ProAlt ostře kritizují vládu. Teď se o nich píše ve zprávě o extremismu

15.02.2012 20:29

Kromě Dělnické strany nebo Antify se ve vládní zprávě o extremismu objevila zmínka i o iniciativě ProAlt. Její členové se smějí. Zpráva prý svědčí o nekompetentnosti ministerských úředníků.

ProAlt ostře kritizují vládu. Teď se o nich píše ve zprávě o extremismu
Foto: Martin Šimák
Popisek: Brněnská demonstrace organizace ProAlt

Ministerstvo vnitra zveřejnilo souhrnnou zprávu o extremismu v Česku za 4. čtvrtletí uplynulého roku. Kromě "jasně" extremistických organizací typu DSSS nebo Svazu mladých komunistů se v ní objevila i poměrně nečekaně iniciativa ProAlt. Tedy sdružení, které se profiluje jako uskupení propagující kritiku vládou plánovaných reforem a na podporu alternativ. Sdružuje lidi "všech profesí, generací i názorů, kteří odmítají necitlivé plošné škrty," píše na svých webových stránkách.

Již na první pohled ji tak lze jen stěží klasifikovat jako uskupení extremistické. Za to lze totiž podle webu policie. cz považovat jen "vyhraněné ideologické postoje, které vybočují z ústavních, zákonných norem, vyznačují se prvky netolerance, a útočí proti základním demokratickým ústavním principům jak jsou definovány v českém ústavním pořádku."

Celá zpráva ke stažení ZDE

Epizodka. ProAlt se směje

ParlamentníListy.cz zajímaly názory členů ProAltu. Cítí se zařazením do škatulky "extremismus" pohoršeni? Budou proti "obvinění" ministerstva vnitra podnikat nějaké protikroky? "Díváme se na to s úsměvem, žádné jiné pojmenování, než že je to úsměvné, pro to nemám," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí ProAltu Jiří Šteg. "Je to skutečně epizodka, svědčí to o nekompetentnosti ministerských úředníků," dodal. Bude se však jeho sdružení vůči obvinění vnitra ohrazovat? "Orel much nelapá," řekl výmluvně ParlamentnímListům.cz mluvčí ProAltu.

Nebýt proti vládě, ProAlt by prý měl klid

Jeho další členka, aktivistka Tereza Stöckelová, šla v hodnocení vládního dokumentu ještě dál. "To, že jsme zmíněni pod hlavičkou levicově-extremistická scéna, je skutečně úsměvné. Může jít i o formu protestu proti našemu sdružení. Jsem přesvědčena, že pokud bychom s touto vládou souhlasili, v té zprávě nejsme," uvedla pro redakci. Zakomponování ProAltu do dokumentu ale prý sdružení nenapadne. "Asi to necháme plavat. Nebo uděláme nějakou recesi - naopak vůči extrémním krokům této vlády," dodala.

ProAlt na to doplatí

Odborník na extremismus, Miroslav Mareš, tvrdí, že zmínění iniciativy ProAlt ve zprávě ministerstva vnitra může sdružení uškodit. "U jejích politických odpůrců to může pomoci. ProAlt určitě není extremistické sdružení, ale některé z jeho příznivců lze označit za přívržence tohoto směru," řekl ParlamentnímListům.cz. Krok ministerstva, které ProAlt ve zprávě zmínilo, ale jako pochybení nevnímá. "Není to výrazný lapsus ze strany resortu," uzavřel odborník.

Vnitro se hájí:  ProAlt jde extremistům na ruku

A právě samo ministerstvo svůj dokument hájí. V ProAltu se prý rozhodně extremistické tendence projevují. "Iniciativu ProAlt za extremistickou nepovažujeme, nicméně disponujeme poznatky o tom, že v rámci iniciativy působí lidé z prostředí levicových extremistů. Akce pořádané iniciativou ProAlt jsou atraktivní pro levicové extremisty, a proto je s oblibou navštěvují," uvedla pro redakci Denisa Čermáková z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

ProAlt zahájilo svou činnost v roce 2010 zveřejněním prohlášení Společnost se škrtnout nedá, které vyjadřuje základní hodnoty a ideály, k nimž se hlásí. V národním i mezinárodním měřítku hájí sociální spravedlnost, souměřitelnost ekonomického postavení společenských vrstev a skupin, ekologickou udržitelnost, solidaritu života na planetě a demokracii jako praktickou možnost každého občana ovlivňovat svůj život i věci veřejné. Odmítá nárůst sociálních a ekonomických nerovností, ekologickou bezohlednost, privatizaci veřejného prostoru, statků a služeb a odsouvání občanů do role těch, kdo bezmocně přihlížejí rozhodování uzavřených elit.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …