Profesorka Dvořáková sepsala, proč je KSČM užitečná

20.11.2012 11:44

Profesorka Vladimíra Dvořáková se ve svém blogu na Aktuálně.cz podivila, proč místo všech možných vládních afér a průšvihů všichni řeší komunistickou radní pro školství v jihočeském kraji a následně sepsala několik důvodů, proč současná pozice komunistů pravici maximálně vyhovuje.

Profesorka Dvořáková sepsala, proč je KSČM užitečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Problém jihočeské komunistické radní pro školství Baborové je podle Dvořákové spíše symbolický. O konkrétní osobě totiž prý nejsou negativní informace a spíše se uvádí, že resortu rozumí a studenti jí jako kantorku mají rádi. „Komunistická ideologie bránila pluralitě ve vzdělávání a v tomto smyslu přidělení resortu školství asi nebylo ideálním rozhodnutím,“ připouští Dvořáková. Ale morální rozhořčování nad koalicí s legální stranou je prý v situaci, kdy jsou klíčové zákony s dopadem na příští generace schvalovány za pomoci podezřelých či dokonce odsouzených korupčníků, vemi nepřesvědčivé.

Komunistická strana podle ní hraje v našem stranickém systému roli velmi užitečnou pro pravici. Plní totiž několik funkcí. Například je rituální obětí a nástrojem očisty. Po vypuknutí jakéhokoliv korupčního skandálu je možné soustředit pozornost na KSČM a vesele rozkrádat dál.  

Druhá funkce KSČM je blokační. Protestní hlasy občanů, které komunisté dostanou, se nikdy nemohou promítnout do konkrétní politiky. ČSSD, která jiného partnera na levici nemá, je strašením komunisty tlačena do koalic s pravicovými stranami a oslabování levicového programu.

Třetí rolí KSČM je občasná pozice systémového aktéra. Například když komunisté dvakrát přispěli ke zvolení Václava Klause prezidentem.

„Demokracii neohrožuje ztráta paměti či volební propaganda KSČM. Demokracii ohrožuje korupce, klientelismus a cynický způsob protlačování prokorupčních zákonů ze strany současné vlády, který vede k sílícím protestním hlasům,“ píše Dvořáková. To bychom prý měli řešit mnohem spíše, než jednu komunistickou radní na kraji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …