Pražská ČSSD vybírala lídra do voleb a my víme, co se dělo v zákulisí

13.06.2014 12:05

Sociální demokraté ve čtvrtek večer rozhodli, že jejich kandidátku v podzimních komunálních volbách v Praze povede dosavadní zastupitel a šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Večerní jednání ale zrovna idylické nebylo, mnoha členům se nelíbil například způsob hlasování o kandidátce. Mluvčí pražské organizace ČSSD Tomáš Petříček ale s takovou interpretací ostře nesouhlasí. Během zasedání nikdo kriticky nevystoupil, takže jeho pozdější vyjádření spíše poháněly nenaplněné ambice.

Pražská ČSSD vybírala lídra do voleb a my víme, co se dělo v zákulisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Konference pražské ČSSD v hotelu Olšanka

Výsledek jednání krajského výboru ČSSD v Praze na čtvrtečním večerním zasedání v žižkovském hotelu Olšanka rozhodně nepotěšil všechny delegáty. A to hned z několika důvodů.

Jak ParlamentnímListům.cz pod příslibem anonymity prozradil jeden z delegátů, problematické bylo především hlasování o kandidátce. Nehlasovalo se totiž po jednotlivých jménech a pořadí na kandidátní listině, ale bylo rozhodnuto hlasovat o kandidátce jako celku.

Za normálních okolností by na tom nebylo nic podivného, jenže šlo o některá konkrétní jména, s nimiž měla řada delegátů velký problém. Kvůli způsobu hlasování s tím ale nemohli nic udělat a mezi nemalým množstvím delegátů pražské ČSSD tak zavládla výrazný vlna nevole. Takový pohled na věc redakci těsně po jednání prozradilo hned několik účastníků schůze.

S lídrem kandidátky, ředitelem motolské nemocnice a zastupitelem Miloslavem Ludvíkem problém nebyl, naopak jde prý o kandidáta přijatelného napříč pražskou sociální demokracií. Ludvík není vyhraněný směrem k žádnému vnitrostranickému proudu.

Kdo ale vadil, byl prý exministr a místopředseda pražské ČSSD Karel Březina nebo Petr Dolínek z Prahy 6. „Hlasováním sice prošli, ale pokud by se hlasovalo o jednotlivých jménech kandidátky zvlášť, vůbec by se nemuseli dostat na tak přední pozice. To byl podle mě jediný důvod, proč delegáti museli hlasovat o celkové kandidátce bez možnosti nějakých změn. Takový přístup přece není normální, aspoň by tedy ve státě uprostřed civilizované Evropy neměl být normální. Naše pražské vedení si zjevně myslí něco jiného. Hrozím se volebního výsledku,“ konstatoval zmíněný důvěryhodný zdroj, který se zasedání pražského KVV ČSSD účastnil.

Pohled vedení pražské organizace ČSSD je ale zcela odlišný. Tiskový mluvčí KVV ČSSD Praha Tomáš Petříček se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ostře ohradil proti tvrzením, které anonymní zdroj redakci poskytl. Podle mluvčího Petříčka na jednání nikdo kriticky nevystoupil, a proto se lze domnívat, že později byla jeho negativní slova vedena nenaplněnými ambicemi.

"Na včerejší konferenci pražské sociální demokracie nevystoupil žádný delegát proti způsobu schvalování kandidátní listiny do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Proto také byla podpořena více než sedmdesáti procenty delegátů. V předchozí diskusi se také nikdo nevyjádřil kriticky proti kandidatuře Petra Dolínka a Karla Březiny, kteří byli navrženi na druhé, respektive čtvrté místo. V obou případech se jedná o kandidáty, kteří na svých obvodních konferencích, kterých se účastnila velká část jejich členské základny, získali pro svoji nominaci velmi silnou podporu, což odráží ocenění jejich dosavadní práce pro občany a pro naše město. Vyjádření anonymního zdroje, který zpochybňuje podporu pro oba kandidáty, zaznívá velmi pravděpodobně z úst kandidáta, jehož ambice nebyly na včerejší konferenci naplněny podle jeho představ," konstatoval pro server ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí pražského KVV ČSSD Tomáš Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …