Průšvih v Českých Budějovicích. Přišly o 60 milionů na parkování

02.02.2012 10:01

Pořádný balík peněz prodělalo za několik let město České Budějovice na parkování. Teď sice srazilo smlouvu se soukromou firmou a ušetří až 12 milionů korun za pět let, přesto mohlo na parkovacím systému vydělat mnohem víc.

Průšvih v Českých Budějovicích. Přišly o 60 milionů na parkování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Jedná se o smlouvu s firmou Vinci Park CZ, která prostřednictvím společnosti Jihočeská parkovací vybírá poplatky z parkování. Město docílilo toho, že ušetří nyní miliony, ale už trochu pozdě.

Odměnu pro firmu radní snížili o 2,4 milionu korun, a tak v příštích letech přiteče do rozpočtu více peněz. Půjde až o 12 milionů korun.

“Zaručí to dodatek ke smlouvě se společností Vinci Park CZ. Podle dodatku na zajištění správy, provozu, údržby a rozvoje systému parkování na území města, účinném zpětně od roku 2011 do roku 2015, se sníží celková roční odměna společnosti o zhruba 2,4 milionu korun,“ řekla mluvčí města Jitka Welzlová.

Vydělává firma, ne město

 

Původní smlouva byla pro České Budějovice ještě více nevýhodná. „Mým záměrem bylo ji vypovědět, a tak jsem našel kvalifikované důvody pro výpověď i pro neplatnost smlouvy a předložil je radě města,“ uvedl kritik současného stavu parkování radní a právník Tomáš Bouzek (TOP 09).

Budějovická TOP 09 je přitom největším kritikem současného systému. Nelíbí se jí, že výdělek má především soukromá firma, nikoli město.

Tlačili, až dotlačili

Radnice proto přišla s koncepcí, jak ušetřit. “Díky našemu soustavnému tlaku, směřujícímu k vypovězení smlouvy s firmou Vinci Park CZ, jsme s touto společností otevřeli nové jednání. Paradoxně jsme dosáhli dohody, která je pro město výrazně výhodnější, než byla původní smlouva,“ uvedl náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09).

 

„Město mělo možnost volby, ale upřednostnilo dohodu o ukončení smlouvy a tím docílilo snížení částky, které pro firmu plynou,“ vysvětlil primátor města Juraj Thoma (OPB).

Původně nevýhodnou smlouvu podepsal ještě jako primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL). Dnes říká, že musel, neboť na něj tlačila tehdejší koalice, v níž byla tenkrát ODS a firmu vybrala komise. Občanští demokraté si i dnes stojí za svým, že je vše v pořádku.

„Město k původně uzavřené smlouvě nemá důvod ji vypovědět. Dle mého názoru je dobře, že výběr parkovného dělají smluvní partneři,“ řekl bývalý náměstek primátora, dnes zastupitel a podnikatel ve stavebnictví a developer František Jelen (ODS).

Občané krajského města považují výběr parkovného za ceny, které jsou smluvně dány, za nehorázné

 

„Je to nehoráznost a je to tunelování městské kasy, nic jiného. Samozřejmě, že ta smlouva je nevýhodná pro město a výhodná pro jeden podnikatelský subjekt. Tady je vidět, jak vedení města hospodaří s veřejnými prostředky,“ řekl občan Českých Budějovic a předseda Sdružení majitelů domů Karel Pražák.

Parkování v Českých Budějovicích není sice jedno z nejdražších v kraji, tím se může “pyšnit“ například Tábor nebo Jindřichův Hradec, kde je v mnoha ohledech parkování dražší, než třeba v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …