Schwarzenberg prý vydělal balík. Na jeho zámku se usadila BBC

17.05.2013 8:08

Šéf TOP 09, ministr zahraničí, ale také šlechtic a majitel několika panství si mne ruce. Během dvou dnů totiž vydělal slušný balík peněz. Díky seriálu britské BBC, která natáčí nový trhák The Musketeers, dost vydělal. Štáb se totiž usadil u něj na zámku v jihočeských Čimelicích.

Schwarzenberg prý vydělal balík. Na jeho zámku se usadila BBC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Seriál za 700 milionů korun vzniká na mnoha českých památkách, třeba na Hluboké nebo Dobříši. Část záběrů vznikla ale i v Čimelicích, které Schwarzenberg vlastní, i když se o ně stará jeho syn Johan.

„Natáčelo se na zámku i v nedalekém statku. Je to zásadní dílo od Alexandra Dumase, které se opět probudilo k životu a opět přichází oni tři, tedy čtyři mušketýři. Za propůjčení prostor dostal majitel zámku opravdu velmi tučný honorář,“ prozradil pro ParlamentníListy.cz český člen štábu, který se zahraničním na filmu spolupracuje, ale nepřál si být jmenován.

Statisíce pro Schwarzenberga?

Jen za pronájmy prostor, výplaty a produkty utratí zahraniční produkce BBC v Česku na 230 milionů korun. Schwarzenberg si tak podle některých zdrojů mohl přijít až na několik stovek tisíc korun.

"Celkovou výši rozpočtu nemohu sdělit, protože je výrobním tajemstvím, ale náklady jsou skutečně na české poměry zásadní,“ řekl produkční a jednatel české produkční společnosti Václav Mottl.

V klášteře v Doksanech mají mušketýři "mušketýrskou základnu" a zahradu a interiéry promění ve Francii sedmnáctého století. V plánu jsou i další dvě řady série Tří mušketýrů, celkem by tak mohla BBC v tuzemsku utratit až 700 milionů korun.

Další sága od Dumase bude zřejmě trhákem, alespoň si to filmaři slibují. Herci jsou zahraniční, na vedlejší a komparsní role si Britové vybrali Čechy.

Zámek Čimelice je v posledních letech poměrně opuštěný. Ministr zahraničí žije na zámečku v Sýkořicích u Berouna, jeho syn v domku na Orlíku. Stará se i o zámek Orlík i nedaleký Varvažov, polnosti a lesy. Podle všeho a podle některých ne dvakrát dobře. Což je prý věc názoru.

Většinu nákladů spolknou daně z nemovitostí a za služby. Nicméně po bivakování štábu na čimelickém zámku bude mít Schwarzenberg jistě o pár starostí méně, z čeho třeba daň z nemovitosti pro letošní rok zaplatit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …