Propuštěný Rath se rozpovídal na veřejnosti. Podívejte se

11.11.2013 17:45

Poděkováním za to, že se našli stateční soudci a navzdory extrémním tlakům ho pustili z vazby, začal David Rath své první veřejné vystoupení na svobodě po roce a půl. Už prý ani nevěřil, že zvítězí spravedlnost a zdravý rozum. Chystá se co nejvíce věnovat svým dvěma dětem a těžce nemocnému otci. Návrat do politiky, která ho poslala na samé dno, nechystá.

Propuštěný Rath se rozpovídal na veřejnosti. Podívejte se
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

Anketa

Máte radost z propuštění Davida Ratha?

80%
20%
hlasovalo: 10861 lidí

Bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath se na náměstí v Hostivici v obležení novinářů a místních občanů svěřoval se svými dojmy poté, co byl propuštěn z téměř rok a půl trvající vazby. Na úvod ocenil, že se v České republice najde soudce, který se nebojí postavit extrémním tlakům na to, aby nebyl propuštěn. „Jsem rád, že se našli stateční soudci a chtěl bych jim za to poděkovat,“ řekl krátce po svém propuštění.

Jeho poděkování směřovalo i k Vězeňské službě. „Drtivá většina jejích pracovníků se chová podstatně lépe než většina policistů či státních zástupců. Ale jako systém má vězeňství blíž ke stalinistickému modelu, který tu byl nastaven už v padesátých letech. Represivní systém by se měl změnit, příkladem a vzorem by pro nás měl být skandinávský model,“ konstatoval David Rath.

Už nevěřil ve spravedlnost a zdravý rozum

Už ani nečekal, že by této jeho opakované žádosti o propuštění z vazby bylo vyhověno. „Za rok a půl už moc nevěříte na spravedlnost a zdravý rozum, takže tomu propuštění z vazby už jsem moc nevěřil. Ale představa obžaloby, že bych v údajné trestné činnosti pokračoval, nebo že bych se někde skrýval, když mám rodinu, děti a nemocného otce, byl úplný nesmysl,“ tvrdil exposlanec.

Co nejvíce času se nyní bude snažit věnovat svým dětem ve věku 13 a 12 let. „Ten rok a půl byl nejtěžší pro děti, budu se jim to teď snažit co nejvíc vynahradit. A samozřejmě se budu věnovat také svému vážně nemocnému otci,“ prozradil David Rath své nejbližší plány. Ty má i v profesní sféře. „Počítám, že bych mohl pokračovat ve své lékařské praxi, kterou přechodně převzala moje manželka,“ sdělil bývalý hejtman s tím, že by po vyřízení nezbytných formalit mohl začít ordinovat už příští týden.

Ve vězení je člověk konfrontován s naprostou neaktivitou

Práce mu během roku a půl ve vazbě hodně chyběla. „Tam je člověk konfrontován s naprostou neaktivitou. Takže jsem se těšil, že začnu pracovat. A také se těším, až se projdu v přírodě,“ přiznal David Rath s tím, že půjde osobně poděkovat těm, kteří za něj dali u soudu záruku, což byli mimo jiné jak starosta Hostivice, tak i olympijský vítěz v desetiboji Robert Změlík.

Vítá také to, že se bude moci mnohem lépe věnovat obhajobě. „Ve vězení je člověk silně omezen, nemůže se pořádně připravit na soudní jednání. Kdo je ve vazbě, je obrovsky znevýhodněný oproti tomu, kdo je souzen na svobodě. Nemá přístup na internet, teď si budu moci dohledat potřebné souvislosti a informace na počítači,“ vysvětlil David Rath a připomněl, že soudce, který ho soudí, ho ani po roce a půl z vazby nepropustil a musel to udělat až vrchní soud.

O návratu do politiky, která ho přivedla na samé dno, neuvažuje

Trval na svém, že žádné úplatky nebral a že zakázky byly za ceny obvyklé a soutěže podle zákona. „Chodit s penězi, o kterých ani nevíte, že je máte, je divné, ale není to trestné. Dosud nikdo neprokázal, kdo peníze do té krabice dal,“ upozornil David Rath a ke svědectví Ivany Salačové jen podotkl, že se její výpovědi lišily jedna od druhé a teprve poté, co jí byla slíbena beztrestnost, tak o něm začala mluvit s tím, že o tom jako hejtman „asi“ věděl.

Do politiky se v tuto chvíli prý už vracet nehodlá, ale z pozice občana by chtěl něco udělat proti trendu, že jsme neustále monitorováni, jsou sledovány naše e-maily, mobily, jsme odposloucháváni v ložnicích a obývácích. „Mně se politika ukázala z té nejhorší stránky, tedy tak, že může člověka přivést až na samotné dno,“ řekl David Rath s tím, že musí brát jako pravděpodobnou možnost, že se vrátí do vězení, když už na něj orgány činné v trestním řízení vynaložily tolik úsilí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …