Profesor Putna besedoval na Klinice. Prozradil, co ho dříve „sralo“. Terčem byl Duka i PL, my jsme tam však pronikli

31.10.2017 13:55

REPORTÁŽ Proč se Duka fašizuje a proč není sám. Přednášku s takovým názvem měl profesor Martin C. Putna na sguaterské Klinice v Praze, které hrozí násilné vyklizení policií. Kromě kardinála Dominika Duky si vzal na mušku i prezidenta Zemana a Putinometní listy, jak přezdívá Parlamentní listy.

Profesor Putna besedoval na Klinice. Prozradil, co ho dříve „sralo“. Terčem byl Duka i PL, my jsme tam však pronikli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Historik Martin C. Putna

"Chtěli bychom zůstat v objektu do začátku plánové rekonstrukce a pak dům vyklidíme. Správa železniční dopravní cesty tento návrh odmítla. Takže nám stále hrozí vyklizení policií. Kdyby policie zasáhla již nyní, jsme připraveni ty, co nebudou chtít zůstat v budově a bránit ji, bezpečně z ní vyvést. Ostatně všichni, co se účastní této přednášky, páchají pravděpodobně přestupek," shrnul současnou situaci mladík, co mi na baru v Autonomním sociálním centru Klinika před tím natočil pivo. Cena? Dobrovolná!

Anketa

Bylo by správné, kdyby Babiš nechal odvolat vedení ČEZu?

95%
3%
hlasovalo: 8509 lidí

Hlavně o fašizaci společnosti

"O Dukovi moc hovořit nebudu. Chtěl bych vám vylíčit historii fašismu v Evropě," prohlásil na úvod své přednášky Putna. Sál byl plný, mohlo tam být až čtyřicet lidí. Nejdříve však naznačil, jak se kardinál Duka v projevech a příklonu ke Klasovi a Zemanovi nacionalizuje. Jak bojuje za mlčící většinu a přehlíží menšiny. "To Duka legalizoval vítěze voleb," prohlásil s tím, že šlo o postupný vývoj. Vždyť mu v roce 2010 uvedl Duka knihu Česká katolická literatura (1918 – 1945).

Literární historik Putna hovořil hlavně o tom, jak se od dvacátých let minulého století začala fašizovat evropská společnost a pomohly tomu také katolické kruhy. V bolševickém Rusku museli slovo nacistický nahradit pojmem fašistický, protože národní socialismus, který má slovo "sociální" s komunisty společné, se do tamní propagandy nehodil. Podle něj se současná společnost fašizuje, protože se veřejný diskurz otevírá myšlenkám nacismu, fašismu, rasismu a antisemitismu.

"Václav Havel, dobře jsme se znali, neměl slovo "národ" rád. Vlastně nevěděl, co si s ním počít. Vždy hovořil spíše o společnosti. Za jeho prezidentování se ale fašizující tendence ve veřejném diskurzu neobjevovaly. Zůstávaly na okraji společnosti," doplnil Putna s tím, že k výše zmíněné fašizaci veřejné debaty přispěly dost i Putinometní listy. "Jinak je nazývat nehodlám, protože bych je legalizoval a všichni víme, že s parlamentem nemají nic společného," dodal.

Okamura na přednášce

Semináře se zúčastnil i křesťanský demokrat Hayato Okamura. Padla tam otázka, jestli se společnost nefašizuje i kvůli přehnanému antikomunismu. Putna vysvětlil, že komunismus má s nacismem hodně společného. "Jsem taky antikomunista, minulý režim mě sral," sdělil. Dále se někdo v sálu zeptal, proč se společnost fašizuje právě nyní, kdy zažíváme velkou zaměstnanost a hospodářský rozkvět, když právě krize a chudoba kdysi zvedly stavidla fašizace Evropy. "Nemám na všechno podpověď. To nevím. Nejsem Cílek nebo Komárek, co odpoví na všechno," podotkl s tím, že nedávno v jednom s komentářů napsal: "Kdo zasel Klause, vyrostl mu Zeman a sklidil Babiše."

Jak Putna nakonec dodal: "Mám strach. Ne o sebe, ale o budoucnost." Putna ostatně už na Klinice přednášel. Loni například o anarchismu v katolické kultuře. "Klinika se totiž, jak známo, stala obětí útoku nácků. Stala se jí proto, že organizuje pomoc uprchlíkům. Místo, co by se stala pro celou veřejnost symbolem ohrožení, které hrozí všem, kdo se brání vlně agresivity a hovadného nacionalismu – úřady usoudily: Jelikož jim hrozí nebezpečí, jsou nebezpeční. Jak už jsem v Lidovkách psal: Ne zavražděný, ale vrah je vinen," napsal tehdy do Lidových novin.

Kolem baru v Autonomním sociálním centru Klinika leží v poličkách řady anarchistických časopisů. Polívku nebo čaj dostane každý zdarma na požádání. Podle "obránců" Kliniky byl dům v pražské Jeseniově ulici prázdný od roku 2009. V roce 2014 ji proto obsadili a pořádají zde přednášky, koncerty, dílny a jazykové kurzy. Aktivisté po několikerém vyklizení policií podepsali smlouvu o výpůjčce s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Její platnost skončila v polovině roku 2016.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …