Pozor, liška! Starosta Břeclavi to prý po útoku s bezpečností přehání

08.05.2012 19:27

Zdá se, že město Břeclav aspiruje na titul nejbezpečnějšího města v České republice. Po demonstracích, které se odehrály zhruba před čtrnácti dny, vedení města pečlivě informuje média i veřejnost o všech bezpečnostních krocích, které podniká. Nálepku nebezpečného nepřítele dostala dokonce i liška, kterou opakovaně obyvatelé zahlédli poblíž města. Demonstrace se kvůli ní zatím nekonala, ale povyk způsobila stejně.

Pozor, liška! Starosta Břeclavi to prý po útoku s bezpečností přehání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starosta slíbil situaci řešit

Starosta Oldřich Ryšavý bere zajištění bezpečnosti města pěkně z gruntu: “Chci ještě jednou odsoudit bestiální čin, kdy trojice neznámých pachatelů napadla teprve patnáctiletého chlapce a způsobila mu doživotní následky. Máme všichni stejné cíle. Chceme bezpečné město a chceme, aby se takovýto případ již nikdy neopakoval,“ uvedl v tiskové zprávě, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, Ryšavý.

Starosta se dokonce spojil se zastupiteli napříč politickým spektrem, aby přispěl ke zvýšení bezpečnosti: “Svolal jsem všechny zastupitele města bez ohledu na jejich politickou příslušnost. Chci navýšit rozpočet městské policie, přijmout nové strážníky, kteří budou více vidět v ulicích Břeclavi. Musíme přehodnotit priority města. Dali jste nám jasně najevo, co je pro vás v současné době na prvním místě a my vás vyslyšíme,“ slibuje místním starosta.

Obyvatelé Břeclavi: Řeší se tu teď už kdejaká blbost

Možná starosta tuší, že byl nejvyšší čas, protože lidem začínala pomalu docházet trpělivost. “Jen ať se snaží, to je hrůza, co se tu dřív dělo,“ podporuje starostu Aneta Miklásková, která v Břeclavi studuje. Někteří lidé však starostu podezřívají z populismu. “Jo, najednou se o nás všude píše. Starosta rozesílá tiskové zprávy, jak otevřel cyklostezku, zaplatil strážníky, co já vím, co ještě. Bojí se o své koryto, tak zachraňuje, co se dá. Jsem přesvědčený, že ho to zase přejde, jakmile skandál s napadeným Petrem utichne. Tohle není upřímné,“ pohoršuje se pro ParlamentníListy.cz pan Josef, který se v Břeclavi narodil. Jeho manželka Petra nechce být tak přísná. “Třeba si uvědomil chyby a snaží se to jen napravit. To by přeci bylo dobře, nechci ho hned odsuzovat. Pokroky jsou vidět, tak snad to vydrží. Je ale pravda, že ten přehnaný zájem a péče zavání populismem. Řeší se tu teď opravdu kdejaká blbost,“ směje se další obyvatelka města Petra.

A upozorňuje ParlamentníListy.cz na případ zatoulané lišky: “Kdo ví, jak to je. Prý tu někdo někde viděl lišku. Což o to, to je vážná věc, liška do města nepatří, ale nemusí se z toho hned dělat takový povyk,“ zlehčuje situaci pan Josef. Podle vedení města je Liška ale skutečný problém, který stojí za vydání tiskové zprávy. “Obyvatelé Břeclavi viděli ve městě již několikrát lišku. A to hlavně v obytných částech Břeclavi. I z toho důvodu se odbor životního prostředí břeclavské radnice rozhodl povolit její odchyt. Tím byl pověřený Pavel Balga, předseda Mysliveckého sdružení Břeclav,“ uvedla informaci pro ParlamentníListy.cz na pravou míru Eliška Windová, tisková mluvčí města Břeclav.

Naopak někteří lidé podlehli panice. “Na Facebooku už někteří jedinci vyvolávají paniku s tím, že liška může mít vzteklinu. Podle našich informací však žádná liška na katastru města vzteklinou nakažená není. Je samozřejmě dobrá obezřetnost, ale není důvod k panice,“ uklidňuje obyvatele Břeclavi Windová.

S liškou ale město brzy zatočí. “Lovit bude pan Balga do sklopce, a to i za pomoci městské policie, která má na starosti odchyt toulavých zvířat ve městě. Chceme proto požádat obyvatele města, aby se z bezpečnostních důvodů k odchytovému zařízení nepřibližovali. Zvýšená by měla být opatrnost i při venčení psů,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Hana Hřebačková v tiskové zprávě.

Starosta se polepší

Starosta se pustil do zavedení bezpečnostních opatření opravdu plnou parou. “Od prvního května jsme spustili v Břeclavi nový projekt nazvaný Okrskář. Každou čtvrť bude mít na starosti jeden strážník městské policie, uvidíte jej v ulicích, budete na něj mít telefonní číslo a on bude ten, který bude sbírat poznatky z dané lokality a zajímat se o to, co vás tíží. A neprodleně bude věci řešit. Budete znát jeho obličej díky plakátům či zveřejnění fotografie na webu města a městské policie. Bezpečnost vás a vašich dětí mají za cíl zvýšit i preventivní projekty, které městská policie spolu s městským úřadem připravují.

Ve městě jsme přijali opatření, kdy zakazujeme od roku 2015 hazard. Do této doby už nebudeme povolovat další hrací přístroje. Aktivně pracujeme na projektu Bezpečná lokalita, která zvýší bezpečnost v oblastech, kde si lidé již v minulosti stěžovali na nepořádek či drobnou kriminalitu.  V posledních dnech jsme získali peníze na dalšího romského asistenta, který se bude věnovat problémové mládeži, “ uvedl v tiskové zprávě pro ParlamentníListy.cz starosta Ryšavý. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…