Šéf záchranky: Dokud někoho z nás nepodříznou, vláda nás bude ignorovat

23.09.2012 21:22

Českou republiku zná z ptačí perspektivy, věnuje se sportovnímu letectví a profesně létá ve vrtulníku. Stanislav Mackovík je šéfem liberecké záchranky a lídrem komunistů do krajských voleb. Trápí ho časté napadání posádek záchranek, žádá jejich právní ochranu. Děsí se snižování nemocničních lůžek.

Šéf záchranky: Dokud někoho z nás nepodříznou, vláda nás bude ignorovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

„Už teď máme někdy problém pacienta udat. Nedej bůh, aby spadlo letadlo a my museli do nemocnic převézt osmdesát zraněných najednou,“ obává se. Komentuje pro ParlamentníListy.cz i současnou tragédii s pančovaným alkoholem. „Co dělaly bezpečnostní složky státu, když mizel metanol, což je v podstatě jed,“ podivuje se.

Ředitel záchranky slouží stále v posádce vrtulníku

Na záchrance pracuje Mackovík 19 let, od září 1993 slouží v posádce vrtulníku. Před dvěma lety povýšil a stal se ředitelem záchranné služby. Ale stále létá zavěšený pod vrtulníkem, služby má každých čtrnáct dní o víkendu. Při povodních před dvěma lety spolu s kolegy z vrtulníku vytáhli a zachránili před rozbouřenými živly 22 lidí.

Zhoubný metanol – lék přišel pozdě

V poslední době záchranku pochopitelně nejvíce zaměstnává aféra s pančovaným alkoholem. „Máme plno výjezdů, kdy mají lidé podezření na otravu. Žádný se naštěstí nepotvrdil,“ říká ParlamentnímListům.cz  Mackovík. Což už dnes neplatí.  Liberecký kraj má jednoho otráveného muže metanolem po šesti panácích rumu s neuvěřitelným padesátiprocentním množstvím metanolu. Muž leží v jilemnické nemocnici a v ohrožení života podle lékařů není. I díky účinnému léku Fomepizolu. Jeho absenci v záčátku alkoholové tragédie Mackovík kritizuje. „Měli jsme ho mít v zásobě, není to neznámý lék. A i po vypuknutí otrav týden trvalo, než se k nám dovezl,“ vypozoroval.

Stát selhal a máme tu hřbitov

Za poslední období rostl dovoz metanolu do České republiky. „Na to upozorňovali lidé i organizace, že odpovídajícím způsobem neroste spotřeba tohoto produktu. A nešlo se po tom, kam mizí. Provalilo se to až teď a máme tu hřbitov,“ konstatuje Mackovík. Stát dle jeho slov selhal. „Co dělaly bezpečnostní složky státu, když mizel metanol, což je v podstatě jed,“ táže se.

Řešení korupce – zákon o majetkovém přiznání

Podle Mackovíka chybí zákon o majetkovém přiznání, který by byl podle něho nejlepší prevencí na korupci. „Když je někdo nezaměstnaný na sociálních dávkách a přitom jezdí v BMW a bydlí v baráku za miliony, nezdědil a nevyhrál, tak je to podezřelé. Třeba se věnuje právě pančování alkoholu, dříve to byly lehké topné oleje,“ objasňuje.

Tonoucí se stébla chytá

Redaktor ParlamentníchListů.cz měl možnost vidět záchranáře i s ředitelem Mackovíkem v akci v srpnu na liberecké přehradě, kdy mladý muž postrádal svoji přítelkyni a obával se, že skončila pod hladinou. Tento výjezd skončil nakonec šťastně, ale pár dní před tím se na přehradě utopili dva Slováci. „To byl náročný týden, kdy jsme vyjížděli asi k osmi podobným situacím,“ vzpomíná Mackovík. A co čert nechtěl, jen to dořekl, pípla mu esemeska. „Muž plaval na divoké řece v jabloneckém bazénu, začal se topit, byl vytažen, postihla ho nevolnost, špatně se mu dýchá,“ přečetl ji nahlas.

Agresivita lidí stoupá, napadají posádky záchranek

Mackovíka trápí časté napadání posádek záchranek, jejichž četnost stále stoupá a agresivita útočníků se zvyšuje. „V jednom případě řidič naší sanitky utrpěl úraz hlavy s měsíční pracovní neschopností. Útočník k tomu ještě rozbil sanitku. Jednoho ze záchranářů hodili přes barový pult a zasypali padajícím sklem, jeho kolegyni natlačili na lavičku,“ vyjmenovává ParlamentnímListům.cz.

Prosazuje proto změnu statutu záchranářů na úřední osobu. „Exekutor tento status má a my nikoliv. Nás napadají šestkrát za rok. Udělali jsme maximum, co jsme mohli, a vláda naši žádost ignoruje. Dokud někoho nezastřelí, nebo nepodříznou, nic se nezmění,“ myslí si. „Domnívám se, že pro chod státu jsou důležitější záchranáři, hasiči a policie, a až někde daleko za nimi jsou exekutoři. Ty v době povodní nevidíte. Je to špatný dvojí právní metr,“ míní Mackovík.

Dojezdová doba

Dojezdová doba, dokdy je ze zákona povinná dojet sanitka záchranky k postiženému, je v České republice 20 minut, přičemž v sousedním Německu 12. „Požadovali jsme její snížení aspoň na 15 minut. ODS odmítla novelizaci zákona kvůli penězům a dnes před krajskými volbami je jedno z jejích volebních hesel, že sníží dojezdovou dobu o pět minut,“ podivuje se.

Stačí jedna zdravotní pojišťovna. Zlevní chod zdravotnictví

Šéf liberecké záchranky kritizuje velké množství zdravotních pojišťoven. „Máme jich osm, zdravotnictvím ročně proteče 260 miliard korun. Z této sumy zůstávají zdravotním pojišťovnám čtyři procenta na jejich provoz. Tyto peníze se nevracejí do systému poskytovatelů zdravotní péče. Přitom podle ministra zdravotnictví Hegera chybí třeba dvě miliardy na platy lékařů. Podle mě je tolik pojišťoven přepych. Stačí jedna, která by peníze na základě výkonů přerozdělovala. Tím by zdravotnictví fungovalo levněji,“ domnívá se.

Poplatky jsou špatné. Lékaři za ně jezdí na Seychely

„Dlouhodobě kritizujeme poplatky. Na co si lidé platí zdravotní pojištění,“ ptá se Mackovík. Ve většině nemocnic podle něj sice skutečně peníze z poplatků jdou zpátky do zdravotní péče, jinak je tomu ale u privátních lékařů. „Nemyslím si, že je správné, když si za poplatky, vybrané od pacientů, koupí lékaři rybářské pruty, či dokonce jedou na Seychely,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz.

Kongresová turistika – Ze 14 dní jen dvě školení, zbytek slunění u moře

Naváží se i do dalšího lékařského nešvaru zvaného kongresová turistika. „Lékař předepisuje babičce léky, ona za ně nechá v lékárně za měsíc pět až osm stovek. Farmaceutická firma mu pak zařídí za zajištěný odběr léků cestu na 14 dní třeba na ty Seychely, kde je dva dny na školení a zbytek tráví u moře,“ upřesňuje. 

Důležité je podle Mackovíka zachování současného stavu nemocnic. „V Tanvaldu ubyla chirurgie, pokud nemáte rozřízlý prst v délce jednoho centimetru, vozíme pacienty na chirurgické zákroky jinam. Jezdíme tím pádem déle,“ upozorňuje. „Pojišťovna má plán omezovat lůžka. A my přitom už teď obden řešíme, kam udat pacienta, kterého nikdo nechce přijmout,“ konstatuje. Což už se podle jeho slov blíží patáliím pražských záchranářů. „Ti jezdí dvě hodiny po Praze a hledají nemocnici, která pacienta přijme,“ informuje ředitel liberecké krajské záchranky.

Nedej bůh, aby spadlo letadlo

„Co se stane až se zavře nemocnice ve Frýdlantu. Ve Frýdlantském výběžku je v zimě často kalamita, že sanitka nepřejede přes kopec, kvůli sněžení a mlze nemůže vzlétnout vrtulník. A najednou  nám nezbude než pacienty vozit do Liberce a nebudeme to stíhat,“ obává se Mackovík. „Jedná se o zhoršení péče, se kterým nesouhlasíme. Chceme zákon, který umožní kraji říci, jaká struktura zdravotní péče v něm bude,“ zdůrazňuje. K záměru snižování nemocničních lůžek ještě poznamenává. „Nedej bůh, aby spadlo letadlo a do nemocnice jsme museli odvézt naráz 80 lidí,“ děsí se katastrofického scénáře Stanislav Mackovík.

Stanislav Mackovík (11. 3. 1967)
 ředitel Zdravotní záchranné služby Libereckého kraje – od roku 2010
- lídr kandidátky KSČM do krajských voleb
- zastupitel v Pertolticích pod Ralskem – 2002 – 2010
- zastupitel Libereckého kraje – 2008 - 2010
- rozvedený, syn – 8 let
- hobby: sportovní létání, fotografování, historie vojenského letectva – je spoluautorem publikace o vojenském letectvu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …