Renata Vesecká o jmenování Bradáčové

31.07.2012 19:53

O tlacích a zákulisních zájmech ve věci jmenování Lenky Bradáčové do úřadu šéfky Vrchních státního zastupitelství v Praze se mluvilo dlouho. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká pro ParlamentníListy.cz uvedla, že tlaky na jmenování dosavadní ústecké žalobkyně byly skutečně nestandardní a vysoké.

Renata Vesecká o jmenování Bradáčové
Foto: red
Popisek: Renata Vesecká

Hovořilo se také o souvislostech s chystaným zákonem o státním zastupitelství, který by podle kritiků tuto instituci vrátil do období generální prokuratury, a vzniklo by riziko, že centralizované nejvyšší státní zastupitelství bude moci zasahovat do jakýchkoli případů. Renata Vesecká patří k těm, kteří současnou podobu této legislativní normy kritizují a varují jejím schválením.

Hrozí vznik centrálního orgánu, který bude moci zasahovat do všeho

„Nemohu předvídat, jak se bude pokračovat s novým zákonem o státním zastupitelství, protože to je věcí ministerstva spravedlnosti, které překládá legislativní návrhy zákona. Problémem toho zákona je, aby skutečně nevznikl orgán v podobě Nejvyššího státního zastupitelství jako centra moci, které by mohlo zasahovat, kontrolovat a řídit v podstatě živé kauzy až do toho nejnižšího článku a úrovně,“ upozorňuje Vesecká v reakci pro server ParlamentníchListů.cz.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek si k sobě pozval mimo jiné i Veseckou, s níž konzultoval podobu tohoto zákona. O tom, zda jmenovat či nejmenovat Bradáčovou prý vůbec řeč nebyla.

Bradáčovou prosazovaly mocenské skupiny

Celé okolnosti ohledně navrhování a jmenování byly podle Vesecké poměrně nešťastné, protože tak, jak byla snaha vytvořit tuto personu jako osobu naprosto nezávislou na politice, tak celý proces ukázal, jak to všechno politika ovlivňuje, protože prý určitá mocenská skupina jedné nebo více politických stran prosazovala jmenování Lenky Bradáčové.

„Další se zase stavěli jako odpůrci a bylo to poměrně nešťastně komentováno. Celý ten proces v podstatě ukázal političnost té situace,“ odsuzuje postup někdejší nejvyšší žalobkyně.

Politici chtěli vypadat jako protikorupční bojovníci

„Bylo zajímavé sledovat, jak to určitá skupina prosazuje a strašně moc se o to jmenování snaží,“ pokračuje Vesecká. Co však za tím tvrdým prosazováním jednoho konkrétního jména Lenky Bradáčové bylo? Renáta Vesecká souhlasí s tvrzením, že politické strany, které ji prosazovaly, se tímto krokem chtěly pasovat do role velkých bojovníků proti korupci.

Navíc má Bradáčová mediální pověst žalobkyně, která se nedá ovlivnit a působí jako jedna z těch, která skutečně bojuje proti korupci. Samozřejmě je otázkou, do jaké míry jsou takové mediální nálepky pravdivé.

Manipulace, které měly poškodit premiéra

„Ten tlak byl tak vysoký, že skutečně svědčil o tom, že tam jsou silné zájmy,“ uvedla pro redakci ParlamentníchListů.cz. Konkrétní jména a důvody však Vesecká říci nechtěla. „To bych spekulovala,“ dodala.

Sám ministr spravedlnosti navíc konstatoval, že s návrhem na jmenování žalobkyně bylo hrubě manipulováno s cílem poškodit premiéra Petra Nečase a proto prý jeho rozhodnutí trvalo tak dlouho.

Věc šetřila i ministerská inspekce, která zatím došla k závěru, že v procesu došlo k nestandardním krokům.

„Z prozatímních výsledků šetření ministerské inspekce, jejímž vedením byl pověřen I. náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák, vyplývá, že bývalý náměstek sekce justiční Filip Melzer nebyl oprávněn převzít návrh nejvyššího státního zástupce na jmenování nového vrchního státního zástupce v Praze. Pokud tak učinil, převzal jej nestandardně a neoprávněně,“ uvedl v pondělí Daniel Volák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …