Prezidentská kandidátka Fischerová: Už jsem velká holka, moc mě nepožere

04.10.2012 17:05

ROZHOVOR Opojení mocí jí prý nehrozí, protože kolem sebe má spousty inteligentních lidí, kteří na ni dohlédnou. Proto nepotřebuje ani šaška, jako zrcadlo. Herečka a aktivistka Táňa Fischerová má v těchto otázkách jasno. Ostatně připomněla i prvenství redakce při ohlášení její kandidatury. „Vy jste byl ten spouštěč mé kandidatury,“ zasmála se v rozhovoru s reportérem ParlamentníchListů.cz.

Prezidentská kandidátka Fischerová: Už jsem velká holka, moc mě nepožere
Foto: Hans Štembera
Popisek: Táňa Fischerová

Podporu vaší kandidatuře vyjádřila Strana zelených. Jak moc vám to pomůže?                   

Potěšilo mě to, samozřejmě. Občanská skupina, která byla na mé straně, se rozšířila o zelené a ostatně jsem vždy byla zelenou poslankyní, i když jsem nebyla zvolena za Stranu zelených. Tím pádem k sobě máme samozřejmě blízko. Také jsem je jednou volila, takže si nejsme vzdálení. Navíc mě těší to jejich rozšiřování se směrem k občanskému prostoru. Je také pravda, že vzrostla možnost sehnat pro mě podpisy na petici, protože zelení mají své sítě a je jich dost.

Vaše předvolební kampaň není moc vidět. Děláte ji vůbec?

Nikdy jsem žádnou kampaň dělat nechtěla. Já v ní za sebe nevidím moc velký smysl. Za některými kandidáty jsou opravdu velké peníze, mají své lidi, štáby, platí si prostory a tak dále. Cílevědomě jsem se rozhodla pro úplně opačný postup a to ten, že když mě někdo někam pozve, tak tam sama dorazím, ale většinou mě někdo odveze autem tam a zpět. To je snad v možnostech každého sympatizanta. Většinou jedu tam, kde se sejde určitá skupina lidí, která by si se mnou ráda pohovořila. Nicméně nemohu to dělat moc často, protože mám také své závazky. Prostě žádné billboardy, žádná náměstí a nestojí to ani korunu.

Více rozhovorů ZDE

Zúčastníte se ceremoniálu spojeného s přejmenováním pražského letiště na Letiště Václava Havla?

Byla jsem zvána, ale odmítla jsem to, protože už od začátku existence moderuji udělování ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a potřebuji se na to soustředit. Takže budu v tu dobu už v prostorách Pražské křižovatky a plně se zaměřím na tuto akci.

Zanedlouho oslavíme výročí Sametové revoluce bez Václava Havla. Nebudou tyhle oslavy poprvé trochu smutnější?

Bude nám těžko, protože první rok je vždy bolavý. Bude to intenzivní a ztráta bude cítit.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Často až hanlivých kritiků Václava Havla se vyrojilo hodně hlavně v době, kdy byl dost nemocný a teď, kdy uplynula určitá doba od jeho smrti, už zase zdvihají hlavy. Není to znak české zbabělosti?

On měl vždy dost nepřátel, stejně jako Tomáš Garrigue Masaryk. Ostatně ti se také prodloužili až do dnešní doby. Člověk, jenž do něčeho vstoupí a má názor, vždy polarizuje společnost. Vždy jsou lidé opačného názoru, kteří bývají více slyšet a jsou agresivnější. Je mi to samozřejmě líto, protože každý státník má být vystaven objektivnímu posouzení a kritice, ale mě se zdá, že v případě Václava Havla je to hodně emotivní a málo objektivní.

Kritici jsou hlavně z tábora prezidenta Václava Klause. Ostatně v něm, třeba v akci D. O. S. T., jsou i někteří extremisté. Je třeba se tohoto zoficiálnění ultrapravicové scény obávat?

Nelíbí se mi, že se chystají do politiky. To je vždy špatná zpráva. Doufám, že lidé budou mít tolik prozíravosti, že je do politiky nepustí. Doufám, že se ta demokracie, byť u nás kvůli antisociální politice současné vlády stojí hodně na muřích nohách, udrží. Snad poměry začnou směřovat k demokratickému, a ne k násilnému, vývoji.

Po historicky první přímé volbě prezidenta se očekává, že hlava státu bude mnohem více komunikovat s obyčejnými lidmi, než to dělala doposud. Jste na to připravena nebo budete mít nějakého komunikátora?

Vždyť já mezi obyčejnými lidmi žiju. Jsem součástí občanské společnosti, jsem členkou spousta sdružení. Mám k lidem blízký a přímý vztah a ten bych si chtěla udržet. Takže vždy budu chodit mezi lidi, navštěvovat neziskové organizace a starat se o to, jak lidé žijí. K tomu nikoho nepotřebuji. Žádného komunikátora.

Aktivista John Bok chtěl kdysi Václavu Havlovi dělat šaška, aby mu nastavil zrcadlo. Myslíte si, že budete nějaké podobné zrcadlo také potřebovat?

Šašek byla pro krále, pravda, dost důležitá instituce, aby mu nastavoval zrcadlo, aby mu ukazoval, co dělá špatně. Ostatně s mnoha lidmi spolupracuji celý život, a kdyby mi oni řekli, že jsem se změnila, a že se mi vyhýbají, tak bych pochopila, že je něco špatně. Ale jdu do toho s tím, že nechci ztratit kontakt s lidmi a myslím si, že se mi to nestane. Moc mě nepožere. Už jsem velká holka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …