Právník střelce na Klause žaluje Dana Landu: Někdo to musí zarazit

05.12.2012 4:43

Zpěváka Daniela Landu nejspíš čekají problémy. Kvůli jeho proslovu při vyhlášení ankety Český slavík a také za napadení náhodných kolemjdoucích na pražském Vyšehradě za použití nože se na něj chystá podat trestní oznámení právník Jiří Vyvadil. Bývalý senátor je přitom překvapen, že se k nějaké aktivitě už dříve nerozhoupalo státní zastupitelství.

Právník střelce na Klause žaluje Dana Landu: Někdo to musí zarazit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

Při nedávném vyhlášení ankety Český slavík ohromil svým proslovem třetí v kategorii zpěvák Daniel Landa. Ještě ani pořádně rozruch kolem něj neutichl a už se dostaly na veřejnost informace o tom, že zpěvák, alias Žito 44, se popral na pražském Vyšehradě s náhodným kolemjdoucím a skupinku, co s ním byla, ohrožoval nožem.

„Chci podat trestní oznámení ohledně Daniela Landy, protože vidím, že státní zastupitelství vůbec nekoná. Přitom mělo konat okamžitě po večeru Českého slavíka. On zcela evidentně vyhrožoval části veřejnosti, už tam se podle mého názoru jednalo o přečin výtržnictví. A notabene byly tam i některé pochybnosti, do jaké míry nepropaguje některá hnutí, ono to bylo dáno tím jeho úborem, jakýmsi sklonem k fašismu,“ říká pro ParlamentníListy.cz právník a bývalý soudce Nejvyššího správního soudu Jiří Vyvadil.

Dalík do vazby nejde a kvůli Rathovi se pořádají manévry

Bývalý senátor za obvod Sokolov tvrdí, že mu nejde o to, aby se nějak zviditelňoval. „Problém vidím v tom, že když některé věci včas nezarazíte, tak pokračují. Když jsem se dozvěděl o průběhu toho incidentu na Vyšehradě, tak jsem nabyl dojmu, že pan Landa má pocit, že může všechno, že je mu dovoleno vše, co jiným není. Pokud v nejbližších hodinách nezjistím, že příslušné orgány proti němu zahájily trestní stíhání, tak to učiním já sám,“ upozorňuje Jiří Vyvadil.

Podle právníka je třeba, aby lidé začali být sami aktivní, když si státní orgány počínají nevyváženě. „Žijeme v zemi, kde Dalík nejde do vazby a naopak Rath je tam už mnoho měsíců a když ho vezli do sněmovny, tak kvůli tomu byly málem vojenské operace. Barták si může chodit na tenis, ale nikdo na něj nevydá ani příkaz k zatčení. Když státní orgány jednají takto nevyváženě, tak je zapotřebí, aby ostatní lidé vůči tomu jednali. A protože jsem právník a také bývalý trestní soudce, tak vím, o čem je řeč,“ vysvětluje Jiří Vyvadil.

Kalouskův projev na obhajobu Parkanové byl pobuřující

A uvádí ještě jeden příklad dvojího metru, který u nás platí, a proč je tedy nezbytné aktivizovat občanskou veřejnost. „Miroslav Kalousek měl svého času obrovské projevy při projednávání kauzy Vlasty Parkanové. Jeden jeho výrok za druhým, to bylo pobuřující výtržnictví. Ale nic se nestalo. Místo toho pak následně zahájili trestní stíhání proti plukovníku Lessymu. V této zemi neexistuje vyváženost, je tam účelovost a já mám pocit, že občanská veřejnost na to musí upozorňovat,“ podotýká právník.

Dokládá to i na slavnostním večeru k vyhlášení ankety Český slavík. „Divil jsem se, že okamžitě druhý den nebylo zahájeno trestní stíhání příslušným státním zástupcem. Aby bylo jasno. Já nechci žádné drakonické tresty. Ale aby někdo včas řekl panu Landovi: ´Pane Lando, tudy cesta nevede. Takhle prostě jednat nesmíte.´ Tak on by se tak nechoval. Ale takhle má dojem, že se tak může chovat, že je to v pořádku, a tím ještě víc narůstá nebezpečnost takového jednání,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Vyvadil.

Nikdo skutek neviděl a přesto to má být výtržnictví

Toho momentálně zaměstnává i obhajoba Pavla Vondrouše, který vzbudil poprask, když svou nespokojenost se situací v zemi dal najevo akcí proti prezidentu Václavu Klausovi při jeho návštěvě Chrastavy. „Je stíhán pro přečin výtržnictví. Ale nikdo včetně ochranky to neviděl. Znakem přečinu výtržnictví je, že vznikne jakési pobouření. Tady nic takového nevzniklo. Upřímně řečeno, kdyby o tom následně nemluvil Václav Klaus, tak by se to nikdy nikdo nedozvěděl,“ dává Vondroušův obhájce najevo, že výtržnictví si představuje jinak.

A hned sype z rukávu příklady dvou útoků na politiky. „Chtěl bych připomenout, že v této zemi bylo mnohem drastičtější a stonásobně závažnější jednání během vajíčkové aféry proti Jiřímu Paroubkovi. Je jedno, jestli ho někdo má rád, nebo ho nemá rád. Ale to byly desetitisíce lidí připravovaných přes internet. Sám jsem to jednou viděl, a ta míra agresivity hraničila s normalitou. Přesto nikdo nikdy za tento trestný čin stíhán nebyl,“ připomíná Jiří Vyvadil.

Z Vondrouše se snaží udělat poloblázna

Druhým napadeným, jehož případ právník vzpomíná, byl expremiér Mirek Topolánek. „Napadli ho kameny a zranili ho na tváři. To už je velmi nebezpečné jednání, které mohlo skončit i zraněním životně důležitého orgánu. Opět nikdo nic trestně nestíhal. Jinými slovy, v této zemi neexistuje rovná spravedlnost. A já mám pocit, že je nezbytné jednat,“ konstatuje bývalý soudce Nejvyššího správního soudu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Je přesvědčen, že záležitost jeho klienta je naprosto jasná a věc musí být zastavena. „Nicméně teď vidím, jak to chce policie za každou cenu prodloužit, a tak nařídila v jeho věci znalecký psychologický posudek. Je tam také otázka, jaká byla motivace jeho činu. Ale on ty motivace jasně řekl. Nedůvěřuje této vládě, nedůvěřuje ani jednání Václava Klause, a proto tak jednal. Jiný důvod se podle mého hledá jen proto, aby se trestní stíhání prodloužilo, případně aby se z Pavla Vondrouše udělal poloblázen,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Jiří Vyvadil.

Ze tří činů byl ten v Chrastavě nejméně vzbuzující pohoršení

Vysvětluje, že není z těch, kdo by uznávali útoky vajíčky, kameny nebo airsoftovou pistolkou. „Nechci tvrdit, že naše justice je zcela špatná, ale tvrdím, že musí být hlídána. A mám-li srovnat všechny tři způsoby, tak tento je nejméně viditelný, nejméně vzbuzující pohoršení, protože nikdo o něm nevěděl. Zatímco třeba o Paroubkovi to tehdy věděla celá země a možná i Evropa. A u Topolánka to je také zarážející, protože tam mohlo dojít ke skutečně vážnému zranění. Přesto šlo všechno do ztracena. Takže já chci spravedlnost,“ dodává Jiří Vyvadil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …