Praha emitovala desetileté dluhopisy za 4,9 miliardy korun

28.06.2013 19:20

Hlavní město Praha ve spolupráci s Československou obchodní bankou (ČSOB) a UniCredit Bank (USB) emitovalo ve čtvrtek desetileté dluhopisy v objemu 200 milionů eur, tedy zhruba za 4,9 miliardy korun. Informoval o tom tiskový odbor pražského magistrátu. Výtěžek bude využit na strategické investiční akce.

Praha emitovala desetileté dluhopisy za 4,9 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dluhopisy jsou kotovány na Lucemburské burze a budou zajištěny proti kurzovému a úrokovému riziku. Splatné jsou 3. července 2023 a ponesou roční kupon ve výši 3,125 procenta. Většina emise byla upsána zahraničními investory z celé řady zejména západoevropských zemí a nabízený objem byl více než dvakrát přepsán.

"Jedná se tak o jednu z největších transakcí na kapitálových trzích pro tuzemského emitenta a největší emisi komunálních EUR dluhopisů v historii České republiky," uvedli zástupci bank.

Podle náměstka primátora Jiřího Vávry (TOP 09) zájem investorů a dosažený úrok dokazují, že hlavní město Praha je i v současné "ekonomicky turbulentní době důvěryhodným a stabilním subjektem".

Vypsání emise schválilo zastupitelstvo loni v září kvůli nutnosti splatit dluhy za velké investiční akce, mimo jiné na stavbu jihozápadní části městského okruhu a tramvajové tratě Hlubočepy - Barrandov.

Celková zadluženost Prahy podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) loni vzrostla na 30,5 miliardy korun, s dalšími závazky třeba za dopravní podnik činí ještě o šest miliard víc. Zvýšila se o půjčku od Evropské investiční banky (EIB) na výstavbu prodloužení metra A do Motola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …