsku

„Teorie jsou teorie, střelba je střelba. Ono to totiž všechno zase vyznělo tak nějak po česku. Až švejkovsky. Ať chceme, nebo ne, v žádné slušné demokratické společnosti se přece na lidi běžně nestřílí. Natož pak na hlavu státu. A ČR snad demokratickou zemí je. Jasně, je zde otázka, zda slušnou. Ale na druhé straně, slušnou společnost dělají jedině slušní lidé. Tak se sami snažme, aby těch slušných bylo více a více. Co nejvíce. A i když už nás opět ti mnozí „mizerní politici“již více než 22 let štvou a podvádí, buďme slušní alespoň my sami k sobě. Já vím, zní to naivně. Ale ono to zase tak naivní není. Přestože opakovaně tvrdím, že ne všichni politici jsou gauneři, je mi jasné, že jistá kvítka z nich jsou plně a jedině zodpovědná za všechny ty maléry a obrovité zlodějny, kterých jsme po sametovém listopadu přes všechny naděje svědky. Faleš, namyšlenost, agresivita, podvody, sobectví…Nikoli láska a pravda. Přitom jmenovat ty známé představitele obsazené v hlavních rolích padoucin a politickém divadle snad ani nemusím,“ uvedl poslanec Jiří Koskuba.

Nejen politici, i „obyčejní“ lidé se však nechovají ideálně

Doplnil, však otázku, zda se ale i „lid prostý“ nechová podobně? „Koukněte se kolem sebe. Na vandaly ze sportovních stadiónů, piráty silnic, zloděje kovů, pančovače špiritusu, podvodníky všeho druhu. Nebo na dnešní chování v tramvaji, když třeba přistoupí starý člověk, natož pak žena. Jistě není třeba pokračovat „Člověk člověku vlkem“. To je ale dle mého dosti blbý příměr. I když znám vlky jen ze ZOO. Nepřipadá mi totiž, že by se k sobě chovali ve smečce špatně. To my, lidé, je v tomto slova smyslu rozhodně trumfneme. Přitom bychom s tou vyžadovanou slušností mohli tak snadno a hned začít sami u sebe. Jenom chtít a vydržet.Pak se ale nedivme, že naši politici jsou „jenom“ podobní. Ba dokonce ještě „lepší“!Bohužel, v tom negativním slova smyslu. Nu a pak to končí třeba podobnou pitomou reakcí, jakou předvedl ten možná sice jinak slušný pán, střílející na pana prezidenta. Byť to bylo, jak jsem řekl úvodem, trochu švejkovské,“ pokračoval v komentáři druhého tématu týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Zdůraznil však, že střílet na lidi za švejkování nepovažuje. Přiznal pak dále, že o tom něco sám dobře ví (pozn. redakce: před několika lety byl totiž velmi vážně zraněn právě střelnou zbraní).

„Nicméně u nás v Čechách jsme si posledního vladaře zamordovali naposledy v roce 1306. Mladého přemyslovského krále českého a polského Václava III. Bohužel, podle toho se zřejmě chovala i ochranka. To víte, 706 let pryč a žádná akce. Takže je pak v davu nevyvede z míry dokonce ani mladík v maskáčích. Dokonce též poté ne, co střílel na pana prezidenta. Jasně, ta pistolka byla přece plastová…Ale to v ten okamžik, ať to dnes zlehčuje, kdo chce, nikdo vědět nemohl. Když se to ale tak vezme, všichni zachovali klid, včetně pana prezidenta. A ono to nakonec stejně dobře dopadlo. Takže si dnes z toho mnozí dělají doma bžundu. Ve světě pak máme ale jen další ostudu,“ reagoval dále Koskuba ve svém komentáři.  

Sranda to, co se stalo v Chrastavě, opravdu není…

Připomněl však i to, že kdyby ochranka dělala, co by se od ní čekalo, ten pán by už nežil. A možná i další nevinní lidé v jeho okolí. „Stejně tak, kdyby ten pán neměl jen pistoli na plastové kuličky a chtěl opravdu zabíjet, nežil by dnes asi pan prezident. A možná taky pár lidí v jeho blízkosti. Já se vám omlouvám, ale prostě z tohoto pohledu to zase až tak moc sranda opravdu není. Měli bychom si to alespoň přiznat,“ uvedl sociálnědemokratický poslanec.

„Pokud se ptáte, zda se mají nyní politici víc bát, jasně, měli by. Ti, kteří nehrají fér. Ale to snad by se měli všichni lidi, co nedodržují pravidla, podvádí, kradou, ubližují a tím překračují zákony, ne? Pak by to bylo v pořádku. Nicméně hned je střílet? Ostatně žijeme v zemi a EU, kde se dokonce dělá věda i z toho, když lumpa zastřelí majetek bránící poctivý občan. Dokonce i policista. Asi bychom si nejprve měli udělat pořádek v těchto běžnějších věcech,“ uzavřel události uplynulých dnů Koskuba.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …