Rozkrádali mu miliardy a tuší prý kdo. Člen hnutí ANO promluvil o Babišovi

25.08.2013 8:01

Pravděpodobným lídrem strany Andreje Babiše ANO 2011 v Libereckém kraji do předčasných parlamentních voleb se stane Tibor Batthyany. „Řadíme se spíše na pravici, snažíme se získat zejména nespokojené voliče ODS a TOP 09,“ objasňuje. Chtějí prý dokázat, že lidé, kteří politiku nedělají pro peníze, udělají pro stát více než matadoři v předvolebním období slibující téměř nesplnitelné.

Rozkrádali mu miliardy a tuší prý kdo. Člen hnutí ANO promluvil o Babišovi
Foto: Archiv TB
Popisek: Tibor Batthyany

Batthyany ostře kritizuje zavedené velké politické strany. „ODS je v naprostém rozkladu, ve stavu klinické smrti,“ říká pro ParlamentníListy.cz. Nebere si servítky ani při hodnocení předpokládaného vítěze voleb – sociálních demokratů. „Umějí jenom zadlužovat, protože z cizího krev neteče,“ míní.

Impuls ke vstupu do politiky – narození dětí

Do politiky vstoupil do té doby apolitický Tibor Batthyany až po narození svých dětí. „Pracuji v soukromém sektoru, stát jsem nepotřeboval a byl v pohodě. Ale narodily se mi dvě děti a řekl jsem si – pokud budou lidé tak neteční jako do té doby já, nic se tu nezmění. A co pak řeknu svým dětem – že jsem jenom nadával v hospodě?“

V tomto rozpoložení ho oslovil svými názory Andrej Babiš, který tehdy zakládal občanské sdružení Akce nespokojených občanů. Postupně se Batthyany stal oblastním předsedou strany, nyní má nakročeno k tomu, aby povýšil na šéfa kraje.

Babišovi rozkrádali jeho odvedené miliardy. Což se rozhodl změnit

Co si vlastně myslí o zakladateli a ideovém vůdci Ano 2011, miliardáři Andreji Babišovi? „Je zajištěn, úspěšný podnikatel, nemusel by do politiky vstupovat. Má rodinu, které by se jistě rád více věnoval,“ uvědomuje si. „Ale jak jsem ho poznal, je v něm taková jiskra. Má v sobě sociální cítění a smysl pro zodpovědnost. Když jsem se bavil se zaměstnanci v jeho firmách, slyšel jsem od nich názor, že je dobrým zaměstnavatelem. Nicméně mu přetekl pohár trpělivosti se stavem a hospodařením státu. Odvádí zde ohromné daně, aniž by viděl, že jsou někam investovány. A protože ví nebo tuší, kdo a jak ty jeho odvedené miliardy rozkrádal, rozhodl se, že to změní a založí vlastní politické hnutí,“ vysvětluje Batthyany.

Snížení daní, podpora absolventů

O programu své strany říká. „Budeme se snažit vytvořit prostředí, aby každý živnostník měl co nejlehčí pozici při komunikaci se státem. Aby platil co nejnižší daně. Ale na druhou stranu, aby potřebu platit daně měl v sobě sám. Musí vidět, že se jeho daně vracejí do veřejného sektoru smysluplně,“ ozřejmuje.

Podle něj slibují reálné věci. „Jako je snížení DPH nebo podpora zaměstnavatelů mladých absolventů, kteří se hromadí na úřadech práce. Což jsou rozumně vynaložené peníze na rozdíl od různých dotací a podpor wellnessů či golfových resortů. Potřebujeme republiku ekonomicky i politicky nastartovat,“ zdůrazňuje.

Volební cíle – abychom nebyli do počtu

Liberecký lídr Ano 2011 chce podle svých slov zažít situaci, kdy v Parlamentu si nebudou opozice s koalicí vzájemně shazovat dobré návrhy zákonů jen proto, že je navrhuje ten druhý. „Aby třeba opozice řekla koalici – ten váš návrh má hlavu a patu a my ho podpoříme. Dnes to takhle nefunguje. Jsou tu dva nesmiřitelné tábory, které spolu nemluví a nespolupracují, nebo směňují za něco ve svůj prospěch, což je velký problém,“ myslí si.

Ambiciózní strana nalákala do svých řad některé respektované osobnosti, nejznámější jsou herec a diplomat Martin Stropnický a novinář Martin Komárek. „Doufám, že budou mít nadregionální význam a osloví voliče i u nás na severu Čech,“ věří. Pětiprocentní hranici plánuje překročit co nejvýrazněji. „Abychom nebyli jenom do počtu a mohli co nejvíce ovlivnit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz s tím, že optimisticky odhaduje pro Ano 2011 ve volbách zisk 10 procent.

ODS zažívá klinickou smrt

Ano 2011 bojuje o voliče hlavně se dvěma doposud největšími pravicovými stranami ODS a TOP 09. „Myslím, že ODS už dnes není konkurencí pro nikoho. Je v naprostém rozkladu, zažívá klinickou smrt,“ domnívá se.

Její potíže podle něj začaly už v devadesátých letech. „Jejich tehdejší předseda Václav Klaus se začal ukazovat na tenise s Viktorem Koženým a tvrdil, že nezná špinavé peníze. Zájmové skupiny byly stále nenažranější, dospělo to tak daleko, že jim záda kryla i justice. Topolánek tomu pak nasadil korunu. Objevily se snahy o očistu, třeba pan Pospíšil, původně i expremiér Nečas. Ale ti brzy zjistili, že mají příliš krátké prsty,“ hodnotí. „V ODS bylo zkrátka zvykem, že ocas vrtěl psem. Pak přišel Nečas, už mu nebylo z toho věčného natřásání dobře a pes se kousnul do ocasu. Výsledek? Pes uhynul na infekci.“

Topka se zatím drží lépe než ODS. „Ovšem jen díky důvěryhodné tváři Karla Schwarzenberga, i když faktickým vládcem topky je někdo jiný. Obávám se, že až Karla Schwarzenberga nebude, nebude ani topky,“ konstatuje Batthyany. „Topka se podílela na vládě, která jako cestu z krize viděla ve zvyšování daní. To pak ale není pravicová vláda,“ myslí si.

ČSSD umí jen zadlužovat

Pravděpodobným vítězem nadcházejících voleb budou podle jeho názoru sociální demokraté. „I když také ukázali, že nic neumějí, jenom nás zadlužovat. Ale lidé slyší na jejich sociální sliby. Což není v dnešní době tak překvapivé. Ale bohužel si neuvědomují, že na tyto sliby je potřeba někde sehnat peníze,“ míní a představuje svoji vizi. „Naše představa je, že se musíme chovat hospodárně, stát jako firma má být ziskový a vydělávat. A ty příjmy pak použít do veřejných statků. Občan je akcionářem státu a chce po něm výsledky minimálně v podobě zvyšující se kvality života,“ objasňuje.

Ročně se ztrácí až 250 miliard

Upozorňuje také na informaci Transparency International, podle které se v Česku ročně promrhá až 250 miliard korun. „Stát hospodaří s rozpočtem bilion korun a schodkem 100 miliard. V případě, že by se našla jen polovina těchto peněz, máme vyrovnaný rozpočet a nezadlužujeme se,“ vypočítává Tibor Batthyany.

Tibor Batthyany je projektový manažer v IT. V  listopadu 2011 vstoupil do občanského sdružení ANO 2011, které se poté přetransformovalo v politickou stranu. Je oblastním předsedou pro Liberecko a pravděpodobným lídrem ANO 2011 pro předčasné parlamentní volby v Libereckém kraji. Ve volném čase se věnuje rodině a sportu, hraje stolní tenis, divizi za Loko Depo Liberec a fotbal za Tatran Bílý Kostel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …