Prezident Zeman už ví, koho navrhne na uvolněný post ombudsmana

12.01.2014 10:00

VÍME PRVNÍ Prezident Miloš Zeman už má prvního kandidáta na uprázdněný post ombudsmana. Tiskový mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček ParlamentnímListům.cz sdělil konkrétní jméno - Stanislav Křeček.

Prezident Zeman už ví, koho navrhne na uvolněný post ombudsmana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Post Veřejného ochránce práv se uvolnil poté, co začátkem prosince tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský oznámil svoji rezignaci. Nového ombudsmana budou vybírat poslanci na základě nominací prezidenta republiky a Senátu.

Prezident Miloš Zeman podle slov tiskového mluvčího na tento post navrhne dosavadního zástupce ombudsmana Stanislava Křečka, někdejšího poslance ČSSD.

„Pan prezident zvažuje, že do funkce Veřejného ochránce práv navrhne Stanislava Křečka, tedy stávajícího zástupce Veřejného ochránce práv. Lze očekávat, že tak pan prezident učiní do konce tohoto měsíce,“ reagoval na otázku ParlamentníchListů.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Křeček by funkci přijal

Druhého uvažovaného kandidáta mluvčí zatím prozradit nechtěl. „Vzhledem k tomu, že pan prezident má právo navrhnout dva kandidáty, zvažuje i další jméno, ale v tuto chvíli mohu konkrétně potvrdit kandidaturu Stanislava Křečka,“ uvedl Ovčáček.

Stanislav Křeček působí jako zástupce Veřejného ochránce práv od dubna loňského roku. Sám Křeček nedávno prohlásil, že pokud by byl navržen a zvolen, funkci by rád vykonával. O tom, kdo nakonec Pavla Varvařovského nahradí, bude rozhodovat Poslanecká sněmovna.

Média sice už spekulovala o dalších jménech, tedy případných kandidátech senátorů, žádné nominace ale zatím učiněny nebyly. Jasné je pouze to, že nový ombudsman by měl být zvolen do 60 dnů od odchodu předchozího, což znamená během února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …