Šéf největší sítě pekáren: Národní banka nám s korunou podtrhla nohy, Rusnok se mýlí

02.02.2014 5:00

REPORTÁŽ Chleba a rohlíky, symboly sociálního smíru. Stovky tisíc denně jich vyrobí v největší tuzemské pekárně nacházející se na západním okraji Prahy. Její šéf Ivan Flek natvrdo prohlašuje, že devalvace koruny Českou národní bankou (ČNB) podtrhla podnikatelům v potravinářství nohy a pro pekaře to může být fatální.

Šéf největší sítě pekáren: Národní banka nám s korunou podtrhla nohy, Rusnok se mýlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Správně upečený chléb

„Pekařina je na tom špatně. Rohlík a chleba jsou imagemakeři, které chce mít každý levné. Jde totiž o symboly sociálního smíru. Nicméně přežíváme na hranici rentability,“ sdělil výkonný ředitel akciové spolčenosti United Bakeries, která vznikla spojením dvou největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek, Ivan Flek. Kancelář má v komplexu největší tuzemské pekárny na západním okraji Prahy, která se nachází v ulici Pekařská. Právě tam se ParlamentníListy.cz zajely podívat, jak vypadá situace v oboru pekařství.

Vůně pečiva všude

Už chodbou se nese klasická vůně pečiva. Na sobě bílé pláště, na hlavách bílé síťky. Jdeme do pekárny s manažerem provozovny Praha Janem Spálovským. Obrovské hale dominují dvě linky na chléb. Jde o klasickou výrobu chleba Šumava, tedy těsto z pšeničné, žitné mouky a kvasu. Veškeré suroviny jsou dávkované automaticky. Konečná matérie jede po lince do pece a upečený chléb po pásu k distribuci.

DALŠÍ REPORTÁŽE ČTETE ZDE

„Vše se odvíjí od objednávek, které jsou uzavřeny kolem čtvrté odpoledne. Děláme i ambulantní závozy, tedy později odpoledne, aby byl zákazník co nejspokojenější,“ řekl a odvedl nás k lince, kde dvě pracovnice balí nakrájený chléb do igelitových obalů. Začátek roku je prý ohledně objednávek horší, protože spotřeba pečiva je po Vánocích menší. „Na trhu vládne konkurenční boj. Je to náročné, ale nestěžujeme si. Musíme ukázat, co v nás je, že na to máme,“ vysvětlil manažer Spálovský.

V této pražské pekárně pracuje kolem 240 zaměstnanců. Vyrábí asi 350 druhů výrobků pro zhruba 750 vlastních zákazníků a stovky dalších ze sesterských pekáren. Denně jde o desítky tisíc bochníků chleba a stovky tisíc rohlíků. Manažer nás vede také do výroby jemného pečiva, automatizované na několika linkách Fritsch.

Slovo ředitele Fleka

„Dnes mají v mnoha supermarketech vlastní pekárny, ale pořád dominují naše levné rohlíky a chleba. Všichni musí mít tyto výrobky. V jednom prodejním řetězci jsme zaplatili marketingové poplatky a najednou tam vidím spoustu regionálních chlebů. Zástupce tohoto řetězce mě uklidnil, že devadesát procent prodeje chleba dělá ten náš a ostatní jsou jen marginální,“ sdělil Ivan Flek ve své kanceláři, kde má obrovskou dobovou fotografii pekáren Odkolek v pražských Vysočanech.

O situaci v pekařství po devalvaci koruny ČNB se ale ředitel rozpovídal: „Kdyby to takto šlo dál, všichni se utopí na lžíci vody. Nikdo neinvestuje, všichni prodávají na hranici rentability. Jde o ztracenou situaci, kterou se občas někam za cenu velkých bolestí podaří posunout. Letos přišla poměrně slušná úroda, ceny obilí i ceny mouky začaly padat a všichni nákupčí v řetězcích zavětřili, protože mouky také kupují. Chtěli po nás slevy a s odřenýma ušima jsme se dohodli. Do toho nedávno přišlo gesto ČNB, které nám podtrhlo nohy. Ti, co jsou schopni exportovat, jsou ztráty schopni minimálně kompenzovat, ale my ne. Čerstvé zboží přes hranice nejde.“ A co všechno se devalvací koruny zdražilo? Droždí, protože se v Česku už nevyrábí a dováží se z Polska. Suché plody, ostatní ingredience, obaly, energie, jejíž ceny se odvíjejí prý od situace na burze v Hamburku, nafta a tak dále. Tuzemští výrobci navíc získali možnost mnohem výhodněji exportovat, takže zvyšují ceny i na tuzemském trhu.

O tvrzení expremiéra Rusnoka

„To, že vyskočily ceny některých potravin, je podle mých informací do značné míry zneužití situace ze strany obchodníků,“ sdělil v pondělí deníku Právo expremiér Jiří Rusnok, jenž se stane členem Bankovní rady ČNB, která korunu devalvovala. Ředitel United Bakeries k tomu dává na stůl své argumenty. „Naše ekonomika je spočítána na jednotky halířů. Když vše vyskočí třeba jen o pár procent, tak je to ve stovkách milionů rohlíků obrovská suma. Chápu ho. Myslí si, že se vše celkově vykompenzuje. Třeba, že Škodovka vyveze auta o deset procent levněji. Například, že zdražení banánů může být kompenzováno zlevněním lokomotiv, jak to tady bylo před třiceti lety. Nakopne to možná některé potravinářské obory, ale pekařům to udělalo čáru přes rozpočet, a to dost významně,“ postěžoval si.

Sám Flek uvádí, že pekaři už skoro nemají na čem šetřit. Možná na logistice, která dělá až patnáct procent nákladů. „Ve vývoji se snažíme o výrobky, které by měly delší trvanlivost, ale v pekařině to je dost těžké. Věřím, že dokážeme upéct produkty, které budeme moci vyvézt do ciziny, a tak se alespoň částečně osvobodit od situace v Česku. Pekárny si prostě v Česku nemohou stanovit ceny. Musí je s obchodními řetězci dohodnout,“ podotkl. V pekárenství pracuje Ivan Flek už dlouhá léta, ale nynější situace je prý opravdu těžká. Pod United Bakeries patří třináct pekáren rozmístěných po celé republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …