Poslanec chápe chemika Kalouska. Nečase vyzval k násilí. V nadsázce

14.07.2012 8:56

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v názorové aréně s komentáři uplynulých dnů. Téma? Kauza kolem letounů CASA, Vlasta Parkanová, Miroslav Kalousek a jeho údajné výhrůžné telefonáty.

Poslanec chápe chemika Kalouska. Nečase vyzval k násilí. V nadsázce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera se nejprve vyjádřili k tomu, zda je přesvědčil projev Vlasty Parkanové ve sněmovně před tím, než byla vydána trestnímu stíhání.

„Zda se mně zdál projev věrohodný? Nezdál. Jen mne utvrdil v názoru, že byla pouhou dosazenou loutkou. Svým způsobem mi jí bylo i trochu líto. Být dobrým ministrem čehokoliv, není rozhodně snadné.  I když je naprosto naivní představa, že stane-li se člověk politikem, všemu rozumí. Bohužel, mnohdy se to po nich jak médii, tak veřejnosti přímo vyžaduje. A co je ještě horší a hloupější, že někteří z politiků si to sami o sobě dokonce i myslí,“ reagoval ve svém komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

A přiznal, že jako poslanec i on má mnohdy před sebou problematiku, které nerozumí.



Někdy tomu také nerozumím

„Nestydím se to přiznat. Ale i proto je nás 200 a pak ještě jako rezerva 81 senátorů.  Ministr je však jeden a opřít se může tak o své náměstky. Ale ti, bohužel, nejsou nepolitičtí - jak vědomě zcela nepravdivě ve středu ve sněmovně vykřikoval poněkud excitovaný “výkonný” místopředseda TOP09 pan Kalousek. Proto ministr by měl sám alespoň něco o problematice svého rezortu vědět. Pochopitelně pokud možno ze své civilní praxe. A mít současně manažerské schopnosti. Potřebné je jedno i druhé, jen to, či ono nestačí. Nemá-li však z uvedeného vůbec nic, a přesto funkci přijme, pak lze úspěšně pochybovat dokonce i o tom, má-li alespoň zdravý rozum. To platí pro všechny rezorty, pro všechny vlády. Není to jednoduché, zvláště pak třeba pro ženu právě na obraně. Ono je docela nutné, aby ministr války na první pohled poznal, že to, k čemu jej přivedli, není zrovna 155 mm houfnice, ale polní kuchyně se sklopeným komínem. Abych však zpěvačce paní Parkanové nekřivdil. Ani ministr s modrou knížkou na tom není zase tak o mnoho lépe. Jde-li vskutku o armádu. Pravda – “byznysu” to nebrání. A proto to u nás vypadá, jak to vypadá. Na řadě ministerstev, v řadě vlád,“ konstatoval dál Koskuba.

Anketa

Vzpamatuje se TOP 09 z kauzy CASA a chování Kalouska?

hlasovalo: 3317 lidí

Kalousek se za Parkanovou bil, vypadal ale spíš jak vzteklý pes-obranář

Podotkl pak, že je třeba si přiznat, že hlavní postavou pochmurného středečního sněmovního dramatu nebyla nakonec ani tak Parkanová, jako Kalousek.

„Uznávám, že se za ní bil. Bil-li se za ní a ne za sebe. To my poněkud kolegu Ratha, bez ohledu na okolnosti, obětovali snadno a rychle. Ale spíše než jako rytíř či lev pan ministr vypadal jako vzteklý pes-obranář. Hodně rozzuřený a kousavý. Nepřišlo mi to tentokrát již vtipné a už vůbec ne vkusné. Na to, že se očividně poučil od jistého neblaze proslulého germánského ministerského kolegy, a tak mele i nepravdu stále dokola v naději, že se stane pravdou, jsem si zvykl. Byť je to děsivé a možná i dnes ještě u někoho zabírá. Například o údajné “nepolitičnosti” ministerských náměstků jsme již hovořili. Pozornost si též jistě zaslouží jeho opakované a prohlášení, že zvláště u velmi lukrativních zakázek naprosto nejde určit cena alespoň obvyklá. U chemika to lze ještě pochopit. Ale u ministra financí? Natož vlády rozpočtové zodpovědnosti? Pak se nedivme, že naše pokladna zeje prázdnotou. Emérikn to taky zrovna není. Tam nelze říci, že něco nejde. Zvláště jde-li o vlast! Pan premiér, kdyby byl chlap, měl okamžitě konat. A kdyby pana ministra rovnou zastřelil, tak přestože z úst těch nejvyšších zazněla až překvapivě četná náhlá zpochybnění až pošpinění práce policie a tím i spravedlnosti v českých zemích,  jistě by jej osvobodili. Nikoliv toliko z důvodu ještě existující imunity,“ myslí si Koskuba.

Do pultíku měl snad uhodit blesk nebo padnout jiné znamení

A dodává, že když však „pan financministr hovořil sám o svých skvělých morálně-volních vlastnostech, tak to už byla síla.“

„Dokonce mne to utvrdilo v negativním postoji k církevním restitucím. Existuje-li totiž Bůh, Alláh či Buddha, tak to chtělo nějaké znamení. Alespoň zahřmít mohlo. Když už do prostoru řečnického stolku rovnou neudeřil blesk,“ řekl poslanec Koskuba.

Na závěr pak vzpomněl Davida Ratha, který jako jediný uměl vést s Kalouskem ve sněmovně ostré a nemilosrdné slovní debaty. „Přiznejme si však jedno - hlavně pak novináři. Ve sněmovně tentokrát moc chyběl David Rath. Můžete sice po nás zbývajících, očividně s výjimkou pana Kalouska, vyžadovat slušnost. Ale ta je pak mediálně nezajímavá. Na hrubý pytel platí jedině hrubá záplata.“

Kalouskovy telefonáty

Ve čtvrtek vpodvečer rozčísla hladinu médií informace o tom, že Miroslav Kalousek, ministr financí, volal policejnímu prezidentovi ohledně průběhu vyšetřování kauzy nákupu letounů CASA a údajně mu i vyhrožoval. Aby toho nebylo málo, v pátek ráno vystoupil v Poslanecké sněmovně poslanec VV Petr Skokan a přednesl údajně přesný přepis telefonátu mezi ním a ministrem Kalouskem. Ani v něm si Kalousek nebral servítky a vzduchem létala velmi tvrdá slova. Jedná se skutečně o policejní provokaci, jak o ní mluví sám Miroslav Kalousek?

„Samozřejmě, že ano. Vždyť i podle pana premiéra prý žijeme v zemi pod diktátem zlé policejní plukovnické kliky. Já to od něj slyšel na vlastní uši. Přece by nám nelhal, ne!? A navíc to náhle neříká, jakmile začaly granáty dopadat i do koaličních zákopů, jenom on. Ale vážně, já u toho nebyl. Mohu jenom spekulovat. Panu Kalouskovi jsme se již věnovali až dostatečně. Telefonuje rád. A zdrženlivé noblesní chování hodné následníka britského trůnu mu rovněž vlastní zrovna není. Prý má však rád otevřenost a tak mi jistě promine, že já mu nevěřím. Ještě smutnější však je, že nejsem zdaleka sám. Jak jej však znám, dokud bude mít svých pár ke zvolení potřebných voličů, on toto konstatování přežije. Jako dosud vše,“ reagoval Jiří Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Ani Lessy nekonal, jak měl

Podotkl však, že na druhé straně nelze ale nevidět, že policejní prezident Petr Lessy zřejmě nekonal, jak měl, jelikož ministra vnitra o dalším údajném Kalouskově ovlivňujícím telefonátu očividně neinformoval.

„S ohledem nejenom na poněkud nečisté aktivity při volbách roku 2006 je má důvěra v jistého pana plukovníka Kubiceho též mizivá. Pan Lessy ale je přeci hlavou Policie ČR. Tak by měl vědět, co se má a dokonce musí udělat. Zvláště když už se žvaní! Navíc už ze své výpovědi učiněné na čtvrtečním sněmovním výboru prý couvá. To se pak nelze také divit, že třeba elitní a již vyznamenaný policejní tým lapí Davida Ratha ještě předtím, než údajně s krabicí pod paží dorazí na schůzku s významným přeběhlíkem a bývalým jistě neúplatným 1. náměstkem ministerstva zdravotnictví dr. Pohankou.  Který si zrovna náhodou týž večer, ač sám lékař, jede z Brna do Hostivic u Prahy jenom změřit tlak. A policie přitom o jeho cestě i plánované schůzce ví. Stejně tak lze znejistit, zda-li spis, týkající se žádosti o vydání a vyšetřování Vlasty Parkanové, vskutku nemá těžké formální až věcné nedostatky. Jak opakovaně zaznělo ve sněmovně. Ono totiž nejde ani tak o samotnou Parkanovou. Ono jde o to, konečně zjistit a dotáhnout alespoň v jednom případě, zda a kdo skutečně stojí za špinavými kšefty s miliardami vytahanými z peněženek daňových poplatníků! Někde se prostě začít musí,“ uvedl poslanec ČSSD v komentáři týdne.

Jestli Lessy hru, kterou rozehrál, prohraje, bude to další vítězství Kalouska

Podle něj, s veškerou úctou k policejnímu prezidentovi, jestliže hru, kterou nyní rozehrál, prohraje, bude to nejen další Kalouskovo vítězství. Také signál, že je něco moc shnilého ve státě českém. A že se to hned tak nezmění. Že se to ani změnit nechce.

„Uvidíme, jak tahle hra dopadne. To však neznamená, že se dozvíme pravdu. Bohužel, přiznejme si to. Zvítězí-li však a Kalousek odejde z veřejného života dle svého nabubřelého slibu na věčné časy, pak nechť je povýšen na mnohahvězdičkového generála. Ale abych byl upřímný. Vůbec by mne nemrzelo, kdyby z politického hřiště zmizeli mnozí současní profláknutí velcí hráči.  Cena, kterou za jejich angažmá platíme, je totiž obrovská a jejich výkony otřesné. Nehrají už za tuto zem, pro své fanoušky, dokonce často ani za svůj klub. Hrají jen a jen za prachy a o prachy. O nějaké fair play již nemůže být ani řeči. Na takový “mač” se už prostě nedá koukat. A permanentka na ty každé čyři roky je až děsivě předražená. A dále zdražuje. Zklamaní fandové by se měli přestat pošťuchovat mezi sebou a vypráskat všechny ty trapné hráče. Pak by byla jistá naděje, že se vrátí něco jako sport,“ pokračoval ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Takové boží dopuštění, jako za Nečasovy éry, nikde snad není

A co říká na zveřejněné informace Petra Skokana? „Po pátečním dopoledni ve sněmovně a bezpečnostním výboru musím opět připomenout svou myšlenku z minulosti. Škoda, že nejsme Japonci. Tato vláda je totiž zralá na seppuku. Není totiž ve světě tak výkonný detektor lži, na kterém by mohla být vyšetřena. A pan Kalousek už vůbec ne. Ostatně, je to zbytečné. Nesouhlasím však s názorem kolegů, že by měl opustit nejen politiku, ale i ČR. Naopak, měl by zůstat, snad bude nějaká vyšetřovací cela volná. Pak bude platit padni, komu padni. Začínám opravdu rozumět touze po církevních restitucích. Takové boží dopuštění, jako za Nečasovy éry, nikde jinde na světě není. Stydím se za tuto vládu, a měli by i její voliči. Mýlit se je lidské, ale jednou snad už stačilo,“ uzavřel nepříliš optimisticky komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Kubera: Je to už opravdu nechutné…

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery je situace, která se vyvinula v Poslanecké sněmovně ohledně kauzy CASA a spolu s tím kolem Vlasty Parkanové a potažmo i Miroslava Kalouska znechucující.

„Myslím, že stejně jako ostatní lidé v téhle zemi, jsou znechuceni i politici. Už snad ani není, co bych k tomu řekl. Pravdou je, že telefonáty, které se vedou mnohdy i na různé obchodní úrovni, jsou daleko ostřejší a asi bychom se divili, kdyby byl zveřejněn jejich obsah. Ovšem chápu, že když se takto mluví v Poslanecké sněmovně, že to už opravdu lidi vnímají někde za hranou. Jsem rád, že v Senátu, i když se také mnohdy hádáme jako koně, pořád panuje jistá úroveň dialogu, která je tomu, co nyní zaznívá ze sněmovny, naštěstí vzdálená,“ řekl Kubera ParlamentnímListům.cz.

Ani jeho projev Vlasty Parkanové ve sněmovně před tím, než byla zbavena poslanecké imunity, nepřesvědčil. „Myslím, že to, že bude vydána, bylo na sto procent jisté. Žádný projev ji zachránit nemohl. Ovšem případ je tak strašně moc složitý, že ho opravdu nelze fundovaně nyní nijak komentovat,“ pokračoval v komentáři uplynulých dnů Kubera.

Podle něj je tam však zajímavý jeden moment – a o prohlášení Kalouska o tom, že bude zrušena poslanecká imunita. „Zatímco sněmovna zatím preferuje návrh doživotní imunity, Senát a nyní, jak se zdá, i Kalousek, chce omezení imunity jen pro jisté případy. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, každopádně to, že lidé věří tomu, že Miroslav Kalousek chce zcela zrušit poslaneckou imunitu, je jen výsledkem toho, jak lidé nechtějí jí při sbírání informací pod jejich povrch – do detailů,“ vysvělil Kubera.

Tady se řeší, kdo komu volal, zatím se schyluje možná i k válce…

Podle něj je ovšem velmi smutné to, že je celé Česko zahlceno problémy řešícími jen to, kdo komu volal či nevolal. „Daleko horší je, že náš státní dluh opět narostl, že se v Evropě rozšiřuje marasmus a o pomoc zřejmě bude žádat Evropskou unii i Irsko. Také to, že i vojenští analytici upozorňují na to, že pokud se rozpoutá válka s Íránem, bude z toho 3. světová válka…proti tomu jsou nějaké nadávky či výhrůžky v telefonátech naprosto bezvýznamné,“ zakončil svůj komentář týdne pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …