Roithová vybírá i desetikoruny od důchodců. Aby měla na kampaň

19.07.2012 22:50

Europoslankyně za KDU-ČSL, Zuzana Roithová, sice není v boji o Hrad favoritkou, flintu do žita ale nehází. Ve čtvrtek vytáhla z rukávu svá pomyslná esa. Třeba vybírání peněz od penzistů.

Roithová vybírá i desetikoruny od důchodců. Aby měla na kampaň
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

Europoslankyně Zuzana Roithová podporovaná KDU-ČSLse ve čtvrtek oficiálně přihlásila do klání o funkci prvního přímo voleného prezidenta České republiky.

Roithová při té příležitosti uspořádala tiskovou konferenci, na níž oznámila, jak bude sbírat podpisy pod kandidaturu a podobu financování kampaně. Na tu vybírá peníze zejména od soukromých fyzických osob.

Osm korun pro Roithovou

"Vážím si těch, kteří dávají třeba jedno procento z platu nebo důchodu na moji kampaň. Jeden dárce dal třeba 7,80 Kč, to odpovídá právě zhruba jednomu procentu důchodu," řekla na tiskové konferenci Roithová s tím, že si váží každého dárce, nehledě na částku. Sama Roithová prý do své kampaně vložila dvě stě tisíc korun.

Na tiskové konferenci také představila petiční arch, který mají její příznivci podepsat. Pro kandidaturu na prezidentku potřebuje nasbírat minimálně padesát tisíc podpisů. Až jich prý bude mít deset tisíc, veřejně to oznámí. Sama Roithová věří, že to bude brzy.

Ač na tiskové konferenci působila velmi mírně, až uťáple, neváhala se opřít do svých politických konkurentů. "Politici Věcí veřejných nebo LIDEM vůbec nemysleli na to, jak bude kampaň probíhat. Mysleli jen na své kandidáty," přihřála si polívčičku Roithová.

Vedle ní promluvil i místopředseda Senátu, Petr Pithart (KDU-ČSL). Ten sice přímou volbu zkritizoval, ale uvedl, že mu nezbývá, než ji respektovat.

Favorit Fischer? 

Před nedávnem zahájil petiční kampaň na podporu prezidentské kandidatury expremiér Jan Fischer. Předseda někdejší úřednické vlády je podle průzkumů veřejného mínění jedním z favoritů volby hlavy státu. Prvním prezidentským kandidátem, který už má potřebný počet 50 000 podpisů, se stal bývalý premiér Miloš Zeman. Roithová a Dlouhý zatím k favoritům hlasování nepatří. 

O prezidentský úřad se chce ucházet třeba i šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl. ODS do boje nominovala po stranických primárkách místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku, kterého podpoří všichni poslanci a senátoři strany, shánět podpisy tak nebude. Komunisté, u kterých se v kuloárech nečastěji hovoří o europoslanci a prvním evropském kosmonautovi Vladimíru Remkovi, se rozhodnou v září.

Volba prezidenta by se měla konat příští rok v únoru. Kandidátní listinu může podat minimálně 20 poslanců či deset senátorů, což mohou využít straničtí kandidáti, nebo každý plnoletý občan, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 lidmi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …