Prezidentský exkandidát: Takhle rozesranou vládu jsem ještě nezažil

04.03.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Zemi v současnosti vládnou krysy šesté kategorie, které vylezly z děr bývalého režimu. Zmražení důchodů je zvířeckost. Tuzemská justice je plná nedouků a laiků. Vedení ministerstva spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, advokátním koncipientem s půlroční praxí, je zvrhlost. Bývalý kandidát na prezidenta a advokát z Českých Budějovic Miroslav Kříženecký je hodně napružený a nenechává si to pro sebe.

Prezidentský exkandidát: Takhle rozesranou vládu jsem ještě nezažil
Foto: krizenecky.cz
Popisek: Advokát Miroslav Kříženecký

Co děláte o sobotních půlnocích?

Většinou spím. To je jediný den, kdy se můžu uklidnit. V pátek flámuju, v sobotu spím.

To ani nepřemýšlíte nad soudními případy?

No ano, neustále mi šrotují hlavou. Nejlépe, když mají zaoblené tvary a dvacet let.

A jaké v současnosti řešíte případy?

Žádnou vraždu teď nemám. Z těch větších je to ČEPRO, obchodování s lidmi a drogy.

Co si myslíte o současném dění v české justici?

Kdysi jsem řekl, že nelze stavět na druhé až třetí garnituře prokuratury. Vždy je nutná kontinuita vedení. I vedení státního zastupitelství se musíte naučit. Přišli tam sice lidé politicky vyhovující, ale bez zkušeností a koncepce. Stavět od prvního patra se nedá.

S odvoláním pražského vrchního zástupce Vlastimila Rampuly ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem souhlasíte?

Ministra Pospíšila jsem vždy považoval za osobu, která se do této funkce nehodí. Nemám výhrady k lidem odlišného zaměření, ale nesmí si hojit mindráky na jiných. Dělat ministra a mít k tomu půlroční praxi advokátního koncipienta je taková zvrhlost, která nemá obdoby. Karolína Peake jako předsedkyně legislativní rady vlády je ten samý případ. Vždyť legislativec začíná zrát kolem čtyřicítky, padesátky, možná i později. Je to otázka koncepce a legislativní techniky. Musíte vědět, co jedna zákonná norma udělá s jinými. Musí se to dělat naprosto průřezově, což bez letitých zkušeností nejde. Legislativci, které si Marián Čalfa odtáhl do své kanceláře z dosluhující federální vlády, to uměli. Nyní tam operuje třetí, ještě nedospělá, garnitura legislativců.

A souhlasíte s odvoláním Vlastimila Rampuly?

Nemyslím si, že to Rampula dělal nějak špatně. Ne hůř, než kdokoliv jiný. Jen tvrdím, že ten jejich šestý odbor je naprostá zbytečnost. Jeho výsledky nemohou být nikdy dobré. K tomu potřebujete kontinuální znalost nejen státního zastupitelství, ale i policie. Státní zástupce je skutečně maximálně závislý na kvalitě vyšetřování. Osobně jsem vždy vytvořil tým, kde byl vedoucí prokurátor, vedoucí vyšetřovacího týmu, analytik, který věci vyhodnocoval a další odborníci. Oni dělají na koleně to, co my už jsme měli dávno vyřešené. Jsou proti nám třicet let pozadu.

Takže si myslíte, že v tuzemské justici vládnou nedouci a laici?

Přesně tak. Ten chlapec sice sedí na svém křesle, ale co krok to nápad, zatracený kyselo. Jestli chcete opravdu ovlivňovat chod svého úřadu, tak musíte vědět, o čem vlastně je. Které personální opatření se Pospíšilovi povedlo? Olomouc, Ústí nad Labem, teď Praha a tak dále. Takhle se trefovat nedá. Nechápu, proč si všichni, když přijdou do úřadu, vymění lidi. To nejsou koncepční pracovníci. Tak se dá jednat mezi klukama na písku. Oni ale mají odpovědnost za lidi a úřady.

Výměna úředníků po každých volbách je tedy podle vás nekoncepční?

Nejsem pro anarchii v žádné formě. Už tu měl být dávno zákon o státní službě. Ve stabilní kanceláři se udělá daleko více práce, než v úřadu, kde se lidé stále mění. Nesnáším větu, že není politická vůle. Tak se přece nedá koncepčně řídit stát. Ať si politickou vůli uplatňují v politické straně, ale jakmile převezmou zodpovědnost za stát, tak se politická vůle musí přizpůsobit potřebám země, potřebám lidí. Nezbídačovat je, nerozbíjet průmysl, neprodávat rodinné stříbro a tak dále.

Co si v tomto kontextu myslíte o snahách zmrazit důchody?

Co si můžete myslet o asociální politice? Co si můžete myslet o lidech, kteří chtějí brát těm, co se nemohou nijak bránit? To je zvířeckost. Někdo může namítnout, že jsem důchodce, takže bojuju za své zájmy. Já mám zatím, zaplať pán Bůh, důchod jako tuzér. Z pozice náměstka federálního ministra mám důchod necelých třináct tisíc korun. Opravdu mi o to nejde, počítám s tím, že mě odnesou ze soudní síně. Rád bych ještě ministerstvu obrany udělal nějaké náklady navíc, protože mám nárok na vojenský pohřeb.

Nicméně starší a zkušenější lidé zase mají škraloupy z minulého režimu. Nemyslíte si, že tohle může být pro chod země taky problém?

Každý máme kostlivce ve skříni. Důležité je, jestli ti lidé za bývalého režimu porušovali zákony a zásady tehdejší doby.

Vám byl při kandidatuře na prezidenta vyčítán post vojenského prokurátora za bývalého režimu…

Vojenským prokurátorem jsem byl za socialismu sedmnáct let. Za tu dobu nemám zrušený jediný rozsudek v rehabilitacích, tak jsem to asi nedělal až tak špatně. Tehdy mi říkali, že mám advokátské manýry, že jsem prokurátor bez pudu sebezáchovy. Takový kecy jsem dřív poslouchal. Pak jsem zase poslouchal, že jsem stará struktura. To je laciné. Jestliže chce někdo dělat dobře personální a kádrovou práci, tak musí být zkušený. Nemůže brát kdejakého kosa z ulice. Dnes mám pocit, že krysy z temnot, které byly někde v šesté řadě, jsou na koni. Tenkrát nic nedělaly, nic se o nich nevědělo, protože byly neschopný a dnes dávají rozumy. Nikdo jim nenabíl členství ve straně, protože to byly šedý myši. Když se podívám na paní Němcovou, tak se mi chce zvracet. Ta dáma je asi hodná, ale je to takový nikdo, až to bije do očí.

Kolik jste jako vojenský prokurátor navrhl trestů smrti?

Dva. Jendou byl vykonán. Šlo o poručíka, který střílel ze samopalu do sedmnácti lidí. Zabil dva. Byly tam čtyři znalecké posudky, než jsme k tomu přistoupili. Další návrh na trest smrti jsem dostal rozkazem. To když svobodník zastřelil kapitána a pak si tím samopalem ustřelil půl hlavy. Přežil to. Trest smrti udělen nebyl a ten člověk dodnes žije.

Podtrženo a sečteno nám dnes podle vás vládnou krysy šesté kategorie komunistického režimu?

Jde o lidi, kterým tehdy bylo kolem třiceti let, a nikdo o nich nevěděl. To je špatně. Samozřejmě, že tohle neplatí paušálně. Výběr talentů je strašně obtížný a nehraje roli, jestli někdo byl či nebyl v komunistické straně. Důležité je, jaký je to člověk a co umí. Takhle rozesranou vládu jsem ještě nezažil a to jsem i za socialismu poznal pěkný nazdárky.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …