Prezident Zeman se setkal s nejkrásnější královnou na světě, přirovnal člena delegace k Talibanu. A pak nastala bouře...

12.02.2015 7:18

REPORTÁŽ Prezident republiky Miloš Zeman ve středu třetím dnem pokračoval návštěvou Jordánského království, které bylo vyvrcholením cesty, protože se setkal s hlavou státu a jeho chotí a předal mu nejvyšší české vyznamenání a na oplátku obdržel nejvyšší jordánské.

Prezident Zeman se setkal s nejkrásnější královnou na světě, přirovnal člena delegace k Talibanu. A pak nastala bouře...
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Zeman na návštěvě v Jordánsku.

Prezident Zeman dorazil do královského paláce asi ve 12.40 místního času a před nastoupenou jednotkou ho přivítal jordánský král Abdalláh II. se svou půvabnou chotí Ranií. Ta je podle některých prestižních časopisů nejkrásnější manželkou hlav států na světě a bývá řazena ke stovce nejvlivnějších žen světa. Královský pár studoval na západě. Abdalláh II. v Británii a USA.

Liberální monarchie

Královna chodí většinou bez pokrývky hlavy a v západním oblečení. Stejně jako její manžel. Ten si dokonce zahrál v jednom díle svého oblíbeného seriálu Start Trek. Je pravdou, že Jordánsko je pravděpodobně nejliberálnější arabskou monarchií, i když je zde islám státním náboženstvím a některé prvky práva šáría se aplikují v rodinném právu. Křesťané ale mají například zastoupení ve vládě a parlamentu a je garantována náboženská svoboda.

Při úvodním setkání prezident Miloš Zeman kondoloval jordánskému králi kvůli zavražděnému pilotovi a řekl mu, že byl šokován brutalitou takzvaného Islámského státu. Na setkání obou delegací král hovořil o silném partnerství obou zemí. Křesťané a muslimové musí být sjednoceni proti terorismu. Je dle něho nutné vyřešit problém izraelsko-palestinského konfliktu, protože je to prý podhoubí pro terorismus. Mimochodem velkou část jordánské populace tvoří Palestinci, kteří tam přicházeli v několika vlnách.

Miloš Zeman králi řekl, že Řád bílého lva dostává za osobní odvahu. Česká republika nabízí konkrétní pomoc, a nejen shakespearovsky „slova, slova, slova“. Prezident pozval krále do České republiky, aby v Praze otevřel jordánskou ambasádu. Prezident Zeman zase obdržel od jordánského monarchy nejvyšší jordánské státní vyznamenání, řád Al Hussein bin Ali.

Taliban

Podle programu se odpoledne setkal český prezident s jordánským premiérem Abdalláhem Ansúrem a členy jordánské vlády, se kterými se setkala česká delegace včetně kancléře Vratislava Mynáře, šéfa hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka, policejního prezidenta Tomáše Tuhého a dalších.

Jordánský premiér zmínil oblasti spolupráce obou zemí: jaderná energetika, doprava či turismus a investování soukromých firem. Řekl, že jeho země musí čelit výzvám v blízkém okolí: izraelsko-palestinskému konfliktu, válce v Sýrii a terorismu. Zdůraznil, že v Jordánsku křesťané a muslimové žijí přátelsky v míru a že se jedná o zemi stability, tolerance a vlády práva.

Když prezident představoval českou delegaci, tak si trochu zavtipkoval, když uváděl šéfa hradního protokolu. „Víte, jaký je rozdíl mezi talibancem a Jindřichem Forejtem? S talibancem se dá vyjednávat,“ pobavil jordánské ministry Zeman. Také si postěžoval, že má špatné zkušenosti s českou byrokracií.

Popelníčky i sněžení a kroupy

Potom následovalo setkání prezidenta s předsedy obou komor jordánského parlamentu v dolní sněmovně. Je zajímavé, že se tam může kouřit a každý poslanec má ve své lavici popelníček. Senátor Jaroslav Kubera by byl v sedmém nebi.

V Jordánsku bylo poměrně chladno, kolem deseti stupňů a větrno. Při odjezdu prezidenta na letiště začalo pršet, sněžilo a padaly kroupy. Na Jordánsko věci příliš často nevídané. Prezident si při příchodu do parlamentu postěžoval na písečnou bouři, která mu neumožnila návštěvu Petry. To ještě nevěděl, že z parlamentu bude muset odcházet krytý deštníky. Když odcházel, museli vojáci odhrnovat vodu z červeného koberce.

Před odjezdem na letiště se ještě Zeman zastavil u hrobky jordánských králů. Zvědaví Jordánci si v ulicích prohlíželi prezidentskou kolonu. Kvůli dopravní zácpě se odlet opozdil téměř o dvě hodiny a tím pádem i přílet do Spojených arabských emirátů, kde Zeman s delegací přistál ve 23 hodin tamního času. Emiráty jsou také spojencem proti terorismu. Znovu obnovily bombardování Islámského státu. V emirátech bude česká hlava státu do pátku, kdy se odpoledne vrací do vlasti.  

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …