Rittigův muž promluvil. Jak to bylo s poradenstvím ohledně nafty pro pražský Dopravní podnik?

13.06.2015 14:17

EXKLUZIVNĚ V jednom z případu okolo lobbisty Ivo Rittiga začíná být konečně jasněji. Peter Kmeť – člověk, který s Rittigem spolupracuje, spravuje některé firmy, totiž vypovídal na specializovaném finančním úřadu v kauze společnosti Oleo Chemical. Česká společnost Oleo Chemical je výrobcem biopaliva z kafilerních tuků – takzvaného kafilátu, a svoji naftu dodávala pražskému Dopravnímu podniku za éry ředitele Martina Dvořáka. Manažery firmy za dodávky pražskému Dopravnímu podniku, respektive za údajné provize firmě Cokeville Assets, která má údajně patřit lobbistovi Ivo Rittigovi, stíhá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Vedení firmy ale tvrdí, že šlo o regulérní poradenství s veřejnými soutěžemi, nikoli o protizákonné platby.

Rittigův muž promluvil. Jak to bylo s poradenstvím ohledně nafty pro pražský Dopravní podnik?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Policie viní manažery firmy a další lidi z různých trestných činů – porušení povinnosti při správě cizího majetku a krácení daní. Podezření se týká mimo jiné smluv z let 2007 až 2010 na poradenství, přes které skupina údajně vyvedla až 20 milionů korun prostřednictvím firmy Cokeville Assets z Olea. Peníze se vyplácely za údajně nevykonanou práci a končily prý u Rittiga. Nově detektivové přeformulovali obvinění na zpronevěru. Už první konstrukce obvinění ale nějak neseděla. Policie v podstatě tvrdí, že manažeři Oleo tunelovali. Ti však dokládají, že platili za poradenství, po domluvě s Kmetěm, až poté, co se podařilo naftu v tendrech prosadit, a tudíž na kontraktu nevidí nic špatného a protizákonného. A dokládají to nejen fakturami o plnění, ale i řádně odvedenými daněmi.

Policii teď může zavařit Kmeťova výpověď na Specializovaném finančním úřadu. Kmeť uvedl, že manažeři Olea oslovili jeho, nikoli Cokeville Assets. „Poptáván jsem byl já. Následně jsem si vybral Cokeville Assets pro poskytování poptávaných služeb. Cokeville Assets byla v té době jedna z mých firem, kterou jsem v té době vlastnil,“ vysvětloval úřednicím ze speciálního berňáku Kmeť.

Z protokolu o výslechu (23. 4. 2015, v 10:10)

Od spolumajitele Olea Michala Urbánka chtěl podle své výpovědi za poradenství 300 tisíc korun měsíčně. „Pan Urbánek mi řekl, že ne a tak jsem mu sdělil, ať si najde Delloitte nebo KPMG, že to bude mít dražší. Pak pan Urbánek přišel s tím, že na tom nejsou finančně dobře, ale že by potřebovali pomoci. Protože tato činnost nebyla jedinou mojí činností, tak jsem nakonec jejich potřebu a variantu odměn akceptoval. To znamená, že jsem pracoval zadarmo do té doby, než jsem jim vydělal peníze,“ pokračoval Kmeť.

„Posléze jsem s Oleo Chemical jménem společnosti Cokeville uzavřel tři smlouvy, a ke třetí smlouvě byl uzavřen dodatek. Smlouvy měly platnost pro rok 2008, 2009 a 2010. Ve smlouvách byl dohodnut mechanismus výpočtu odměny na základě vzorců pro výpočet ceny. Další podmínkou bylo, že dostanu odměnu v případě, že se na tom budu v rámci přípravy podílet a ještě tam byla podmínka, že společnost Oleo Chemical dostane zaplaceno,“ vysvětloval dále kontrakt Kmeť.

Z protokolu o výslechu (23. 4. 2015, v 10:10)

Podle jeho slov se pokusili s nabídkou biopaliv oslovit vyjma pražského Dopravního podniku a Čepra i ostatní velká města, České dráhy a ČD Cargo. A za co mu náležela odměna, o kterou opírá vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu? „Za poradenství a za pomoc v dodavatelsko – odběratelských vztazích. Vymyslel jsem pilotní projekt a na základě jeho úspěšnosti se Dopravní podnik rozhodl uzavřít rámcovou smlouvu. Po pilotním projektu nebylo ještě jisté, že společnost Oleo Chemical zakázku dostane. Ta se musela ještě vysoutěžit,“ tvrdí Kmeť. A soutěž, ve které Oleo uspělo, skutečně proběhla.

Protikorupční policie v kauze Oleo Chemical stíhá od loňska deset lidí podezřelých z vyvádění peněz z firmy. Mimo Ivo Rittiga se trestní stíhání týká také zakladatelů firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka či už zmiňovaného Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Rittig je obviněn z praní špinavých peněz, další pak z krácení daně či z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jsou mezi nimi i Rittigovi právníci Karolína Babáková a David Michal. Všech deset zůstalo na svobodě, návrhy na vazbu zamítl už dříve soud. Podle vyšetřovatelů mířily peníze za fiktivní práci z Olea Chemical přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets právě k Rittigovi. Pachatelé údajně vyvedli až 20 miliónů korun. Detektivové už vyšetřování kauzy ukončili a obvinění by se měli seznamovat se spisem. Mezitím ještě změnili právní kvalifikaci. Případem by se měl v dohledné době začít zabývat soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …