Politruk Sloup dostal vysvědčení. Skoro samé pětky. Vzniklo kvůli němu hnutí

30.06.2013 22:20

Skandál kolem jmenování bývalého politruka pohraniční stráže náměstkem hejtmana pro oblast školství neutichá. Václav Sloup čelí neustálému tlaku na své odstoupení a nyní dokonce dostal vysvědčení za svoji práci. Posbíral skoro samé pětky a závěrečný verdikt zní - neprospěl. Výsledkem boje proti jeho působení ve funkci je dokonce nové politické hnutí.

Politruk Sloup dostal vysvědčení. Skoro samé pětky. Vzniklo kvůli němu hnutí
Foto: archiv
Popisek: Radní pro školství v Karlovarském kraji Václav Sloup

Aktéři iniciativy „Nechceme politruka pohraničníků za náměstka hejtmana pro školství Karlovarského kraje“ tento týden předali vedení Karlovarského kraje vysvědčení, které kontroverznímu politikovi vystavili. Dospěli totiž k názoru, že je nejvyšší čas zhodnotit jeho působení ve funkci. A tak jej oznámkovali, jak je v rezortu školství běžné. Za dějiny dvacátého století dostal pětku, stejně jako za svoji morálku, odbornost, komunikaci s veřejností nebo vztah k občanské společnosti.  Za předmět „demagogie“ však naopak obdržel jedničku. Celé vysvědčení k dispozici ZDE.

K jednotlivým známkám členové hodnotícího sboru uvedli i zdůvodnění. Nedostatečná je podle nich jeho odbornost, titul JUDr. získaný na vysoké škole SNB totiž nerespektují. Propadl i v oblasti mezinárodních vztahů, především za svůj návrh postavit znovu železnou oponu. Závěrečný verdikt zní "neprospěl" a komise nedoporučuje, aby se pokusil o reparát.

Sloup převálcoval ROP

Jakkoliv by se mohlo zdát, že jde o pouhou studentskou recesi, kauza Sloup nadále velmi vážně ovlivňuje jednání krajských zastupitelů. Na nedávném zasedání, kdy se mělo konečně rozhodnout, zda kraj uhradí pokuty v rámci ROPu, nakonec toto zásadní téma válcovala problematika Sloupova působení v čele rezortu školství. Zástupci Alternativy a TOP 09 tvrdě kritizovali jeho stav a neexistující koncepci.

Jiří Kotek (Alternativa) pak opakovaně navrhl Sloupovo odvolání z několika vážných důvodů, například, že Sloup veřejně oslavuje bývalý totalitní režim, odmítají s ním jednat zástupci největších zaměstnavatelů v kraji, občané proti němu demonstrují a podepisují petice apod.

Zase vydržel!

Atmosféra na zastupitelstvu byla natolik zmatená, že Sloupa ve funkci nakonec omylem nepodpořil nikdo (ani on sám sebe), zatímco pro jeho odvolání bylo čtrnáct zastupitelů. Tím, že ale nešlo o většinu, však svoji funkci opět ustál. Má za sebou totiž pevně semknutou koalici KSČM a ČSSD, která ovládá Karlovarský kraj. Sloupův stranický kolega Jaroslav Borka jej opakovaně hájí. „Je to člověk, který se ničeho nedopustil, nebyl trestně stíhán a jako politruk navíc působil ve složité době studené války,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Borka se navíc podivuje, že Sloupa kritizují zástupci stran, které stojí po krk v žumpě. A zastupitelka Eva Valjentová (KSČM) se dokonce M. Balatkovi (Alternativa) za složitou formulaci návrhu na usnesení, týkajícího se působení Sloupa ve funkci, vysmála. „Z vašeho slohového  cvičení je vidět, že jste studoval před rokem 89,“ řekla mu ironicky.

Žijeme pro Vary

Iniciátoři petice za odvolání Sloupa se však nevzdávají a svoji práci nyní dokonce zúročují v novém politickém hnutí, nazvaném Žijeme pro Vary. Jeho cíl ParlamentnímListům.cz prozradil Dominik Jandl: „Jedním z výrazných znaků tohoto vývoje je podle nás odliv mladých nadaných a schopných lidí z města, kde nemají šanci najít uplatnění. I proto se na projektu podílejí zejména mladší osobnosti, neboť cítíme, že jejich zájmy nejsou v komunální politice v krajské metropoli příliš zohledněny. Věříme, že řada záležitostí by se dala řešit lepšími způsoby. A právě prosazování „nového“, či lépe řečeno alternativního pohledu na řešení věcí veřejných, který mezi mnoha občany dlouhodobě rezonuje, je naším cílem.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…