Ptal se Havla, koho na Hrad. Řekl jméno a zesnulý státník kývnul

16.02.2012 4:41

Někdejší hradní architekt a také osobní přítel zesnulého exprezidenta Václava Havla Bořek Šípek překvapivě podporuje v přímé prezidentské volbě ekonoma Jana Švejnara. „Jan Fischer pro mne není důvěryhodnou osobou. O podpoře Švejnara jsem hovořil kdysi i s Havlem a on mi volbu schválil,“ řekl překvapivě Śípek pro ParlamentníListy.cz. Spekulace o tom, že by někteří Havlovi příznivci, což Šípek určitě je, tak rádi viděli na Hradě právě Fischera, se nyní jeví minimálně jako plovoucí na vodě.

Ptal se Havla, koho na Hrad. Řekl jméno a zesnulý státník kývnul
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bořek Šípek

Fischer, nebo Švejnar na Hrad? Toť otázka, kterou prý nyní řeší příznivci zemřelého Václava Havla. Podle některých médií by "Havlovci" rádi v přímé volbě prezidenta podpořili zejména expremiéra Jana Fischera, jenž byl v letech 1980 až 1989 členem KSČ. Ale na druhou stranu je zase pro některé Fisherovo členství v rudé straně kamenem úrazu. Ne ale zřejmě pro někdejšího Havlova poradce a politologa Jiřího Pehe. Ten Fischera vyzvdvihl dokonce tento týden a  řekl, že mu nevadí, když o Fischerovi říkají, že to je „šedá myš“ a jako premiér prý nic výjimečného neudělal.

 „Ať už zvolíme na Hrad kohokoliv, zdaleka nejlepší by byla právě ´šedá myš´. Tedy člověk, který funkci prezidenta kvalitně zúřaduje, přičemž se bude držet minimalistického výkladu svých kompetencí a nebude se pouštět do bitev s vládou, soudcovským stavem i občanskou společností,“ zveřejnil politolog Pehe své přesvědčení.

Pro zklidnění by bylo dle jeho úsudku naprosto zásadní, kdyby budoucí prezident sám sebe viděl jako nejvyššího úředníka, než jako politického supermana, který nejen nepřístojně zasahuje do politiky doma, ale cítí se být i mesiášem zasahujícím na mezinárodní scéně.

Anketa

Kterého Jana raději na Hrad?

14%
24%
hlasovalo: 1650 lidí

Jan Fischer se přitom také překvapivě objevil v čele žebříčku volebního průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi. V přímé prezidentské volbě by totiž získal 24,5 procenta hlasů, ekonoma Jana Švejnara by pak podpořilo 14,5 procenta dotázaných. Ostatní kandidáti, kteří jsou v souvislosti s přímou volbou zmiňováni, by podle agentury dostali méně než deset procent hlasů.

Fischer prý není důvěryhodný

Známý architekt, výtvarník, designér a vysokoškolský učitel Bořek Šípek, který deset let působil ve funkci hlavního architekta správy Pražského hradu za Václava Havla, ale na Fischerovo jméno překvapivě říká NE. Jeho sympatie má totiž Švejnar, jehož prý podporoval i v době, kdy na tento post kandidoval, tedy v roce 2008.

„O podpoře Švejnara jsem hovořil kdysi i s Václavem Havlem a on mi volbu schválil. Také jsem o tom hovořil i se samotným panem Švejnarem a znovu ho budu podporovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šípek. Podle něj ale prý i Havel Švejnara podporoval.

„Jan Fischer není pro mne důvěryhodnou osobou,“ dodal k tomu krátce Šípek.

Fischerová: Okamura? Ne, ne, ne...

Někdejší poslankyně za Unii svobody (2002 až 2006) Táňa Fischerová, která je další z velkých Havlových příznivců, pro svého jmenovce Fischera ale také příliš nejásá. A navíc by nikomu ze stále jmenovaných možných kandidátů hlas nedala.

„Pan Fischer je pro mne člověk, který je s tím režimem před rokem 1989 nějak spjatý. Navíc jeho vláda nebyla podle mého tak ideální, za jakou se vydává. Byl  ale jako osobnost v jednáních velmi přijatelný, s tím všichni souhlasíme. Ocenila jsem například jeho protirasistickou politiku. I on byl ale spojen s určitými politickými a podnikatelskými kruhy a jak jim pak v mnohém ustupoval, to mne děsilo. Já osobně bych jeho jméno do volební urny nevhodila,“ svěřila se Fischerová ParlamentnímListům.cz.

„Jan Švejnar? Ten je pro mne málo čitelný. Je to ale bezesporu slušný člověk, ovšem většinu roku žije mimo republiku a to je pro mne mínus. Není součástí našeho politického života. Že by ale dal této zemi nějakou hodnotu a směr, tak v tom mu nevěřím. Měl by něčím být pro lidi zajímavý a mít v sobě hodnotu, k níž by se lidé upínali,“ zmínila dále expolitička.

Na jméno podnikatele Tomia Okamury, jenž by měl podle průzkumu agentury SC&C podporu voličů 9,2 procent, ale Fischerová řekla rázně: „Ne, ne, ne.“

Mohla by to být i Wagnerová či Dvořáková

A kdo by podle ní tedy přicházel v úvahu? Prý by na Hradě mohla zasednout i žena. Z příhodných jmen pak vysypala z rukávu jméno Hany Šabatové, Vladimíry Dvořákové, či místopředsedkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové.

„Jsou to tři ženy, které mají za sebou nějakou statečnost, zápasy a orientují se jak v těch občanských, tak i právních kruzích, což je zrovna případ Elišky Wagnerové. To ale říkám jenom z fleku, těch vhodných jmen by se určitě našlo víc,“ dodala.

Velká Havlova příznivkyně, zpěvačka Marta Kubišová také překvapila. Přinejmenším v tom, že je prý na beton přesvědčená, že přímá volba prezidenta nakonec nebude.

„Já si myslím, že nakonec ta přímá volba ani nebude, jsem o tom přesvědčená. Já to nepovažuji za hotovou věc, takže se k žádným tipům nechci vyjadřovat. A navíc by to pro toho dotyčného ode mne byl polibek smrti,“ uvedla napřed zpěvačka.

Nakonec však přiznala, že by Fischera v nejvyšší nouzi brala. „Určitě by byl sympatický,“ zmínila k jeho jménu. „Ten výběr jmen, co se nyní objevuje v médiích, je ale stravitelný pro celou českou populaci. Přesto si myslím, že nakonec ta přímá volba nebude. Já bych se i vsadila, ale jen tak, o bednu šampaňského určitě ne,“ dodala Kubišová, která se prý pravidelně sází třeba o to, kolik se vybere peněz za Adventní koncerty a vždy se prý skoro strefí.

Vedl s Havlem hovory o výkonu prezidentské funkce

Dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) pak k přímé volbě uvedla, že většina Havlových stoupenců se teď mezi sebou pře, koho podpořit, aby se netříštily síly. Zda tedy Jana Švejnara, Karla Schwarzenberga, anebo úplně někoho jiného. Stejný deník pak ale uvedl i další překvapivou věc. A tou je zmínka Jana Fischera o sympatiích Václava Havla.

„Václav Havel byl přesvědčený, úporný hledač pravdy. To znamená strašně moc. V poslední době jsem s ním vedl několik dlouhých rozhovorů, a to i o výkonu prezidentské funkce,“ pochlubil se Fischer, jenž je současným viceprezidentem Evropské banky pro obnovu i rozvoj.

Do svého volebního týmu Fischer dokonce získal podle informací MfD i Havlovu osobní tajemnici Sabinu Tančevovou. Ta v 90. letech dělala osobní asistentku dnes již zemřelému Havlovu poradci Jiřímu Křižanovi, spoluautorovi petice Několik vět. Jak vidno, tak o jménech Fischer - Švejnar se povede mezi Havlovými stoupenci možná ještě velká slovní válka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …