Rath se nebojí: Dienstbiera mají lidé rádi a je z disidetské rodiny. Na Hrad

13.02.2012 19:52

Sociální demokracie je mimořádně pilná při ktitice vlády. Není se čemu divit, protože Nečasův kabinet kupí jeden skandál za druhým. Když však mají politici ČSSD vynést něco z vlastních řad, obvykle mlčí. Tak je tomu i s prezidenstskými kandidáty oranžové strany.

Rath se nebojí: Dienstbiera mají lidé rádi a je z disidetské rodiny. Na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Minulý týden se provalilo, že sociální demokraté vážně uvažují o Jiřím Dienstbierovi. Přední politici ČSSD však zatím drží bobříka mlčení, pro ParlamentníListy.cz se otevřeně vyjádřil jen David Rath a František Bublan.

Dienstbier je politik, který zatím nemá příliš zkušeností, na druhou stranu se nikdy nenamočil do žádného skandálu. Jeho pověst je takřka křišťálově čistá, teměř panenská. Na druhou stranu mu chybí dostatek zkušeností s velkou politikou. Podstatné však je, že Dienstbier nemá ve straně jednoznačnou podporu, působí totiž trochu nadstranicky, což předvedl na pražském magistrátě.

Lidi ho mají rádi

Středočeský hejtman David Rath je pragmatik. To on přišel s myšlenkou na kadnidaturu současného mítopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera. Člověk nemusí být genius, aby ho napadlo, že dlouhodobě nejpopulárnější politik v zemi má v přímé volbě obrovskou šanci.

"Nechci spekulovat. Ale byl zvolen na sjezdu ČSSD v Brně velkým množstvím hlasů a tudíž má velkou podporu členské základny," řekl pro ParlamentníListy.cz Rath.

"Na rozdíl ode mě ho má ráda velká většina lidí napříč voličským spektrem. Myslím si, že máme lidem nabídnout na prezidenta politika, kterého mají rádi. Navíc vyrostl v disidentském prostředí,“ dodal Rath.



Stojí za svým

Bývalý ministr vnitra, poslanec ČSSD František Bublan by si Dienstbiera jako prezidenta také dovedl předstvait. "Těžko říct, zda jeho krátká politická dráha je výhodou, či nevýhodou. Nikdy se nenamočil, ani vzdáleně do žádného skandálu, ale mnoho za sebou nemá. Je pravda, že na pražském magistrátu jednal přímočaře a stál si neochvějně za svým. To mu sympatie získá, ale pro řadu voličů bude mít možná málo zkušeností," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Opatrní bossové

Předseda ČSSD kandidaturu místopředsedy a senátora za Kladno zatím nekomentuje. "Máme dostatek schopných kandidátů," pronesl Bohuslav Sobotka lakonicky. Zda má na mysli nevýrazného Čechoameričana Švejnara, či ještě nevýraznějšího úřednického premiéra Fischera, už nespecikoval.

Většinový názor ČSSD vyjádřil první místopředseda Michal Hašek. "Do jednání politického grémia nebudu žádná jména případných kandidátů komentovat," sdělil jen redakci Hašek

Místopředseda Zdeněk Škromach, který není zrovna velkým příznivcem Dienstbiera, se zlobí. "Nebudu se k žádným personálním návrhům vyjadřovat, považuji jejich vypouštění za nezodpovědné," sdělil pro PralamentníListy.cz Škromach.

Vyjadřovat se zatím nechce ani sám Dienstbier. "Nejdříve si o tom pohovoříme s kolegy," uvedl. Politické grémium ČSSD se koná v pátek a sobotu. Potom by už mělo být jasno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …