Rakovina obchází Ústecko. Občané se bojí o život

09.03.2012 16:55

Tisíce výstražných e-mailů se rozlétly po Ústeckém kraji a nejen po něm. Zoufalí Ústečané se textem dovolávají pomoci politiků a médií v otázce spalování nebezpečných ostravských kalů, ke kterému právě dochází.

Rakovina obchází Ústecko. Občané se bojí o život
Foto: hns
Popisek: Smog je problém, koláž

Situace je pro Česko až příliš typická. Zatímco politici mezi sebou hledají viníka, který proces umožnil, nebezpečný kal hoří vesele dál. Své znepokojení nad situací naplno vyjádřili e-mailem "zoufalí Ústečané", kteří se obávají karcinogenních látek. 

Zastupitelé mají pro obavy spoluobčanů většinou pochopení. "Ten strach obyvatel je určitě oprávněný. V Ústeckém kraji se spaluje všechno od komunálního odpadu přes uhlí. Ostravské kaly jsou jen střípek mozaiky. Je nepochopitelné, že vláda ještě vynaložila prostředky a především energii na převoz kalů k nám,“ soucítí s iniciátory hlasování místopředseda Strany zelených v Litvínově Josef Pova. Na Krajském úřadě opoziční TOP 09 apeluje na Radu Ústeckého kraje, aby v případě rozhodování o aktivitách s ekologickým dopadem vždy brala v úvahu již tak velkou ekologickou zátěž Ústeckého kraje a v souvislosti podala i trestní oznámení. 

Infobox

toxické látky

Furan

 

také známý jako fural, je heterocyklická organická látka, bezbarvá, vysoce těkavá kapalina vonící podobně jako chloroforms teplotou varu blízko pokojové teplotě. Furan je toxický a může být karcinogenní. Jeho nejčastější použití je v plastech.

"Orgány samosprávy jen bezradně krčí rameny a prohlašují, že se s tím vlastně nedalo nic dělat. Přitom stačilo, aby kterýkoliv z účastníků povolovacího řízení nedal souhlasné stanovisko, ale naopak využil svého postavení účastníka řízení a proti rozhodnutí podal odvolání, v rámci kterého by se muselo vyjádřit i ministerstvo zdravotnictví," píše v tiskovém oznámení ústecká zastupitelka Liběna Dobrovolná (TOP 09).

Ne všude v kraji mají ovšem pro alarm pochopení. „Vedoucí odboru Životního prostředí MÚ Litoměřice to monitoruje. Spoléháme se na měření. Společnost má prostě někde polepšovnu, spalovnu, věznici, lom, beru to jako nutné zlo,“ vysvětluje své stanovisko pro ParlamentníListy.cz radní Litoměřic Pavel Kejř (ODS).

A co na politici? Hádají se, honí si triko

Poslanec Věcí veřejných za Ústecký kraj David Kádner redakci přiznal, že se problémem příliš nezabývá, neboť se mu věnuje jeho stranický kolega Milan Šťovíček, kterému jsme se však nedovolali. Také poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna nás odkázal na svého partajního kolegu, předsedu ČSSD Ústeckého kraje Arno Fišeru. Ten obavy spoluobčanů plně chápe a za prapůvodce problémů označil bývalé premiéry Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka, kteří spalování posvětili, když neuvalili kaly do zvláštního režimu, v němž by podle Fišery nemohlo ke spalování vůbec dojít. “V Čížkovicích je navezeno 111 000 tun a  spalování kalu jako příměsi potrvá 6 let. Majitelé cementárny skáčou radostí, že nemusí kupovat uhlí a obyvatelé se právem bojí. Naši úředníci se tam v úterý chystají na kontrolu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Fišera.

Podle Jiřího Paroubka ovšem Arno Fišera lže. „Pan Fišera je zkorumpovaný a už dávno mohl vyměnit úředníka, který za bývalého vedení kraje posunul limity škodlivin tak, aby vyhovovaly. V celé záležitosti budu příští týden interpelovat premiéra,“ sdělil redakci Paroubek.

Iniciátoři e-mailu spustili souběžně hlasování, resp. průzkum, zda se Ústečané obávají rakoviny z kalů. Za den se vyjádřily více než čtyři tisíce lidí, z nichž drtivá většina vyjádřila obavy .

Hlídáme to, říká inspekce

Na místo se chystá také Česká inspekce životního prostředí, jež celý proces spalování monitoruje. Tento týden končí odstávka cementárny v Čížkovicích a od pondělí se začne znovu spalovat. Naposled se spalovalo před Vánoci a měřící tým nezjistil žádné nadlimity, dokonce i furan byl v povoleném množství,“ snaží se uklidňit situaci ředitelka ČIŽP Ústeckého kraje Jana Moravcová. Měření podle vyjádření Moravcové probíhá kontinuálně a provádějí jej speciální týmy, které mají licenci od Ministerstva životního prostředí. Inspekce může ovšem kdykoli iniciovat vlastní přeměřování. K převozu kalů podle ředitelky došlo na základě smluvních vztahů jednotlivých subjektů. "Cementárna v Čížkovicíh je jako jedna z mála schopna zajistit kromě hladkého průběhu spalování také bezpečnou manipulaci s kaly," dodává ParlamentnímListům.cz ředitelka. 

Podle Ústeckého kraje podobný odpad jako upravené kaly z Ostravy spaluje cementárna v Čížkovicích už roky, například kaly z lagun Chemopetrolu. Ty ostravské nejsou podle tiskového mluvčí Ústeckého kraje Zdeňka Rytíře horší než jiné spalované nebezpečné odpady.

V celé věci se začal intenzivněji angažovat místopředseda VV Tomáš Jarolím, který hodlá podat u soudu předběžné opatření na zastavení spalování. „Sice musím složit padesát tisíc, ale to je fuk. Odpad z atomové elektrárny je proti tomuhle hadr. Je to od začátku jedna velká bouda. Chtěli jsme to poslat do Polska a ti nám to ještě na hranicích vrátili. Teprve u nás se z nebezpečného odpadu, jako mávnutím kouzelného proutku, stalo palivo,“ rozčiluje se Jarolím, podle nějž se navíc někde ztratilo 100 tun a nikdo prý neví, kde jsou.

Zapojit bakterie?

Podle vedoucí toxické kampaně Greenpeace Jana Freidingera existují daleko bezpečnější cesty, jak se odpadu zbavit. "Ropné látky se dají odstranit například za pomoci bakterií. PCB zase lze zlikvidovat chemickým rozkladem. Nevyužitá jednotka, která to dokáže, se nachází například ve Spolaně. Tato zařízení jsou většinou mobilní a šlo by je tedy dovést přímo na místo,” uvedl v souvislosti Fiedinger. 

  • Hlasovat můžete ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…