Poslední z bratří Mašínů radí Česku ohledně stíhaček: Nebuďte k smíchu

08.12.2012 10:52

Vraťte stíhačky Gripen a nebuďte k smíchu. Takový vzkaz posílá tuzemskému ministerstvu obrany poslední žijící z protikomunistické skupiny bratří Mašínů Josef Mašín. Ostatně se stíhačkami dříve obchodoval. Kandidáti na prezidenta se však shodli, že nejvýhodnější variantou bude prodloužit pronájem stávajících letounů. A ministerstvo obrany už vyjednalo slevu.

Poslední z bratří Mašínů radí Česku ohledně stíhaček: Nebuďte k smíchu
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Vraťte stíhačky Gripen a nebuďte k smíchu. Takový vzkaz posílá tuzemskému ministerstvu obrany poslední žijící z protikomunistické skupiny bratří Mašínů Josef Mašín. Ostatně se stíhačkami dříve obchodoval. Kandidáti na prezidenta se však shodli, že nejvýhodnější variantou bude prodloužit pronájem stávajících letounů. A ministerstvo obrany už vyjednalo slevu.

V dlouhodobém výhledu celoevropské stíhací letectvo, v tom krátkodobém prodloužit pronájem proudových bojových letounů JAS – 39 Gripen. Obě jsou to nejvýhodnější a nejšetrnější varianty. Na tom se shoduje většina důležitých politiků, kteří se nyní ucházejí o post prezidenta, ale třeba i Milan Píka, jenž byl za druhé světové války příslušníkem RAF – královského britského letectva. Nicméně tomuto přístupu se, podle zjištění ParlamentníchListů.cz, vysmívá poslední žijící muž ze skupiny bratří Mašínů Josef Mašín. A co s tím má společného? Dost. Vždyť kdysi prodával letadla a helikoptéry po světě.

Mašínovo obchodování s letadly  

Přeživší protikomunistický odbojář Josef Mašín dnes žije v Santa Barbaře v Kalifornii a řídí vlastní firmu, která vyrábí ochranné čipy a často kontroluje pobočky, které má společnost po celém světě. Nicméně dřív tomu tak nebylo. Mašín, jenž byl mimo jiném letcem, s letadly i obchodoval. Píše se o tom v knize Jana Nováka Zatím dobrý, v níž je velmi poutavě vyprávěn celý příběh skupiny bratří Mašínů až do roku 1990.

„V roce 1974 koupí Pepa celé letectvo jednoho západoafrického státu, je to celkem třiapadesát strojů, letadla ani helikoptéry nejsou moc staré, ale v té zemi už nikdo nevěří, že se ještě někdy vznesou, některé z nich nemají motory, jiným chybí podvozek, většina byla v honu za náhradními díly pořádně oškubaná, jsou zrezivělé, celé měsíce a roky stály pod širým nebem, ale Pepovi tak špatné nepřipadají, zaměstnává mechanika, který by přinutil vzlétnout i pečeného holuba. Mechanik stráví opravami celý rok, ale nakonec všech třiapadesát strojů postupně ze západní Afriky odletí a Pepa je prodá do různých koutů světa,“ píše se v kapitole Afrika.

Recept pro naši armádu

„V zemích třetího světa a v Africe jsem se často potkával jak s konkurenty z východního bloku, tak i s jejich metodami. Rozhodnutí českých politiků pro tento obchod jsem přivítal s úsměvem. Stíhací letadla se podle účelu jejich použití rozdělují do několika kategorií. Gripeny by bez dodatečné iniciativy rozhodně nebyly v žádné z těchto kategorií na prvním místě nákupního listu jakéhokoliv vážného zákazníka,“ uvádí nyní pro ParlamentníListy.cz Josef Mašín.

A jaké je jeho doporučení, co se tuzemského stíhacího letectva a dalšího provozu strojů JAS 39 – Gripen týče? Velmi jednoduché: „Vrátit!“ Ostatně na otázku, jestli je potřeba, aby měla tak malá země jako je Česko vůbec vlastní stíhačky, odpovídá takto: „Odpověď má více společného s otázkou národní suverenity a sebevnímáním, než s praktičností.“

Naopak Milan Píka, jenž sloužil v královském britském letectvu, ale kvůli oční vadě jen u pozemního personálu, říká, že není třeba Gripeny za každou cenu kupovat, ale jsou to prý dobré stíhačky. „Slyším to od kamarádů, že jde o dobrý aeroplán. Vždyť z Visegrádské čtyřky máte v Česku nejmodernější stíhačky. Jsou vyzkoušené a máte mnohé záruky.  Zkoušet něco nového kvůli nějakým podivným zájmům by nebylo moc dobré. To je můj názor,“ sděluje ParlamentnímListům.cz syn komunisty popraveného generála Heliodora Píky, jenž nyní žije v metropoli Slovenska Bratislavě.

Prezidentští kandidáti pro Gripeny

Při nedávné prezidentské debatě, kterou zorganizovalo Středisko bezpečnostní politiky, kolem vybavení českého letectva také padlo několik otázek. Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, jenž však již z prezidentské kandidatury vypadl, Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman se v podstatě shodli na tom, že by bylo výhledově nejvýhodnější jakési stíhací letectvo Evropské unie. „V Evropě máme prý třikrát více stíhaček, než je potřeba. Proto je nutné posílit spolupráci na budování jednotné armády,“ podotkl třeba Dienstbier.

Všichni se také shodli na tom, že prodloužení pronájmu stávajících proudových bojových letounů JAS – 39 Gripen bude nejvýhodnější variantou. Schwarzenberg by značku neměnil, protože by se to hodně prodražilo, ale počet stíhaček by ještě navýšil ze stávajících čtrnácti na osmnáct. „Letadla Eurofighter jsou vyspělejší, ale výdaje na jejich provoz jsou tak vysoké, že s nimi piloti létají málo, což je z hlediska výcviku špatně,“ dodal svou zkušenost z Rakouska. Dienstbier by pronájem Gripenů prodloužil, takže výběrové řízení není potřeba. „Jsem rád, že ze Švédů vyrazíme zlepšení smluvních podmínek. Před jejich pronájmem se pořád psalo, jak nejsou kompatibilní se systémy NATO, ale byla to jen nafouklá bublina. Splaskla, protože se jasně ukazuje, že kompatibilní jsou,“ sdělil Zeman.

Jednání o stíhačkách

Na stránkách základny taktického letectva v Čáslavi, domovské základny pronajatých stíhaček, se píše, že stroje JAS-39C/D Gripen jsou současným vrcholem ve výzbroji Vzdušných sil Armády ČR. Ostatně prozatímní jednání o budoucnosti nadzvukového letectva probíhala zatím podle scénáře, který by se zatím dal podle ministerstva obrany shrnout do čtyř bodů. V prvním řádu ministerstvo intenzivně hledá ekonomicky co nejvýhodnější řešení pro zajištění ochrany vzdušného prostoru České republiky po roce 2015, kdy končí v září stávající desetiletá smlouva za 19,6 miliardy korun o pronájmu čtrnácti nadzvukových letounů Jas-39 Gripen od Švédského království. Vláda na začátku roku 2012 pověřila ministra obrany jednat se zástupci švédské vlády o možnostech překlenovacího řešení dalším provozováním těchto letounů. Toto řešení totiž ze zpracovaných analýz vyplynulo jako finančně nejvýhodnější. 

V červenci na jednání vlády ministr obrany oznámil, že výsledek dosavadních jednání není natolik uspokojivý, aby mohl doporučit poslední švédskou nabídku. Proto dostal pověření pokračovat v jednání se Švédy a o jeho výsledcích informovat do konce listopadu. V třetí etapě jednání se švédskou stranou od poloviny letošního roku zdárně pokračovala. Ukázalo se, že odmítnutí letní nabídky bylo správným krokem. Nyní je švédská nabídka výhodnější o deset procent oproti letní nabídce a ministr obrany o jejích parametrech informoval v pondělí Bezpečnostní radu státu. Není možné zacházet do bližších podrobností, protože materiál týkající se vyjednávání o nadzvukových letounech podléhá utajení. Každopádně aktuální švédská nabídka platí do konce března 2013 a bude na premiérovi a nástupci Alexandra Vondry, jak se rozhodnou.

A nakonec současně na základě červencového rozhodnutí vlády připravuje resort obrany základní parametry pro vypsání otevřeného výběrového řízení, pokud by nebyla švédská nabídka přijata. Každopádně by se ale nestihlo ho ukončit do září 2015, proto by zřejmě následovalo nějaké krátkodobé prodloužení pronájmu Gripenů a souběžně by byl vyhlášen tendr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …