Politologové varují: Švejnare, kdo chvíli stál, stojí opodál

21.05.2012 5:49

POLITOLOGOVÉ Vyčkávání Jana Švejnara s oznámením své kandidatury na prezidenta se mu podle některých ParlamentnímiListy.cz oslovených politologů může vymstít. Švejnar v pondělí navíc odmítl dobýt Hrad v barvách ČSSD a případné tažení tak bude chtít absolvovat na vlastní pěst.

Politologové varují: Švejnare, kdo chvíli stál, stojí opodál
Foto: cssd.cz
Popisek: Jan Švejnar

Švejnarovo zpřetrhávání svazků s nejsilnější opoziční stranou se rodilo pozvolna. Nejprve se odmítl zúčastňovat pravidelných diskuzních arén sociálních demokratů a pak dal straně vale nadobro. 

Předseda strany Bohuslav Sobotka pak ještě přibalil Švejnarovi na cestu slovní políček a dal jasně najevo své preference. „V prezidentské kampani ztělesní Jiří Dienstbier sociálnědemokratické hodnoty a pozitivně zviditelní ČSSD. Nebude se na rozdíl od Jana Švejnara od ČSSD odtahovat a může v regionech okamžitě osobně podpořit jak naše krajské, tak i senátní kandidáty,“ uvedl předseda ČSSD v oficiálním prohlášení.

Samotné vyčkávání nemusí být podle Pavla Hynčicy z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) pro kandidáta nutně dobré či špatné. Pokud by však Švejnar chtěl zabodovat u levicového elektorátu, měl by se prý hodně rychle rozhodnout. „Jako nezávislý bude stát před vážným problémem, jak se profilovat, tj. s jakým programem a na jaké voliče se chce orientovat. V prostoru od středu doprava bude vystaven konkurenci více kandidátů, a to jak nezávislých typu Jana Fischera, tak stranických typu Karla Schwarzenberga. Na levici bude jeho váhání nepochybně posilovat pozici Miloše Zemana,“ analyzuje Hynčica.

Přestože vedení ČSSD svého bývalého předsedu Miloše Zemana nepodporuje, ten své příznivce u oranžových má stále. Kromě poslance Jaroslava Foldyny se pro něj ve středu vyslovila celá místní organizace v Brně vedená Zdeňkem Koudelkou. „Zeman jako předseda strany přivedl sociální demokracii do postavení vedoucí politické síly na levici a poprvé v dějinách vytvořil jednobarevnou sociálně demokratickou vládu, která vládla celé řádné čtyřleté funkční období, což se jinému sociálnímu demokratovi nepovedlo. Nechť voliči ČSSD sami posoudí, zda Miloš Zeman je dobrý kandidát na prezidenta republiky,“ stojí v Koudelkově prohlášení.

Švejnar se jako jeden z mála kandidátů otevřeně postavil za Holešovskou výzvu, která se sice profiluje univerzálně, nicméně převládají v ní levicové prvky, už jen pro to, že se snaží o pád pravicové vlády. Podle Švejnara existuje také jistá paralela mezi Holešovskou výzvou a hnutím Occupy Wall street. „Protest  má svou podstatu a může mít úspěch, pokud bude dobře koncipován. Existuje velká nespokojenost, protože si lidé uvědomují, že se pro mnohé z nich situace zhoršuje a politici nenabízí žádnou promyšlenou koncepci. To je žene do náruče Holešovské výzvy,“ prohlásil před časem v Radiožurnálu. 

Čeká na příznivý vítr ze zahraničí

Stejného názoru jako Hynčica je také politolog Zdeněk Zbořil. „Myslím, že váhání pana Švejnara jednoznačně oslabuje jeho naděje, pokud nepředpokládá, že mu bude pomoženo za zahraničí. Ani administrativně (viz 50 tis. podpisů) se mu to nemusí podařit zvládnout,“ varuje Zbořil. Švejnarova argumentace nadstranickostí může být voliči chápána jako skrývání skutečných záměrů nebo ambicí.

Anketa

Kdo by byl podle vás lepším prezidentem?

hlasovalo: 1865 lidí

Podle Pavla Kopeckého znamená už samotné rozhněvání sociálnědemokratických špiček pro Švejnara jistou diskvalifikaci. "Švejnar nemůže nyní počítat s tím - pokud by se snad opravdu rozhodl kandidovat - že by zásadně neznevýhodnil,“ soudí Kopecký.

Hledá se sponzor. P.S. rychle

Jediný, kdo ve Švejnarově vyčkávání spatřuje potenciál, je Miroslav Mareš. Podle něj naopak Švejnarovy šance nemusí oslabit. „Zvláště pokud by  veřejnost vnímala jeho kandidaturu jako výraz odporu k zdiskreditovaným stranám. Švejnar by ale musel sehnat silného finančního spojence pro kampaň,“ podmiňuje Mareš Švejnarův úspěch.

Sám Švejnar se domnívá, že ten, kdo už kandidaturu na post prezidenta přednesl, jednal neuváženě. On sám chce nejdříve jako nestranický kandidát sehnat peníze, objet na vlastní pěst česká města a vyčkat, až bude jasný prováděcí zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …