Rok 2013 okem fotoobjektivu - nejdůležitější události, u kterých jsme nechyběli

29.12.2013 18:20

FOTOGALERIE Stejně jako minulé roky, tak i rok 2013 nebyl na události dotýkající se společenského a politického dění skoupý. Přinesl nám poprvé v historii souboj o post hlavy státu v přímé volbě, pochopitelně pak i nového prezidenta. Mezi tím hořely v Česku spory o správnosti rozsáhlé amnestie udělené dosluhujícím Václavem Klausem, padalo dokonce i slovo velezrada.

Rok 2013 okem fotoobjektivu - nejdůležitější události, u kterých jsme nechyběli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězem a tedy prezidentem se stává Miloš Zeman. Na fotografii s dcerou Kateřinou

Poté, co tyto ozvěny odezněly, na Hrad usedl Miloš Zeman. Záhy čekalo Česko další zemětřesení - tentokrát na Úřadu vlády a v okolí premiéra, také na dalších místech. Zatýkání a umístění do vazby řady známých osobností politické scény bylo i na naše poměry výjimečné. Skončilo totiž pádem vlády Petra Nečase, poté jmenováním vlády odborníků (pod vedením Jiřího Rusnoka). A samozřejmě pak též vyhlášením předčasných voleb.

A ty - vzhledem ke krátkému předvolebnímu času a šanci na nepříliš dlouhodobou předvolební kampaň - také přinesly překvapení. ParlamentníListy.cz byly s vámi, fotografovaly podivné i někdy vtipné bilboardy, politiky, snažící se o přízeň voličů. Objektivem fotoaparátu jsme tak zachytili exministra financí Miroslava Kalouska na kolenou, ale i v dobrém rozmaru.

Zklamání i radost - i to jsou volby a jejich výsledky

Byli jsme u toho, když po uzavření volebních místností v některých stranách zavládlo zklamání a jinde se slavilo.

Byli jsme též u toho, když u sociálních demokratů došlo k nepříjemnému rozkolu a předsedovi Bohuslavu Sobotkovi hrozila ztráta jeho postu - což část veřejnosti nedovolila. Byli jsme u toho, když nově zvolení poslanci usedli do lavic a budeme i u toho, až bude známo obsazení nové vlády.

Soudní síně - Nagyová, Rath a další

ParlamentníListy.cz byly však i u soudů, když před nimi stanula bývala šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová (dnes už Nečasová), když se tam objevil David Rath spolu s dalšími obviněnými.

Soumrak kmotrů nepřinesl, co se od něj očekávalo, ale byli jsme tam

Zaznamenali jsme však i protesty, které ani tento rok nechyběly. Například ten s názvem Soumrak kmotrů, od kterého byla vysoká očekávání, jež se nesplnila. V krajích jsme byli s vámi i v dobách sociálních nepokojů - ať už to bylo na severu Čech či na jihu.

Povodně i odchody známých osobností...

Rok 2013 s sebou přinesl každým dnem ale i řadu dalších událostí, na které není prostor je zmiňovat. Byl rokem, kdy opět uděřily povodně, rokem, ve kterém umíraly známé osobnosti, se kterými jste se jako čtenáři setkávali i na našich stránkách - nejde v tomto ohledu nezmínit například Valtra Komárka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …