Rath měl mít při zatčení sedm miliónů v krabici od bot

15.05.2012 15:33

Protikorupční policie v pondělí zatkla a obvinila v souvislosti s korupcí poslance z ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha. Informaci potvrdila médiím již ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová s tím, že poslanec byl v úterý dopoledne obviněn. Detektivové ho po půlročním sledování zatkli přímo po spáchání trestného činu. U sebe měl prý několik miliónů v krabici od bot. Podle dostupných informací Rathovi hrozí vazba.

Rath měl mít při zatčení sedm miliónů v krabici od bot
Foto: hns
Popisek: David Rath přebírá krabici s penězi, koláž

Média se po zatčení Davida Ratha předhánějí v tom, jak došlo k jeho zatčení. Například podle důvěryhodného zdroje Práva byl hejtman zadržen přímo při předávání peněz. Státní zástupkyně po poledni uvedla, že v případu jde o desítky miliónů korun.

Server Lidovky.cz pak napsal, že policie při zatýkání našla u hejtmana částku kolem sedmi miliónů korun a to dokonce v krabici od bot. Server Českápozice.cz zase s odvoláním na důvěryhodné zdroje uvedl, že byl poslanec dopaden při přebírání pětimiliónového úplatku. Podobnou částku potvrzují i další zdroje z ČSSD.

Případ údajně souvisí s evropskými dotacemi pro kladenskou nemocnici. Do jejího areálu dorazila policie ráno. Ze zaparkovaného auta dopoledne vyzvedla batoh. Ministerstvo financí pak kvůli zatčení Ratha a dalších lidí pozastavilo certifikaci výdajů regionálního operačního programu Střední Čechy. Platby příjemcům od regionální rady ale budou posílány dál.

Přišli v noci

Pikantní také je, jak k zadržení Ratha mělo dojít. Policie měla totiž vstoupit do domu Davida Ratha v Hostivici v noci a hejtmana zadržet. Někteří obyvatelé Hostivice ale o zadržení Ratha ještě ani po poledni prý nevěděli. „O zadržení nic nevěděl ani jeden z přímých sousedů hejtmana, který si v noci ničeho nevšiml,“ informoval pak k tomu Český rozhlas.

Zadržení Ratha překvapilo i starostu Hostivice Jaroslava Kratochvíla z ČSSD. „Dům hejtmana stále hlídají a prohledávají policisté,“ uvedl pak také Radiožurnál.  

Spolu s Rathem skončilo v rukou policie dalších sedm lidí, celkem tři ženy a pět mužů. Mezi zatčenými by měla být také ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová nebo bývalý poslanec Petr Kott. Dalšími zadrženými by mohli být dva ředitelé stavebních firem, jednou z nich má být údajně Konstruktiva.  Všech osm strávilo noc v policejní cele.

"Jsme na počátku vyšetřování. Proti všem osobám bylo zahájeno trestní stíhání. Dotyčný poslanec již byl obviněn, zatím nebudu říkat z jakého trestného činu," řekla ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Všichni jsou údajně podezřelí či už obvinění z trestných činů poškození zájmů Evropské unie, korupce (podplácení a přijetí úplatku) a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Státní zástupce zřejmě bude pro všechny žádat vazbu. Policisté mohou totiž obviněného zadržovat jen 48 hodin. Do té doby musí státní zástupce požádat o vzetí do vazby nebo musí být zadržený propuštěn.

V domě Ratha prováděli domovní prohlídku

Dům hejtmana přitom prý stále hlídají policisté. Zpravodajka České televize pak k tomu zmínila, že policie Ratha ráno přivezla do jeho domu a za jeho přítomnosti pak prováděla domovní prohlídku. "To v Hostivicích způsobilo značné pozdvižení," řekla redaktorka. Policisté pak hejtmana v 10.00 hodin zase odvezli. To ale nebyl s domovní prohlídkou v Hostivicích údajně konec. Ratha totiž v 16:00 maskovaní policisté prý přivezli do Hostivic opět. Při tom uzavřeli okolí domu i ulici. Kriminalisté si prý odvezli od Ratha osobní počítač.

Po celé dopoledne pak policie prohledávala i kancelář hejtmana na pražském Smíchově. Na místo dorazili už prý ve čtyři hodiny ráno. Ochranka je dovnitř pustila ale až po půl deváté. Policisté pak zde zabavili dokumenty i počítače. Chodu hejtmanství se to ale údajně nedotýká.

Zajímavá je také informace serveru Lidovky.cz o tom, že policisté už od podzimu monitorovali Rathovy spolupracovníky, především pomocí odposlechů. Detektivové přitom čekali až na okamžik, kdy se budou předávat úplatky. A jedním z příjemců byl údajně právě Rath.

Němcová vše věděla dopředu

K zatčení Ratha policisté získali souhlas šéfky sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). Ta dnes na krátkém brífinku řekla, že dala v souladu s Ústavou ČR souhlas k tomu, aby byl David Rath vydán soudu.

Rath byl podle ní zadržen bezprostředně po spáchání trestného činu, tedy přímo při předávání peněz. A v takovém případě pak nemusí policie žádat sněmovnu o jeho vydání, ale jen o souhlas se zadržením, musí však bezodkladně informovat předsedkyni sněmovny.

Informaci o svém rozhodnutí o vydání Ratha soudu předala již prý Němcová předsedovi mandátového a imunitního výboru, který žádost projedná a podá zprávu sněmovně. Ta na své následující schůzi musí pak stíhání Ratha jen potvrdit.

Poslanecká sněmovna by měla o Rathově vydání k trestnímu stíhání hlasovat 5. června na své schůzi. Kdyby ho nepotvrdila, Rath už nikdy nebude moci být pro to, proč je teď obviněn, stíhán.

 "Když je poslanec zadržen při nebo bezprostředně po spáchání trestného činu, je to tak závažné, že ani imunita nemůže zmařit vyšetřování," uvedla žalobkyně Bradáčová. Pokud však podle ní sněmovna rozhodnutí Němcové nepotvrdí, Rath již za tento trestný čin nebude moci být stíhán. Důsledek by byl podle ní stejný, jako kdyby v běžném případě sněmovna poslance nevydala.

Rath: Policie zneužívá svou pravomoc

Sám Rath se již pro média vyjádřil v tom smyslu, že je obětí policejní šikany a jde o pokus likvidovat opozici. Policie pod vedením ministra Jana Kubiceho podle jeho názoru zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců.

Kubice ale nařčení odmítá. Podle jeho mluvčího Pavla Nováka je zcela vyloučeno, že by byla policejní akce jakkoliv zmanipulovaná a policie zneužila pravomoc. Je to naopak důkaz, že policie není v žádném područí.

Rath ale již řekl, že zvažuje rezignace na všechny funkce.

"Pokud ta situace bude opravdu vážná, jsem připraven jeho rozhodnutí a nabídku akceptovat," reagoval na to předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš a připomněl, že Rath patří mezi radikální odpůrce současné vlády a existuje podezření, že může jít o vyřizování účtů. "Budeme chtít od policie jasnou garanci, že nejde o politicky motivované zadržení," dodal.

ČSSD: Měl by rezignovat na funkci hejtmana

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka v souvislosti se zadržením Ratha prohlásil, že bude-li Rath obviněn ze spáchání trestného činu, měl by si pozastavit členství v ČSSD. Zároveň by měl rezignovat na funkci hejtmana, aby kauza nepoškozovala sociální demokracii.

Sobotka ovšem v rozhovoru pro Českou televizi také řekl, že sám nemá o věci příliš informací, a vyzval policii a státní zastupitelství, aby veřejnosti tyto informace poskytly. Proto žádá policejního prezidenta Petra Lessyho a ministra vnitra Jana Kubiceho, aby co nejrychleji veřejně a podrobně vysvětlili postup policie v celé záležitosti.

„Pevně věříme, že policie má vše řádně podloženo a zdokumentováno a že nehrozí, že by takto odstartovala předvolební kampaň ve Středních Čechách. Pokud by se však skutečně prokázalo porušení zákona, řídí se ČSSD zásadou ´padni, komu padni´, která platí bez výjimek pro všechny členy,“ uvedli pak v tiskové zprávě dopoledne předseda ČSSD Sobotka a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Sobotka nad Rathem už zlomil hůl

Odpoledne pak zvláště Bohuslav Sobotka přitvrdil. "Pokud je to tvrzení policie pravdivé, tak je to šokující a neomluvitelné morální selhání ze strany Davida Ratha, které určitě sociální demokracii poškozuje. Podle mého názoru by David Rath měl rezignovat na funkci hejtmana, opustit středočeské zastupitelstvo a měl by pozastavit členství v sociální demokracii," řekl Sobotka v rozhovoru pro server Týden.cz.

Podle něj bude pak zřejmě celá sociální demokracie ve sněmovně hlasovat pro vydání Ratha. "Sociální demokracie jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu hlasuje pro zbavení imunity. My se nedomníváme, že by sněmovna nebo Senát měly nahrazovat soud. V případě, že tady bude skutečně vážné podezření z korupčního jednání, tak si myslím, že by sociální demokraté měli hlasovat pro zbavení imunity," dodal Sobotka s tím, že ale nikdo nemůže předjímat výsledek trestního řízení a soudu, pokud se touto záležitostí bude zabývat.

"V každém případě si myslím, že by David Rath měl opustit středočeskou kandidátku pro nejbližší krajské volby a středočeští sociální demokraté si budou muset najít nového lídra," doplnil B. Sobotka.

Ve středu se bude situací kolem hejtmanova zatčení zabývat užší vedení ČSSD. Poslanec a člen mandátového a imunitního výboru sněmovny Jiří Dolejš z KSČM pak pro ParlamentníListy.cz doplnil: "Policie teď vyšetřuje a z toho zdůvodní žádost o vydání. To bude klíčové."

Kraj povede Petera

Středočeský kraj povede místo Ratha nyní krajský náměstek pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD). "Odpoledne jedu na krajský úřad. Sejdu se s ředitelem úřadu, abych si vyjasnil kompetence z hlediska zákona o krajích. Tam bych měl vědět více informací," uvedl již Petera. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …