Rakušanův kamarád bral miliony z kolínské radnice, přitom byl usvědčeným plagiátorem

24.02.2022 4:43 | Kauza

V souvislosti s ministrem vnitra Vítem Rakušanem a s vlivnými členy STAN se v poslední době stále častěji mluví o tzv. dvojím metru. Je jim vytýkáno, že to, co jim u druhých vadí a co považují za závažné jednání, u svých vlastních členů či jejich příznivců bagatelizují a přehlížejí. Následující řádky berte jako další díl skládačky puzzle, který přesně zapadá do popsaného schématu.

Rakušanův kamarád bral miliony z kolínské radnice, přitom byl usvědčeným plagiátorem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda STAN Vít Rakušan

V minulém článku jsme naznačili, že se Tomáš Kasal, kamarád Víta Rakušana, těšil nadstandardní přízni kolínské radnice, která mu umožnila vydělat miliony za právní služby. Peníze byly Kasalovi navíc vypláceny paušálně. Podle vyjádření kolínské radnice bez toho, že by existoval seznam jím provedených úkonů.

To ale není zdaleka vše.

Usvědčený plagiátor dál inkasuje obří peníze

Anketa

Pokud bude Petr Pavel opravdu kandidovat na prezidenta,...

hlasovalo: 18355 lidí
Jak jsme slíbili, tentokrát se budeme zabývat skutkem, jehož se tento Rakušanův oblíbenec dopustil v rámci studia. Víta Rakušana a celé kolínské zastupitelstvo na něj před lety upozornil opoziční politik Martin Herman (ANO), přední a možná jediný kritik tamních poměrů na radnici.

Šlo o podezření z plagiátorství, které se nakonec ukázalo být odůvodněným, neboť Tomáš Kasal podstatnou část své rigorózní práce skutečně opsal a titul JUDr. mu na brněnské Masarykově univerzitě udělen nebyl. To vše na základě posudků dvou renomovaných právniček JUDr. Marty Macháčkové, Ph.D., a JUDr. Ilony Schelleové. Každá v jeho práci totiž odhalila celé statě opsané z jistého právnického bulletinu a upozornily na to, že Kasal vydával cizí myšlenky za vlastní.

Doktorka Macháčková ve svém posudku přímo napsala, že „posuzovaná rigorózní práce nemá vypovídací schopnost po stránce obsahové, protože se nejedná o originální práci“, a že „myšlenky a názory profesora Macura autor (tedy Kasal, pozn. redakce) prezentuje jako vlastní názory“.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Na základě uvedeného lze tedy říci, že kolínská radnice platí miliony za právní služby usvědčenému plagiátorovi. Dokonce na tyto služby ani nevypisovala výběrová řízení, za což ji pokutoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. To vše se dělo v době, kdy byl starostou Kolína současný ministr vnitra Vít Rakušan, který se netají tím, že je Tomáš Kasal jeho přítelem.

Kolíne, Kolíne… žádná rovina, ale známosti a dvojí metr

Jedině nadstandardními vztahy je totiž možné vysvětlit, že v tomto případě Rakušanovi plagiátorství nevadí. Vzpomeňme si totiž na doby nedávno minulé, kdy kvůli podezření z plagiátorství odstupovali ministři a Vít Rakušan byl k podobným prohřeškům velmi kritický.

Na adresu političky ANO Taťány Malé, které čelila podezření, že opsala část svojí diplomové práce, prohlásil: „Plagiátorství je podvod. A mít ministryni spravedlnosti, která podváděla, je opravdu vrcholně trapné. Nemluvě o její odborné erudici.“

Do svého volebního autobusu, ve kterém brázdil republiku během loňské předvolební kampaně do Sněmovny, si dokonce jako odstrašující příklad vylepil právě zmíněnou práci Taťány Malé.

U svého přítele Kasala má zřejmě měřítka etiky a morálky značně posunutá, pokud mu nejen jeho podvod nevadí, ale ani s ním nepřerušil spolupráci, když na jeho plagiátorství byl upozorněn. Navíc ho neváhal dál platit statisícovými částkami (ve výsledku miliony) z obecních peněz.

Kolínská kasta nedotknutelných?

Tady bychom mohli skončit, ale jak už to v Kolíně bývá, následuje ještě naprosto absurdní vyvrcholení.

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí
Tomáš Kasal, který si musel být vědom toho, že svoji práci opsal, zareagoval na kritiku zmíněného zastupitele Hermana (ANO) tím, že ho zažaloval. Ano, čtete dobře. Za to, že ho Herman označil za plagiátora, podal na něj Kasal žalobu a domáhal se omluvy a finanční kompenzace.

„Je to vrchol arogance. Ten člověk žije asi mimo realitu a cítí se možná jako nedotknutelný nebo nepostižitelný. Jen tak si můžu vysvětlit, že i když dobře věděl, jakým způsobem svoji práci napsal, podal žalobu na někoho, kdo o tom jen informoval. Když soud jasně rozhodl, že jsem se nijak neprovinil, tak se odvolal. Na druhou stranu, teď to má v rozsudku černé na bílém,“ uvedl redakci Herman.

Jak jsme psali minule, zmíněný rozsudek máme k dispozici a je v něm i pasáž týkající se Kasalova plagiátorství, kde se doslova píše: „Označil-li žalovaný (Herman, pozn. redakce) za těchto skutkových okolností žalobcovu (Kasalovu, pozn. redakce) kvalifikační práci za plagiát, vystihl tím její vady, a ani toto tvrzení žalovaného se proto nerozchází se skutečností.“

To ale kolínským zastupitelům a radním nebrání v tom, aby usvědčeného plagiátora dále honorovali za právní služby.

Herman k tomu dodává: „Já se s tímto stavem nehodlám smířit a budu opět navrhovat přerušení spolupráce s Tomášem Kasalem. Oni se mi asi zase vysmějí, ale je třeba na ty jejich věci upozorňovat. Kolíňáci by měli vědět, koho si zvolili a koho si platí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …