Šéf dotačního úřadu: Leo Steiner upaluje nevinné čarodějnice

07.08.2012 22:49

K církevním přehmatům středověkých inkvizitorů přirovnal veřejně způsob, jakým Leo Steiner odhaluje údajné nezákonné praktiky při přerozdělování evropských dotací na severu Čech, současný předseda regionální rady operačního programu Severozápad.

Šéf dotačního úřadu: Leo Steiner upaluje nevinné čarodějnice
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 V rámci toho nyní hrozí vracení tří miliard z již poskytnutých dotací. Předseda rovněž upozornil na nesrovnalosti, které Steiner podle jeho mínění opomíjí.

Přihodíme hejtmance polínko!

Kritik systému přidělování dotací na severu Čech Leo Steiner se rozhodně nebojí ve svém boji proti politickému kartelu a takzvaným kmotrům, použít i ostřejší slovní střelivo. „Paní hejtmanku čeká velmi horké léto. Přihodíme pár polínek a - nejenom jí - zatopíme!,“ vzkázal jízlivě směrem k první ženě Ústeckého kraje Janě Vaňhové, která je partnerkou Romana Housky (člena ústeckého krajského výkonného výboru ČSSD). Ten označil před pár dny Steinera za viníka situace, že ať je vše, jak chce, tak díky jeho „boji“ již do Ústeckého kraje díky nemusí k lidem přijít z Evropy v daném operačním programu ani koruna. „Tím, že se bude na vše podávat trestní oznámení, Brusel zastaví kompletní proplácení programů na rozvoj kraje a ještě proinvestované prostředky bude chtít zpátky. Nebude se stavět, budovat, firmy budou propouštět a už tak dost nezaměstnaností poškozený kraj na tom bude ještě hůř. Někteří úředníci v Bruselu se podivují, že neznají stát, který by sám sebe udával,“ řekl před pár dny doslova Roman Houska.



Na paškál si Steinera za jeho přikládání polínek a „ukazování prstem“ nyní nesmlouvavě vzal současný předseda regionální rady operačního programu Severozápad Jaroslav Komínek (KSČM), který nahradil nedávno odvolaného exhejtmana a poslance Jiřího Šulce (ODS). „To je přesně ono - už ve středověku církev upalovala na hranici čarodějnice a hodně často se stalo, že nebylo ani tak důležité, jestli je někdo vinen, ale hlavně že hoří! Jako správný křesťan se tohoto držíte, že?,“ uvedl směrem k Leu Steinerovi, který je krajským předsedou opoziční KDU-ČSL a katolickým věřícím, že se chová jako tyranská inkvizice, vyžívající se amorálně v mučení obětních beránků. „Soudruhu předsedo ROP SZ, vy mě soudit na konci života nebudete!“ reagoval na jeho slova Leo Steiner. „Vy nechcete řešit, vy chcete jen šťourat a šťourat,“ oponoval mu ještě Jaroslav Komínek.

Podle filologa Jana Martince používají oba muži ve vzájemném lynčování klasické archetypy upalovač čarodějnic versus hledač pravdy, spasitel, vymítač ďábla. „Obecně bych v dané konfrontaci vůči takovému rétorovi poukázal na mechanismy a stereotypy, které používá - strach z určitých mocenských skupin a jejich démonizace, dosažená například posunem historického kontextu. Je patrné, že se záměrně  snaží situaci posouvat do jiného historického období a evokovat tehdejší nepravosti. Namísto toho by se mělo poukazovat na konkrétní problém a jeho logické řešení,“ zdůrazňuje, že kdokoliv, kdo nějakým eristickým postupem – například poukazem na historické krutosti, které ve středověku spáchala církev - cíleně odvádí pozornost od věcného řešení problému a komplikuje tak snahu o realizaci jeho řešení. „Přičemž očividně jde o problém současný, a to bez jakékoliv vazby na církev. Pro takovou komparaci zde chybí jakékoliv validní argumenty. V jiné kauze by možná poukazování na náboženskou podjatost a jiné podobné výroky mohly být adekvátní,  ale zde jak se zdá jsou použity čistě účelově bez vazby na reálný problém,“ shrnuje Jan Martinec.

Veřejné kočkování nebere konce

Veřejně prezentovaný internetový vzkaz s poukázáním na praktiky církevních představitelů, kteří se v minulosti dopouštěli poprav nevinných lidí, má možná pachuť znevažování lidské důstojnosti. Oba muži do sebe slovně na internetu šijí bez skrupulí. Jaroslav Komínek očividně pečlivě sleduje veškeré Steinerovy zprávy, komentáře a pozvánky na tiskové konference, které tento odpůrce systému přidělování dotací zveřejňuje otevřeně na svém facebookovském profilu. Na poslední tiskové konferenci se byl Jaroslav Komínek osobně podívat. „Byl jsem se podívat a nic moc, pouze neustále stejná obehraná písnička. Navíc avízo bylo na ROP a poměrně větší část se soustředila na vyřizování si účtů se současným vedením kraje,“ zhodnotil ji.

Očekával prý, že Leo Steiner konečně předloží nějaké fakta, kterých by se mohli na ROP chytnout. „Co takhle se třeba soustředit na to, kdo ten program zakládal a nastavoval podmínky. Co takhle se zajímat, proč ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj společně se schválením Evropské komise vše ´odsouhlasili´ a nyní mají ´jakési´ připomínky. Proč jste jako zaměstnanec úřadu nepředložil nějaké nápady či návrhy? Proč jste s tímto vším ´vylezl´ den před sestavováním kandidátky PRO kraj? Politika a pouze politika!,“ obviňuje Steinera z předvolební manipulace veřejného mínění. Leo Steiner ovšem svou kandidaturu do voleb před časem stáhl. „Tak nějak jsem doufala, že budete mít všichni společný zájem - dostat obce a města z průšvihu, opravit chyby.... a pak třeba viníky upálit na hranici,“ komentovala jejich kočkování ústecká poslankyně Gabriela Hubáčková.

Viník se vždycky najde

Leo Steiner oponuje Jaroslavu Komínkovi, že způsob nápravy naopak navrhnul a řada jeho v květnu navržených kroků se již děje, ačkoliv toto bylo ze strany ROP SZ podle jeho slov odmítáno s poukazem, že vše je ok. Jeho sedmero požadavků zahrnuje okamžité zastavení příjmu/hodnocení všech výzev, odpolitizování implementace ROP SZ (odvolání členů výboru regionální rady, vedení úřadu a následně nové transparentní složení, trestně -právní řešení odpovědnosti odpovědných osob, systémový audit ROP SZ, návrhy změn dokumentace ROP SZ, přehodnocení vybraných výzev ROP SZ, faktické řešení existujících problémů a nesrovnalostí jako například intenzivní komunikace se všemi zainteresovanými subjekty, tj. ministerstvy, Evropskou komisí, kraji, s cílem minimalizovat ztráty. Ty již byly předběžně odhadnuty na více než tři miliardy a řadu Steinerem proklamovaných pochybení potvrdili auditoři.

„K závěrům soukromé auditorské firmy - tato pro nás není v žádném vztahu. V této zprávě je mnoho závažných chyb. Pro nás je důležité to, jaký je závěr Evropské komise. Je důležité, pokud bude provedena korekce, tak z jakých důvodů: Pokud komise bude poukazovat na procedurální pochybení, tak musím připomenout, že toto schvalovala právě komise. Pokud to bude z důvodu zatčení ředitele a dalších pracovníků, tak to bohužel je pravda. Ale je také pravdou, že pan ředitel byl odsouzen v době, kdy byl sice ředitel úřadu, ale jen z toho důvodu, že zneužíval svou funkci a sliboval, co nemohl splnit,“ obrací Jaroslav Komínek vinu na již odsouzeného exředitele Petra Kusnierze. Kdyby prý předchozí předseda Jiří Šulc upozornil členy výboru před volbou ředitele, co je to za "kvítko", mohlo se lecčemu zabránit.

Jen tak kdekdo háže trestní oznámení

Jaroslav Komínek rovněž reagoval na veřejně proklamované podání trestních oznámení, se kterým se k Leu Steinerovi přidává i senátorka a dlouhodobá kritička současného vedení kraje a jeho rozdělování dotací pod rouškou dotačního úřadu, Alena Dernerová. „Pokud paní Dernerová podá na mě trestní oznámení a prokáže se, že to byl další z jejich populistických kroků a policie to odloží, tak se může připravit na to, že stejně tak já dám trestní oznámení na ni. Tak by to mělo fungovat. Nemůže přece jen tak kdekdo dávat trestní oznámení, nebo snad ano? Já bych si to nedovolil,“ uvedl k tomu Jaroslav Komínek.

V případě veřejných aktivit Leo Steinera proti dotačnímu úřadu je podle jeho mínění chyba ve špatné komunikaci, a to jak bývalého vedení, tak jeho. Pokud by prý on nebo Alena Dernerová jeho jako předsedu osobně oslovili před poslední – srpnovou - tiskovou konferencí,  tak by se prý vyvarovali  některých zbytečných nesrovnalostí. „Ty souvisí pouze s tím, že jste se nás nezeptal, co pro nápravu děláme. Takže stále platí, že můžete jako kdokoliv jiný přijít za mnou a probereme to,“ vyzval jej s tím, že ovšem diskuze s Leo Steinerem a Alenou Dernerovou je již dost „diskvalifikována“ trestními oznámeními, které výbor regionální rady  - tedy i na něj - podali.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…