Reportéři ČT vypátrali mystifikátora Prokůpka. Hrozí mu vězení

07.05.2012 22:39

Václavu Prokůpkovi, autorovi vymyšleného článku o zmizelém pokladníkovi romské politické strany, může hrozit tři až deset let vězení. Ne však kvůli jeho článkům, ale protože neoprávněně používal akademické tituly.

Reportéři ČT vypátrali mystifikátora Prokůpka. Hrozí mu vězení
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

„Pan Prokůpek má jisté fabulační nadání a nešetří s ním,“ přiblížil jeho osobnost mediální analytik Jan Jüptner v ČT. Kromě onoho článku se totiž proslavil i na Univerzitě Jana Ámose Komenského v Praze, kde vedl mediálně zaměřené přednášky.

„My jsme se s ním rozloučili kvůli kvalitě, která tomu neodpovídala,“ uvedl v ČT vedoucí Katedry mediální studií Radek Mezulánik. K výuce Prokůpek používal pravděpodobně neoprávněně několik titulů (Ing. i PhD.). Za to mu může hrozit tři až deset let vězení. ZDE se dá stále nalézt univerzitní blog s jeho příspěvky.



Patologický lhář Prokůpek

Mystifikátor Prokůpek je znám ale i svým vymyšleným článkem o údajně zmizelém pokladníkovi romské politické strany, který vyšel na ParlamentníchListech.cz a následně i dalších serverech jako iDnes.cz nebo Týden.cz. Žádná taková strana však neexistovala. „Nebyly tam žádné konkrétní údaje,“ vysvětlil Patrik Banga, který odhalil nepravdivost článku, proč se začal Prokůpkovým textem zabývat.

„Ujišťoval nás, že materiály, které měl a ze kterých vycházel v tom článku, má u sebe,“ uvedl šéfredaktor ParlamentníchListů.cz Marek Bláha. I zástupci ostatních médií v pořadu přiznali, že jednoduše věřili tvrzení Prokůpka. Sliboval, že má u sebe fotografie i audiozáznam ze sjezdu romské strany.

Prokůpek: Nikdy sem pro ně nepsal

Prokůpek však nyní „stoprocentně“ tvrdí, že pro server žádný článek nikdy nenapsal. Reportérce se totiž podařilo mystifikátora vypátrat v jedné hospodě v Rokycanech poté, co nespočetněkrát odložil jejich setkání, například z důvodu, že byl údajně v nemocnici.



Jdou po mně zpravodajské služby

„Někdo se mi zřejmě chtěl pomstít,“ tvrdil Prokůpek. Za vším je prý jistá Marie Wünschová. „Musím se domnívat, že zde existují jisté zpravodajské služby, které spolupracují s různými lidmi. Například s paní Wünschovou,“ prohlásil Prokůpek tajemně.

Marie Wünschová je však ve skutečnosti důchodkyně, která ani nemá počítač. Podle jejích slov ji Prokůpek kdysi podvedl, když se tvářil jako advokát. „Nejdřív že je po autohavárii a pak že je mrtvý,“ vzpomínala na SMS zprávy údajné Prokůpkovy přítelkyně. Následně se číslo důchodkyně objevilo na erotické seznamce a na mobil jí chodily oplzlé návrhy. Seniorka se domáhala spravedlnosti u policie, ta však na Prokůpka nic nenašla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …