Pokračuje soud s exhejtmanem Rathem. Poslanec mluví a mluví

08.08.2013 11:54

Druhým dnem pokračuje proces roku - soudní líčení s exhejtmanem Davidem Rathem a dalšími deseti obviněnými v kauze údajného manipulování veřejných zakázek. Obhájci poslance novinářům řekli, že řeč jejich klienta se pravděpodobně protáhne až do pátku.

Pokračuje soud s exhejtmanem Rathem. Poslanec mluví a mluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Ostře sledované hlavní líčení s Rathem a dalšími deseti aktéry kauzy údajného manipulování s veřejnými zakázkami začalo u středočeského krajského soudu ve středu. Exhejtman se na soud během 15 měsíců, které strávil ve vazbě, důkladně připravil. Během své řeči podle zpravodajského webu České televize obšírně okomentoval poměry v České republice a justici a důkladně rozebral jednotlivé listy obžaloby, kterou se snažil zpochybnit.

V první den líčení Rath obvinil náměstka šéfa žalobců Igora Stříže a vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou ze spiknutí, připomínají Novinky.cz, které přinášejí reportáž z procesu.

Rath stále řeční o Buštěhradu

Ve čtvrtek se během své řeči podrobně zaměřil na zakázku kolem zámku Buštěhrad. "Chtěli jsme dát Kladensku perlu," vysvětlil záměry s buštěhradským zámkem exhejtman. Popsal také vazby na společnost Aria a stavební firmu Fisa Ivany Salačové.

Pokud se podle Ratha někdo pokusil ovlivnit zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad, musel tak učinit mnohem dříve, než mu samotnému dávají vyšetřovatelé za vinu. Sám se prý do věci vložil až ve chvíli, kdy se firma Aria opožďovala se zpracováním projektové dokumentace, řekl.

Před pauzou si stihl ještě postěžovat na to, že není dobře přepsán rozhovor s ředitelem Úřadu regionální rady Tomášem Novotným. "Kauza s buštěhradským zámkem není doslovně přepsána. Je to zajímavé, když jsou přepsány i rozhovory o ničem," prohlásil.

Trojice měla manipulovat zakázky

Podle obžaloby manipulovali tehdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, exposlanec Petr Kott, po dohodě s Rathem veřejné zakázky ve prospěch předem vybraných soutěžitelů. Za to údajně žádali pro sebe a pro Ratha deset procent z vysoutěžených cen, dohromady 48,2 milionu korun. Z této částky stihli před svým zadržením převzít 38,2 milionu.

Rathovi hrozí ze všech 11 obviněných nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun. Řekl si prý o dalších šest milionů, ty ale nestihl převzít, protože ho zadržela policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …