Politička TOP 09, která obědvala za tisíce, má další problém. Za peníze radnice nakupovala oblečení, parfémy či obuv

06.08.2014 15:29

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová si úřadem nechávala běžně proplácet i oblečení, obuv či parfémy za desítky tisíc korun. Na žádost ParlamentníchListů.cz o vyjádření starostka odmítla reagovat.

Politička TOP 09, která obědvala za tisíce, má další problém. Za peníze radnice nakupovala oblečení, parfémy či obuv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová

Koncem minulého týdne ParlamentníListy.cz informovaly o neskromném obědě starostky Městské části Praha 3 Vladislavy Hujové z TOP 09. Za dvouhodinové posezení ve Francouzské restauraci Obecního domu zaplatila 9 tisíc korun a účtenku si následující den nechala vlastním úřadem proplatit.

Mluvčí Prahy 3 Stanislav Kněnický později vysvětlil, že při devítitisícovém obědě v Obecním domě probíhalo důležité jednání vedení Prahy 3 s představiteli vedení hlavního města a že reprezentace je v kompetenci starostky a nejde tedy o nic výjimečného.

Starostka Hujová poté v rozhovoru na serveru tyden.cz uvedla, že na částce devíti tisíc nevidí nic špatného. „Jsem starostkou městské části, která má 75 tisíc obyvatel. Můžeme se bavit o tom, jestli když pokládám věnce, jestli má stát tisíc korun nebo čtyři tisíce korun. Ta reprezentace městské části něco stojí a mám pocit, že tyto diskuze jsou zavedeny úplně někam jinam. Ať se zeptají všichni ostatních úřadů, a nemyslím si, že městská část Praha 3 vydává neadekvátní výdaje na reprezentaci a občerstvení při různých příležitostech,“ řekla Vladislava Hujová.

Jak se ale nyní ukazuje, v rámci reprezentace městské části nechodí starostka z TOP 09 pouze do restaurací na úrovni, ale stará se i o svůj šatník. Redakci ParlamentníchListů.cz se podařilo sehnat i další položky, které úřad MČ Prahy 3 Hujové proplácel. Dokládají to kopie z účetního systému přímo z úřadu.

Jedná se o oblečení, obuv, parfémy nebo brýle za desítky tisíc korun. Lze tak vidět položky typu „Ing. Hujová, ošacení – 1970 Kč; Ing. Hujová, ošacení – 4350 Kč; Ing. Hujová, parfémy – 5660 Kč; Ing. Hujová, brýle – 4363 Kč“ a další věci. Pouze několik dokladů, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, dosahují částky téměř 30 tisíc korun.

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Redakce se obrátila s žádostí o vyjádření starostky na tiskového mluvčího Úřadu městské části Prahy 3 Stanislava Kněnického. Podle jeho slov starostka Vladislava Hujová na zjištěné proplácení jejího oblečení a dalších osobních věcí reagovat nebude. Údaje přitom pochází přímo z účetního systému jejího úřadu.

„Paní starostka nebude reagovat na vaše nevěrohodné dotazy. Za provozní výdaje odpovídá odbor správy úřadu, který je přímo podřízen tajemníkovi úřadu městské části,“ řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí Prahy 3. Z jeho odpovědi tak do jisté míry vyplývá, že nákup osobních věcí včetně parfémů pro starostku jsou provozními výdaji městské části hrazenými z kapes daňových poplatníků.

Už v případu devítitisícového účtu za oběd se k věci obecně vyjádřila Jana Černochová, starostka sousední Prahy 2. „Jako starostka MČ Praha 2 nemám k dispozici žádný fond na reprezentaci, a pokud chci někoho pozvat na oběd, pozvu ho za své peníze. Myslím si, že jako starostové nemáme malé příjmy a příležitostí, kdy jdu někam na oběd, mám tak málo, že nevidím jediný důvod, proč bych to neměla za sebe zaplatit sama. Praha 2 nemá pro svoji samosprávu služební auto. Já si své věci vyřizuji svým soukromým autem a za dlouhé roky, co jsem na radnici, jsem jedinkrát nedala jednu jedinou korunu do nákladů, aby mi to někdo z radnice proplácel. Takže u nás se takové věci nedějí a připadá mi, že je naprosto v pořádku, že se něco takového neděje,“ řekla tehdy Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…